tiistai 28. toukokuuta 2013

The Great Gatsby - Kultahattu

Alkuperäinen nimi: The Great Gatsby
Ohjaus: Baz Luhrmann
Käsikirjoitus: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Pääosissa: Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan
Valmistusmaa: Australia, Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 98 min

Well, I don't care. He gives large parties, and I like large parties - they're so intimate. Small parties, there isn't any privacy.
 

Nick Carraway (Tobey Maguire) muuttaa 1922 New Yorkiin pieneen taloon aivan salaperäisen bisnesmiehen Jay Gatsbyn (Leonardo DiCaprio) ison kartanon viereen. New Yorkissa Nick seurustelee serkkunsa Daisyn (Carey Mulligan) ja tämän miehen ja Nickin vanhan koulutoverin Tomin (Joel Edgerton) kanssa ja tulee siinä sivussa tutustuneeksi golf-ammattilainen Jordaniin (Elizabeth Debicki), jonka kanssa Nick flirttailee vähän enemmänkin. Ajan kuluessa Nick saa sitten Gatsbylta kutsun juhliinsa, jonne kaikki muut tulevat ilman kutsua ja ajautuu pikku hiljaa Gatsbyn kelkkaan, mutta mitä sellaista tapahtuu, että Nick joutuu myöhemmin hakemaan apua mielisairaalasta?

Malmön viimeisenä elokuvateatterikokemuksena tuli katsastettua Storgatanilla sijaitseva Filmstaden Storgatan ja leffavaihtoehtoja oli kaksi. Ehkä hieman enemmän kevyeen sunnuntai-iltaan olisi sopinut Väärät paperit, mutta koska F. Scott Fitzgeraldin kirjaan perustuva ja useaan otteeseen filmatisoitu The Great Gatsby - Kultahattu alkoi lähes tuntia aiemmin, päädyin sitten tähän. Elokuvan traileri ei nyt kauhean mielenkiintoiselta vaikuttanut, enkä siksi olisikaan itkenyt, jos elokuva olisikin jäänyt näkemättä, mutta samalla trailerissa oli jotain tenhoavaa, että ei minulla mitään katsomista vastaankaan ollut. Valitettavasti tällä kertaa mielikuvat osuivat melko oikeaan, sillä The Great Gatsby - Kultahattu on melko tylsä tapaus.

Elokuva alkaa mielisairaalasta, joten tulee heti sellainen tunne, että Nickin elämässä on tapahtunut jotain todella päräyttävää, kun hän on sinne omin päin hakeutunut, mutta ei oikein. Toki Nickille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista Gatsbyn seurassa, mutta ei oikein mitään sellaista, mikä kunnolla selittäisi mielisairaalaan menemisen. Kaiken lisäksi pieni uteliaisuus nostaa päätään silloin tällöin, mutta muuten elokuva ei onnistu oikein imaisemaan sisäänsä. Monista asioista, kuten Gatsbyn bisneksistä ja menneisyydestä, raapaistaan pintaa, mutta kovin syvälle ei mennä missään vaiheessa ja niinpä elokuvasta jää vähän valju fiilis. Tarina on sinänsä selkeä eli siinä suhteessa ei ole valittamista, mutta tapahtumissa ei vaan ole samalla tavalla hohtoa kuin Gatsbyn juhlissa; ne vain tapahtuvat omalla painollaan. Tuntuu kuin elokuvasta puuttuisi sielu, jota on kyllä yritetty siihen saada, mutta laihoin tuloksin.

Mitä tulee 3D:hen, niin olen ihan kuriositeetin vuoksi jo pitkään toivonut elokuvaa, jossa 3D on ilman, että sitä tarvittaisiin mihinkään eli ei olisi toiminta-/scifirymistely tms. vaan luokkaa draama/komedia ja tässä sellainen elokuva sitten on. Ei sillä, että 3D ei olisi näyttänyt hyvältä siinä missä muukin kuvaus, mikä kyllä miellyttää, mutta tuntuu kuin elokuva olisi näyttänyt melkein yhtä hyvältä kaksiulotteisenakin.

Leonardo DiCaprio on totutun hyvä, mutta ei sen enempää eli mitään ilmiömäistä roolisuoritusta hän ei tee, siinä missä muut kärkinäyttelijät Tobey Maguire, Carey Mulligan ja Joel Edgerton jäävät hieman DiCaprion varjoon. Näistä kolmesta Edgertonilla tuntuu olevan tunnetta kunnolla pelissä, kun taas Maguire, Mulligan sekä Jordania näyttelevä Elizabeth Debicki jäävät vähän pintapuolisiksi, melkein karikatyyreiksi.

Mukana menossa: Jason Clarke (Zero Dark Thirty)

Pisteitä: 2/5

PS. En tiedä, saisiko näin sanoa, mutta on ensimmäinen Baz Luhrmannin elokuva, jonka olen katsonut kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti