maanantai 1. heinäkuuta 2013

Project 1001, osat 242-245: Valiojoukko, Beau Travail, Puhtauden lunnaat ja Yol

Ei, en ole ainakaan täyspäiväisesti palaamassa blogeilun pariin, mutta Project 1001 ehti muodostua itselleni sen verran rakkaaksi projektiksi, etten sitten kyennyt sitä täysin lopettamaankaan ja tämä kulunut aika meni sopivaa muotoa miettiessä. Samalla tavalla pitkiä arvosteluja ei ole enää tulossa ja itse asiassa tekijätiedotkin voi kaivaa IMDb:stä, johon sentään tarjoan linkit jatkossakin. Kunhan nyt päällimmäisiä mietteitä melko lyhyesti kirjoitettuna ja koska tekstit ovat lyhyempiä kuin ennen, näitä voi niputtaa hyvin yhteen. Tarkoitus olisi edetä pääosin viiden leffan satseissa, mutta jotta päästäisiin sopivasti viidellä jaolliseen lukuun, niin tämä ensimmäinen satsi on vain neljä elokuva ja sisältää kaikki tänä vuonna Sodankylässä nähdyt 1001-elokuvat. Nää on kirjoitettu jo aiemmin toisaalle, mitä nyt muokkasin joitakin tekstejä vähäsen paremmin tänne sopiviksi, mutta tulevaisuudessa tulen ehkä kirjoittamaan tekstit ensin tänne ja sitten vasta toisaalle.


242/1001: Valiojoukko

Kiinnostava kuvaus NASAn Mercury-ohjelmasta. Leffa tarjoaa vähän kaikkea, mutta tekee sen todella hyvin. Elokuva kun on samaan aikaan jännittävä, draamaisa kuin hauskakin, joten eihän tässä jää oikein mitään kaipaamaan. Pienenä yllätyksenä jossain vaiheessa tuleekin, ettei elokuvassa seurata tapahtumia vain yhden ihmisen kautta, vaan pääosaan nouseekin yhden ihmisen . Tämä kiinnosti itseäni varmaan siksikin enemmän, ettei tuon avaruusohjelman vaiheet itselleni ihan hallussa ole, joten tiedä sitten, miten hyvin iskee sitten uusintakatselulla.

Pisteitä: 4/5

243/1001: Beau Travail

Alku aika repaleinen, eikä tarinasta tahdo ottaa selvää, mutta tähän alkupuolellekin mahtuu joitakin yksittäisiä huippukohtauksia, kuten tietyt treenihetket. Kyllä se tarinakin sieltä esiin lopulta tulee, mutta ehkä sittenkin hieman liian myöhään. Lisäpojon voisi melkein antaa musiikkivalinnasta.

Pisteitä: 3/5

244/1001: Puhtauden lunnaat

Elokuvasta, josta on niin ääni- kuin mykkäversio, nähtiin Sodankylässsä jälkimmäinen livesäestyksellä ja hyvin toimi. Elokuvan nimi (Blackmail) on sikäli harhaanjohtava, että se kiristys ei ole koko elokuvan ydin, vaan yksi, lopulta aika pieneksi jäävä osa kokonaisuutta. Alussa elokuva on aika kepeähkö, melkeinpä komediallinen, mutta kun tapahtumat kunnolla lähtevät käyntiin, niin elokuva pitää otteessaan loppuun asti. Anny Ondra vetää hyvin pääosan.

Pisteitä: 4/5

245/1001: Yol

Vangit pääsevät lomille ja alussa tulee seurattua uteliaisuudella, mitä tuleman pitää, mutta tarina pääpiirteittäin selviää kohtuullisen nopeasti, vaikka yksityiskohdat piilossa mukavan tovin vielä onkin. Leffa esittelee tutulta tuntuvia turkkilaisia tapoja jopa siinä määrin, että tulee tunne kuin elokuva olisi suunnattukin Turkin ulkopuolelle, mutta samalla leffa tarjoaa jotain uuttakin tietoa paikallisesta menosta (sikäli mikäli elokuvassa on mitään todellisuuspohjaa elintapojen suhteen). Elokuvahan kritisoi kunnolla Turkin silloista menoa ollen erittäin poliittinen elokuva, mutta olenko sitten huono ihminen, kun leffa imaisee mukaansa sen verran hyvin, että sitä alkaa olla päähenkilöiden puolella, vaikka vähintäänkin kyseenalaisia kohtaloita ja tehtäviä heillä onkin edessään. Saattaa uusintakatselulla nousta vieläkin paremmaksi, sillä sellainen fiilis tästä jää.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti