maanantai 22. syyskuuta 2014

Maestron muistolle

Peter von Bagh (1943-2014)

Aina silloin tällöin haaveilin salaa pääseväni kunnolla keskustelemaan Peter von Baghin kanssa elokuvista kahden kesken. Sodankylässä, jossa hänet olen monesti tavannut, tällainen ei tietenkään olisi ollut mahdollista, sillä niin paljon muutakin tekemistä hänellä siellä oli ollut tai muuten vaan jo valmiiksi juttuseuraa. Koska harvemmin itse haluan häiritä muita, niin useimmin olinkin sijoittanut nämä keskustelut julkisiin kulkuneuvoihin, joissa lukiessani jotain, ehkä von Baghin itsensä kirjoittamaa, elokuva-aiheista opusta hän nyt vain olisi istunut viereeni, nähnyt lukemistoni ja aloittanut keskustelun. Toisessa versiossa hän olisi tullut pitämään luentoa työpaikalleni ja minä elokuvafanina olisin saanut tehtäväkseni pitää hänelle seuraa. Näissä haaveissa kuvittelin meidän puhuvan vähän yhdestä jos toisestakin elokuviin liittyvistä asioista niin, että välillä olisin jopa haastanut häntä hänen toisinaan jyrkistäkin mielipiteistään, mutta samalla tietäen varsinkin elokuvatietämystä vaativissa asioissa jääväni loppujen lopuksi pahasti alakynteen, sillä sillä saralla olen pelkkä amatööri von Baghin rinnalla. Nyt kuitenkin nämä salaisetkin haaveet voi unohtaa, sillä tänään maanantaina elokuvaväki sai kuulla surullisen uutisen 71-vuotiaan Peter von Baghin poismenosta.

Lukuisat mediat ovat jo käsitelleet von Baghin kuolemaa kertoen hänen vaiheistaan, intohimosta elokuvaan kuin myös hänen ansaitusti arvostetusta asemasta elokuva-alan asiantuntijana, joten en lähde niitä sen kummemmin kertaamaan. Sen sijaan kerron, pääasiassa, hieman omasta suhteestani häneen.

En ollut läheskään kaikesta samaa mieltä von Baghin kanssa, esimerkkinä nykyisistä teattereihin saapuvista elokuvien laadusta tai elokuvien digitalisoinneista, mutta tämä ei tarkoita sitä, ettenkö olisi pitänyt von Baghia suuressa arvossa, sillä hänen tietämyksensä alalta hakee ainakin täällä kotimaassa vertaistaan. Olen lukenut nyt kaksi hänen kirjoittamaansa kirjaa, Elokuvan historia ja Uusi suomalaisen elokuvan kultainen kirja, kolmannen, Elokuvan ilokirjan jo odottaessa lukuvuoroaan, enkä ole voinut kuin ihmetellä, mistä tuo kaikki tieto oikein kumpuaa, vaikka samalla olenkin tiennyt vastauksen: mistäpä muusta kuin suuresta intohimosta elokuviin ja sen myötä elokuvan parissa työskentelemistä, elokuvia tutkiessa sekä festivaaleja ja arkistoja kiertäessä. Elämäntapa, josta kaltaiseni harrastelija voi vain haaveilla.

Ei ole ehkä oikea aika pohtia sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu kaikissa niissä projekteissa, joissa von Bagh on ollut mukana, mutta hänen kuolemansa jättää todella ison aukon täytettäväksi ja monessa tapauksessa häntä onkin vaikea korvata ottaen nyt huomioon senkin, että von Bagh on tietääkseni jokseenkin iso tekijä myös kansainvälisesti. Se kuitenkin todettakoon, että perinnökseen von Bagh jättää suuren määrän elokuvatietämystä etenkin kirjallisuuden kautta, ja elokuva aiheena olisi ilman von Baghin panostusta Suomessa jokseenkin lapsenkengissä, mutta vahvistaessaankin omaa elokuvatietämystään jää todennäköisesti edelleen valovuosien päähän siitä valtavasta tietotasosta, jonka von Bagh pitkällä urallaan ehti itselleen hankkia. Itse olen tässä viime vuosina Sodankylän elokuvajuhlilla käydessäni ottanut tavakseni ostaa paikan päältä aina yhden von Baghin kirjoittamista 36 kirjoista, joista suurin osa käsittelevätkin elokuvaa yhdeltä jos toiseltakin eri kantilta, ja tätä perinnettä aion jatkaa myös tulevaisuudessa ja mitä jottei tässä jossain vaiheessa tulisi poimittua mukaan myös viime vuonna julkaistu, von Baghin ystävien Olaf Möllerin ja Antti Alasen toimittama elämäkerta Citizen Peter.

Elokuvia olen nähnyt von Baghilta harmittavan vähän, ainoastaan yhden lyhytelokuvan (Joulukuu, ehkä) sekä Sodankylä ikuisesti -sarjan. Ehkä ensi kesänä Sodankylässä näemme jonkinlaisen von Baghin muistolle rakennetun teeman? Sitä odotellessa Yle Teema muistaa ensi viikon lauantaina eli 4.10. von Baghia Teemalauantaissa ja ainakin allekirjoittanut on tuolloin varmasti tv:n äärellä. Olkaa tekin.

Peter von Baghin muistolle!

3 kommenttia:

 1. Hienon henkilökohtaisesti kirjoitettu merkintä. Luultavasti nuo juttutuokiot säilyy ihanteellisimpina haavetasolla - jos nyt ei yltiöpäisesti jäänyt kaivelemaan, ettet päässyt herralle professorille nokittelemaan ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. :)

  Ei jäänyt kaivelemaan, haaveet ovat haaveita. ;)

  VastaaPoista

 3. Hei,

  Olen Johanna ja toimin freelancerina online- mediatoimistolle.
  Katselin sivustoasi ja ajattelin kysyä olisitko kiinnostunut kirjoittamaan sivuillesi blogikirjoituksen kiinteää korvausta vastaan.
  Aihe voisi esim. olla Avengers- elokuvasta, joka on ensi- illassa tällä viikolla.

  Jos yhteistoiminta kiinnostaa, ota toki ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin kerron mielelläni lisää.
  Jos sivulla on muitakin sivustoja, voit halutessasi antaa myös näiden sivujen osoitteet, niin voin tutustua niihinkin.

  Odotan innolla pikaista yhteydenottoanne.

  Aurinkoisin kevät terveisin
  Johanna
  johanna.pellavainen@gmail.com

  VastaaPoista