perjantai 31. toukokuuta 2013

Väärät paperit

Alkuperäinen nimi: Identity Thief
Ohjaus: Seth Gordon
Käsikirjoitus: Craig Mazin
Pääosissa: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Robert Patrick
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 113 min

- You're diabolical.
- Thank you. 


Denverissä asuva Sandy Patterson (Jason Bateman) antaa puhelinhuijauksen kautta tietonsa identiteettivaras Dianalle (Melissa McCarthy), joka tehtaileekin tukun luottokortteja ja käyttää niitä varsin surutta. Tämän vuoksi Sandyn perheen talous ja Sandyn työpaikka on vaarassa, mutta poliisi ei voi tehdä oikein mitään, sillä Diana asustelee itse Floridassa eli eri osavaltiossa. Ninpä Sandy ottaa tehtäväkseen hakea Diana Denveriin, jotta poliisi voisi hänet siellä pidättää, mutta tehtävästä ei tule helppoa, sillä vastahakoisen Dianan lisäksi Sandy joutuu väistelemään myös ganstereita sekä Dianan perässä niin ikään olevaa palkkionmetsästäjää (Robert Patrick)...

Finnkinon kuukauden elokuvana hiukan yllättäenkin nähtävä Väärät paperit oli katselulistalla muutenkin, mutta aiemmin ei vain kerennyt ja nytkin oli tyyliin viimeinen tilaisuus nähdä leffa Porissa sopivaan kellonaikaan. Ei tämä trailerinsa perusteella miltään kuoliaaksinaurattajalta vaikuttanut, mutta kuitenkin sen verran, että odottaa sopi ihan hauskaa katselukokemusta. Siitäkin huolimatta, että leffan ohjanneen Seth Gordonin edellinen komedia Kaameat pomot ei sekään ihan täysin iskenyt; Gordon on näköjään tehtailemassa sen jatko-osaakin. No, Väärät paperit -leffassa on kyllä omat hetkensä, mutta hivenen puolitiehen tämäkin jää.

En tiedä, mitä tekijöillä on liikkunut mielessä tehdessään alusta ihan liian tylsän. Toki alussakin nähdään Dianaa pieni tovi, mutta sen jälkeen seurataan pitkään pääasiassa Sandyn tekemisiä ja tämä on selkeää virhe, sillä vaikka Batemanista yleisesti ottaen pidänkin, niin Melissa McCarthy on elokuvan selkeä kantava voima ja se, joka tekee elokuvasta hauskan. Näin ollen elokuvaan tulee kunnolla eloa vasta sitten, kun Sandy yhyttää Dianan ja kaksikon yhteinen matkanteko alkaa ja Dianaa nähdään siten enemmän. McCarthy viihdyttääkin siten loppuosaa elokuvasta melko hyvin, vaikka ei hänkään kaiken aikaa.

Vaikka mukaan onkin ympätty gangstereita ja palkkionmetsästäjiä, niin päälinjoiltaan elokuvan tarina ei sisällä suuria yllätyksiä, mitä nyt loppuratkaisu mietityttää jossakin määrin. Näin ollen Sandyn ja Dianan keskinäinen suhteen kehittyminen menee tutuhkoja polkuja, vaikka tähän kehitykseen johtavat yksityiskohdat vähän pimennossa ovatkin etukäteen. Selvää tietyiltä osin on myös heitä takaa-ajavien henkilöiden onnistumismahdollisuudet, joten silläkään puolella ei jännitettävää juuri tarjota. Näin ollen kokonaisuus on sellainen kepeä yhden illan (kelpo) viihdettä, jonka tosin voi huoletta unohtaa pian elokuvan nähtyään. Elokuvan luonteeseen nähden se on myös aivan liian pitkä. Pieni tiivistäminen ei olisi todellakaan ollut pahitteeksi.

Kuten sanoin, Melissa McCarthy on loistava roolissaan ja ilman häntä elokuva olisikin voinut olla paljon tylsempi. Jason Bateman on tavalliseen tapaansa ihan jees, mutta silti jää roolisuorituksella vasta elokuvan kolmanneksi parhaaksi hahmoksi, sillä McCarthyn ja Batemanin väliin kiilaa vielä yksi mies: sinänsä harmillisen pienessä roolissa nähtävä Robert Patrick, jonka vanhan liiton äijän rooli tuntuu erittäin makoisalta ja Patrick istuukin palkkionmetsästäjän rooliinsa hyvin; muutenkin Patrick on vain tuntunut parantavan otteitaan vanhetessaan.

Mukana menossa: Jon Favreau (Frendit), Amanda Peet (Identity) ja Morris Chestnut (Kaappaus raiteilla)

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti