maanantai 9. kesäkuuta 2014

Sodankylä, Twitter ja puuttuvia 1001-elokuvia

Kuvan (vanha) kyltti ei liity tapaukseen, tai no... ehkä vähän.

Kyllä! Se aika on taas täällä, Midnight Sun Film Festival eli tuttavallisemmin Sodankylän elokuvajuhlat. Kaikenlaista on taas luvassa,vaikka siinä mielessä näköpiirissä on harmaita pilviä, että päävieraisiin lukeutuva Peter Greenaway saattaa jättää kekkerit väliin, kun ei tulekaan ihan vielä tänne elokuvaansa kuvaamaan, vaan vasta syksyllä. No, enhän minä sitä nimenomaan ollut menossa katsomaan, mutta olisihan se ollut kiva saada herra käymään. Ehkä tilanne vielä muuttuu. Noin muuten odotettavissa onkin taas parikymmentä leffaa ja siten liian vähän unta ja kiirettäkin pitää ajoittain. Muutama pakko nähdä -osastoa edustava leffa (Snowpiercer ja 1001-leffat), mutta muuten menen aika vapaasti leffasta toiseen yrittäen nähdä mahdollisimman monipuolisesti leffoja, enkä siten stressaa liikaa tiettyjen elokuvien näkemisen perään, vaikka alustava ohjelmani onkin jo valmis. Viikonlopuksi on luvattu paljon vettä ja jopa vain viiden asteen lämpötiloja, joten lämmintä on otettava mukaan.

En nyt ole aivan varma, tulenko tekemään raportteja tuosta reissusta, mutta saattaa olla. Vähän fiiliksen mukaan, nyt olen vielä kahden vaiheilla. Kamera tulee kuitenkin otettua mukaan ja kuvia napsittua, joten kenties, kenties. Jotain on sentään ehkä luvassa. Olen nimittäin avannut Twitter-tilin, johon olen jo joitakin kommentteja tämän vuoden elokuvista pistänytkin ja nyt ajattelin käyttää sitä Sodankylässäkin, sikäli mikäli se suostuu kännykälläni (Nokia 2330 Classic) toimimaan. Ensitesti Opera Minin kanssa jätti vähän epäilyksiä. Aluksi merkkasin nämä viestini omalla hashtagilla, mutta sitten huomasin, että Twitterin hashtag-muisti on kovin lyhyt, vaikka kaikki viestit tallessa olisivatkin, joten luovuin siitä ja samalla luovuin ajatuksestani siirtää 1001-projektini sinne. Eihän siellä tietenkään pysty samalla tasolla käsittelemään leffoja kuin blogin puolella (se merkkien vähyys ajaa mut hulluksi!), mutta jos joku nyt haluaa seurailla arvostelutynkiäni lähinnä teatterileffoista, niin onnistuu täältä tai hakusanalla @SimoRissanen (toivottavasti). Ajoittain muutakin kuin leffoja.

Näin lopuksi vielä 1001-elokuvista. Vaikka 1001-elokuvia tuleekin Sodankylässä nähtyä ainakin pari (ehkä pari lisää, jos Greenaway tuleekin paikalle), niin seuraava arvostelulasti tulee sitten joskus syksyllä; Twitterissä toki ehkä lyhyt maininta noista Sodankylän leffoista (Mansikkapaikka ja Matka Italiassa). Ensimmäinen tavoite on ollut saada ne kaikki dvd:lle (tai bluraylle), mutta koska ihan kaikkia ei ole löytynyt kovan haeskelunkaan jälkeen, on kakkostavoitteeni ollut tietenkin ylipäätään nähdä ne... ja vieläpä laillisia teitä. Toki omistamassani 1001 elokuvaa -painoksessa on suomalaisten elokuvien lisäyksen vuoksi enemmän kuin 1001 elokuvaa, joten jouston varaa on, mutta silti yritän saada ne kaikki nähtyä.

Minun on jo pitkään pitänyt listata ne löytymättömät elokuvat, jotta pysyisin paremmin kärryllä niistä ja tässä ne nyt on. Päivittelen listaa varmaan tähän postiin sitä mukaa kuin lisää niitä tulee. Jos leffoja tulee vastaan jossain, joko myytävänä (suomi- tai enkkutekstein) tai esityksenä tv:stä/festareilla/Orionissa, niin saa vinkata, vaikka yritän myös itse olla hereillä ja tarkistaa mahdolliset esityspaikat tarkkaan. Mainittakoon nyt sen verran vielä, että haeskelen näitä elokuvia lähinnä silloin, kun ostan näitä 1001-leffoja enemmän kerralla ja edellisen kerran näin tapahtui toissa syksynä, joten tilanne joidenkin leffojen osalta saattaa olla muuttunut.

- De Stilte Rond Christine M. - Hollantilaisfilmi, jonka englanninkielinen nimi on A Question of Silence.
- La Souriante Madame Beudet - Tämänhän lyhäriksi laskettavan mykänhän itse asiassa olen nähnyt jo pari vuotta sitten Sodankylässä, mutta dvd-julkaisua en onnistunut löytämään, joten tämän leffan osalta hakusessa vain se. 
- Oliivipuiden katveessa - Abbas Kiarostamin Koker-trilogian päätösosa, joten leffan lisäksi pitäisi saada kokoon koko trilogiakin. Tästä itse asiassa löytyi myyntikappale jostain iranilaisia leffoja kauppaavasta jenkeissä toimivasta firmasta, mutta pieni googletus kertoi lafkan myyvän piraattikappaleita, minkä lisäksi myös kuvanlaatu aivan olematon.
- Zu Früh, Zu Spät - Ranskalainen elokuva oikealta nimeltään Trop tôt, trop tard; miksi nimi on kirjassa saksaksi, en tiedä. Puuttuvista leffoista mysteerisin, sillä vaikka siitä onkin IMDb:ssä juttua, tietoa elokuvasta on hyvin vaikea löytää.
- Äiti ja huora - Niin ikään ranskalainen leffa, alkuperäiseltä nimeltään La maman et la putain. Ensimmäinen näistä leffoista, jonka löytymisen koin mahdottomaksi. Muistaakseni ohjaaja Jean Eustachen tai tämän suvulla on ollut jotain kiistaa tekijänoikeuskorvauksista, minkä vuoksi elokuvaa ei ole juuri missään esitetty viimeisten vuosikymmenien aikana, eikä siten ole saatavilla dvd:llekään. Tai itse asiassa on, mutta syystä, jota en tiedä, vain Japanissa ja ilmeisesti vieläpä aitona versiona, mutta sikäläisessä julkaisussa ei ole edes enkkutekstejä, joten sinne on saanut jäädä.

Mut joo, palaillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti