keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Good afternoon, good evening and good night!


Niinhän siinä sitten kävi, että reilun neljän ja puolen vuoden bloggailun jälkeen on aika heittää hyvästit leffablogin pitämiselle... ainakin nykymuotoisena. Nuo neljä ja puoli vuotta sisältävät muun muassa 1212 blogitekstiä, 992 elokuva-arvostelua, 86 tv-sarja -arvostelua, blogipalvelun vaihdon, minkä seurauksena yli puoli vuotta kestäneen manuaalisen siirto-operaation linkkeineen kaikkineen, satoja kommentteja ja paljon käytettyä aikaa, mutta nyt on tosiaan aika jättää tämä blogi suuremmaksi osaksi. Miksi näin?

Tuossa reilu kuukausi sitten kuulin mä sen uutisen, että saan vakipaikan vanhasta duunistani. Mulla oli jo tuolloin iso tukku ajansyöjiä alkaen peleistä ja tv-sarjoista ja samoihin aikoihin tuon uutisen saadessani aloitin myös tämän vuoden pyöräilykauden, joten käytössä oleva aika oli käydä todella vähiin ja jostain oli pakko karsia ja "valinta" osui tähän blogiin, sillä se tuntui kaikista harrastuksilta ainoalta, josta saatoin luopua ja vieläpä melko hyvillä mielin. En kuitenkaan tykkää tehdä hätiköityjä päätöksiä ja työtkin alkoivat vasta pari viikkoa sitten, joten päätin harkita asiaa reilun kuukauden kesäkuun alkuun asti, jolloin yleensä olen aloittanut kesätaukoni, vaikka aika varma olin tästä päätöksestä jo ekasta päivästä lähtien.

Silloin kun aloittelin blogia, olin kyllä töissä (samassa paikassa), mutta silloin blogi ei vienyt liiemmin aikaa, sillä arvostelut olivat nopeasti kyhättyjä ja jotkut niistä sain valmiiksi puolessa tunnissa. Sittemmin niihin käytetty aika kasvoi jatkuvasti, vaikka pitkään sainkin käytetyn ajan pysymään noin kolmessa vartissa, mutta joskus vuosi sitten oikeasti tajusin, kuinka paljon niihin oikein kuluukaan nykyään aikaa. Ilman minkäänlaisia häiriötekijöitäkin aikaa kului yhden arvostelun parissa tunninkin verran ja kun siihen lisää ne häiriötekijät, joita useimpia ei välttämättä olisi ollut ilman taukoja kirjoittamisesta, lähestytään helposti jo puoltatoista tuntia tai toisinaan vähän enemmänkin... ja se vaan on tuntunut välillä liialta. Olen kuitenkin tykännyt näiden arvostelujen rustaamisesta, joten en ole tahtonut lopettaa varsinkaan, kun olen ollut milloin työttömänä, milloin "vain" pätkätöissä, joten bloggaaminen tuntui ihan kivalta siinä rinnalla, eikä käytetty aika liian suurelta. Nyt vakituisen säännöllisen ajantappajan saadessani vaan tuntuu oikealta hetkeltä jättää blogimaailma.

Fiilikset on tällä hetkellä hieman ristiriitaiset, mutta haikeat. Toisaalta tiedän tämän päätöksen olevan tässä elämäntilanteessa oikea, mutta onhan se aina vähän vaikeaa luopua lempilapsestaan, mikä onkin ollut yksi syy siihen, miksi en ole tehnyt niin aikaisemmin varsinkaan, kun blogi on ollut niin pitkäikäinen. Kun välillä olenkin ollut harkitsemassa lopettamista (viimeisen vuoden aikana siis), ovat välillä yksittäisetkin kommentit saaneet minut jatkamaan siinä, missä jokaisen kommentin (myös ne kriittiset) olen ottanut ilolla vastaan. Sitten taas olen huomannut, että tää blogi on rajoittanut pelkästään leffojenkin katselua välillä, kun jos en ole saanut jotain arvostelua valmiiksi iltaan mennessä, en ole sitten jaksanut monesti aloittaa enää leffaa sille illalle. Teatterikäyntisuunnitelmille arvostelujen venyminen on ollut varsinkin myrkkyä. Näiden seikkojen takia motivaatiota kirjoittamiselle on täytynyt välillä haeskella ja toisinaan ja kieltämättä enenevissä määrin onkin ollut sellaisia "No raapaistaanpas tämä nyt pois alta" -päiviä. Not good!

Vakinaistamisen myötä olen synnyttänyt monia identiteettikriisin poikasia ja yksi näistä liittyy olennaisesti tämän blogin aktiivisen kirjoittamisen lopettamiseen. Ensinnäkin minua mietityttää, kuinka kauan menee, ennen kuin pääsen elokuvien katsomisessa siihen vaiheeseen, että en mieti edes ajoittain, mitä sanoisin elokuvasta netissä, siis ollen blogissani, ennen kuin tajuaisin, ettei mun tarvitse enää juuri miettiä moisia. Näitä pohdintoja on syntynyt silloinkin, kun olen ajoittain katsellut jotain jo arvosteltuja.

Toisekseen bloggaamisen aikana on omakin leffojen katselu kokenut jos jonkinlaisia muutoksia ja vaikken sitä olekaan myöntänyt edes itselleni, niin kyllähän se mielessä on käynyt, onko blogilla ollut alitajuntaisesti vaikutusta eri osa-alueiden kanssa eli onko blogi vaikuttanut muun muassa 1001 elokuvaa -kirjan läpikäymiseen, leffafestareilla hyppimiseen, Finnkinon kuukauden elokuvista kiinnostumiseen ja tämän tällaisiin. Väittäisin, että ei ja tämän hypoteesini perusteella jatkossa käyn läpi 1001-elokuvia ihan yhtä suurella innolla kuin tähänkin asti ja niin Sodankylän reissut ja Night Visionsit seuraavat toisiaan vuodesta toiseen ilman motivaation katoamista. Tai näin ainakin luulen, mutta mistäpä sitä koskaan tietää! Toki taloudellisen tilanteen parantuminen on mahdollistanut nämä eri leffafestarit ja - kieltämättä - myös elokuvien ja siten myös 1001-elokuvien ostamisen, joten tämä seikka selittänee nämä asiat paremmin kuin blogikirjoittelu, mutta entä jos sittenkin... Se onkin sitten eri juttu, että pysyminen kärryillä katsottujen 1001-elokuvien lukumäärästä vaikeutuu, kun ei jaksaisi mitään Notepadiin jokaisen katsotun leffan jälkeen korjattua lukemaakaan, mutta ei kai sitä nyt niin tarkkaan tarvitse tietääkään; kunhan nyt edes suurin piirtein.

Silloin kun blogin lopettaminen on käynyt mielessä, olen myös pohtinut sitä, jos saisi pitkitettyä bloggaamista muuttamalla jollakin tavalla blogin linjaa, mutta en oikein päässyt mihinkään järkevään ratkaisuun. Oon sitä tyyppiä, etten voi nostaa tiettyjä elokuvia (kuten esim. "vain hyviä") muiden yli, enkä siten kykenisikään valikoimaan millään kriteereillä niitä elokuvia, jotka ansaitsisivat tulla arvostelluksi jättäen muita pois, joten arvostelemisen jatkaminen ei tuntunut oikein luontevalta. Refefointi tai lyhyesti kirjoittaminenkaan ei vain ole vahvinta alaani. 1001-projekti on ollut näkyvässä roolissa blogissa, joten mielessä kävi joskus myös se, että jos muuttaisi blogin "Sivustakatsoja Goes 1001" -tyyppiseksi, jossa arvostelisin vain 1001-elokuvia, mutta vaikka 1001-elokuvat melko alussa (muutaman kuukauden jälkeen) tulivatkin kuvioihin, niin blogia ei ollut rakennettu/ajateltu niiden ympärille, joten en innostunut tästäkään ajatuksesta. Lisäksi 1001-putkien aikana se arvostelutiheys saattaisi ajoittain olla turhan tiuha, joten siksikään tämäkään vaihtoehto ei tuntunut kovinkaan hyvältä. Sitä paitsi onhan niitä muita kyseisiin elokuviin (pääosin) keskittyviä blogejakin, joten mitäs sitä turhia. ;)

No, rivien välistä on voinut lukea, etten minä nyt ihan täysin tätäkään blogia hylkää ja itse asiassa vasta maksoin domainin vuodeksi eteenpäin, enkä siitäkään aio ihan heti luopua. Muiden kiireiden painaessa päälle toukokuussa päätin, että säästän sen kuun Movie Monday -haasteita (siis niistä, joista keksin jotain sanottavaa) kesälle, jolloin muutenkin aavistin etukäteen haasteiden olevan kesälomalla, joten niitä tipahtelee varmaankin jossain vaiheessa. Myös tuleviin Movie Monday -haasteisiin olisi tarkoitus ottaa osaa, silloin toki vähän nopeammassa tahdissa. Haasteiden lisäksi suunnitelmissa olisi kirjoitella festariraporttejakin jaksamisen mukaan. Lisäksi saatan päivitellä ainakin Leffasarjat-välilehteä puhtaasti omiin tarkoitusperiini, sillä se on tällä hetkellä paras tapa pysyä kärryillä eri leffasarjoista ja siten hyödyllinen (muiden välilehtien päivitys viimeksi katsottujen elokuvien osalta on vielä tekemättä, mutta enköhän minä tässä lähiaikoina).

Niin ja eihän sitä tiedä, vaikka suurena leffateatterien ystävänä - lähes itken jokaisen menetetyn leffateatterin puolesta - toteuttaisin jossakin vaiheessa jo vuosia muhineen ajatuksen cinemaspotting-tyyppisestä raportoinnista, jossa kiertäisin eri leffateattereita ja kertoisin kokemuksiani niistä vähän tähän tyyliin. Tämä toki vaatisi paljon aikaa ja rahaa, joita kumpaakaan ei nyt liikaa ole, mutta ajatus on ja pysyy.

Näin loppuun haluan vielä kerran kiittää kaikkia tätä blogia lukeneita, niin satunnaisia kävijöitä kuin vakilukijoitakin sekä myöskin kommentoijia, joita näiden vuosien varrella onkin riittänyt oikein mukava määrä. En usko, että tämä blogi olisi ollut pystyssä näinkään kauan ilman teitä!


Simo Sivustakatsojan ominaisuudessa kiittää ja kumartaa. :)

Kuvan henkilö ei liity tapaukseen

18 kommenttia:

 1. Tuntuuhan tämä vähän ikävältä. Usein näitä on tullut luettua, vaikka kommentointi onkin varsin olemattomaksi jäänyt.

  Itsellä loppuisi kirjoittelu hyvinkin nopeasti, jos yrittäisin järjestelmällisesti lähes kaikista nähdyistä jotakin raapustella. Siksi ottanut alusta lähtien löysemmän linjan.

  Mutta ehkäpä sinullakin se kipinä ja tarve elokuvablogin kirjoitteluun palaa taas jossakin vaiheessa voimakkaampana...? Katsellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä, ehkä ei. Never say never! :P

   Löysempi linja sopisi mullekin, jos keksisin siihen jonkin johdonmukaisuuden kuitenkin. Onhan varsinkin 2-4 pisteen elokuvissa aina välillä tapauksia, jotka ovat niin tuttua huttua, ettei tahdo oikein keksiä mitään "uutta" sanottavaa, joten niistä voisi periaatteessa karsia, mutta en mä tiedä, oisko muusta siihen. :D

   Poista
 2. No höh! Ei mutta ymmärrän varsin hyvin päätöksesi, sillä itseänikin rasittaa se, etten ehdi kirjoittamaan blogiini niin usein ja paljon (ja hyvin) kuin oikeasti tahtoisin. Yritän kuitenkin olla itselleni armollinen ja kirjoittaa vain silloin kun aikaa (ja sanottavaa) oikeasti on. Koen tärkeäksi sen, että blogi tuntuu yhä kivalta harrastukselta eikä joltakin pakolliselta työltä.

  Ikävä tulee kyllä juttujasi, kiitos näistä vuosista! :) Ja kiva kuulla että kuitenkin pysyt ainakin jossain määrin mukana vielä blogimaailmassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en mä niin vaan täältä katoa. :)

   Varsinkin nyt keväällä tuntui monesti siltä, että jos olisin kirjoittanut elokuvista vain silloin, kun olis ollut aikaa, en olisi paljon kirjoitellut. Tuo työltä tuntuminenkin on tullut koettua, vaikka juurikin kivana harrastuksena tän piti pysyä.

   Poista
 3. Olen hyvin tyytyväinen, ettet suoraan poistanut blogiasi, vaan jätät ainakin jonkinlaisen mahdollisuuden paluulle, vaikka se olisikin kuinka epätodennäköinen tahansa, mutta ainakin on. Blogisi on kuitenkin ollut minullakin epäsäännöllisten säännöllisten vierailujeni kohde jo hyvin pitkään ja aina on löytynyt jotain mielenkiintoista.
  Siispä olen kiitollinen näistä vuosista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. :)

   Ei tulisi mieleenkään poistaa blogia, kun näinkin paljon olen siihen aikaani käyttänyt. Se omasta domainista luopuminen ja siirtyminen .blogspot.com-urliin sen sijaan voisikin tapahtua, mutta ei ainakaan näillä näkymin.

   Mitä mahdolliseen paluuseen tulee, niin aikaisintaan sitten, jos siihen kirjoittamiseen syntyy vielä joskus sellainen palava halu, jollainen kuitenkin pääosin viime vuodet on ollut tietenkin nyt ihan viime ajat pois lukien.

   Poista
 4. Elokuvablogin päättyminen tai hiipuminen on aina surullinen uutinen, niitä kun ei Suomessa liikaa ole. Blogisi on kuulunut olennaisena osana siihen pieneen kenttään jonka ne vähäiset muodostavat. Ymmärrän tottakai tilanteesi. Toivottavasti niitä pieniäkin juttuja tulee vastaisuudessa ja kovasti toivoisin voivani vielä 1001-sarjan etenimistä vaikka pikatuomioinkin seurata! :) Kiitos 2008-2013

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. :)

   Tuossa pyörälenkillä mietin vähän tuota 1001-asiaa ja tietty pikatuomiot olisivat mahdollisia, mutta silloin varmaan samaan postiin pistäisin useamman, tyyliin 5-10 1001-leffan katseluista kommentit kerralla. Tällöin ne kommentit voisivat olla muutaman rivin mittaisia (hui kun vähän) per leffa tai jotain ja juuri tämä lyhyys muuttaisi useamman leffan niputtamisen samaan postiin omaan makuun mielekkäämmältä. Tosin tää systeemi aiheuttaisi sen, että nykykatselutahdilla sen ensimmäisen ja viimeisen samassa postissa mainittujen leffojen välissä voisi olla kuukausiakin, elleivät kaikki osu 1001-putkiin. No, katellaan, mitä tässä keksitään tulevien kuukausien aikana, jos mitään. :)

   Poista
 5. Ensinnäkin onnittelut vakihommien saamisesta. Tässä pätkätöiden luvatussa maassa se on jotakin sellaista, josta aina väliin kuulee puhuttavan, mutta kukaan tiedä onko moinen totta vaiko pelkkä myytti, heh. No joo. Tietysti hieman harmittaa, ettet enää jatka blogisi parissa, vaan tilanne on täysin ymmärettävä ja siksi myöskin hyväksyttävä. Hieman lohtua tuo tieto blogin jäljellejättämisestä. Pääsen minäkin näin halutessani tutustumaan niihin teksteihin, jotka minulta on jäänyt väliin. Ihan alusta kun en ollut kuvioissa mukana nääs. Kiitos ja kummarrus 2010-2013

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja kiitoksista. :)

   Joo, kuten yllä sanoin, ei tulisi mieleenkään poistattaa blogia, kun on tähän nyt sentään sen verran aikaa käytetty. :)

   Poista
 6. Aikalailla samanlaiset mietinnät menossa täälläkin blogikirjoittelun suhteen. Vielä en ole kokonaan lopettamassa blogia, mutta jotain muutoksia on pakostikin tulossa. Ehkä listaan jatkossa vain kuukauden aikana katsotut elokuvat pisteytyksineen ja muutamista kirjoitan arvostelun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin lukeneeni jotain tuommoista. Tuo systeemi tuntuu sikses ihan hyvältä, vaikka itse en näin blogissa sopeutuisi pelkkiin pistelistauksiin.

   Poista
 7. Oli kiva lukea blogisi juttuja! Toivottavasti vielä jotain kuuluu...:) Onnea kuitenkin vakiduunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)

   Kyllä jotain varmasti kuuluu, mutta mitä ja kuinka usein, jää nähtävästi. ;)

   Poista
 8. No eihän tämä mukava uutinen ole, erityisesti siksi, että olet blogissasi käsitellyt elokuvia huomattavasti useammalta aikakaudelta kuin moni muu ja pitänyt jo pelkästään siten lukijan mielenkiinnon yllä. Toivottavasti päätöksesi on vain väliaikainen, mutta vaikka näin ei olisikaan, niin kiitos kaikesta & onnea vakiduunin johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Ainakaan juuri tällä hetkellä ei tunnu kovin väliaikaiselta, mutta saa nyt nähdä, mitä tässä tulevaisuudessa tapahtuu. :)

   Poista
 9. Kiitos hyvästä blogista! Vaikka toki lukijaa harmittaa, että yksi hyvä blogi lukulistalta hiljenee. Ehkä vielä joskus kirjoituskipinä syttyy uudelleen, toivon. Onnea kuitenkin vakiduunista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. :)

   Joo, saa nähdä mitä tuleman pitää, vaikka aika skeptinen olenkin tällä hetkellä. :)

   Poista