tiistai 21. toukokuuta 2013

Malmön elokuvateatterit

Viisuviikko tuli ja vierähti ja nyt kolmatta kertaa paikan päällä (Helsinki 2007 huomioitu) tuli oltua, mutta vaikka viisutapahtumia mahtuikin viikolle yllin kyllin, ehdin myös tehdä aika paljon muutakin. Kolme vuotta sitten Oslossa tuli tsekattua yksi vastaan osunut leffateatteri, mutta nyt Malmössä niitä katsastin kolme, yhden saapumispäivänä maanantaina ja kaksi viimeisenä kokonaisena Malmö-päivänä sunnuntaina ja no... en minä malttanut olla ottamatta kuvia, joten pientä raporttia voisin tehdä niistä ennen kuin käyn itse katsottujen elokuvien kimppuun.

Käymäni leffateatterit olivat kaikki SF Bion teattereita, minkä lisäksi Malmöstä löytyi Spegeln-leffateatteri, mutta siellä ohjelmisto oli pääosin ei-englanninkielistä (tai sitten nähtyjä), eli en tuhlannut ymmärtämisvaikeuksien vuoksi siihen aikaani. Muitakin leffateattereita kaupungista kai löytyy, mutta itse törmäsin etukäteen googlettamieni SF Bion paikkojen lisäksi vain Spegelniin.

RoyalRoyal on leffateatteri Gustaf Adolfin torin kupeessa Södra Tullgatanilla. Muista kaupungin SF Bion teattereista poiketen se ei ole multiplex, vaan pitää sisällään vain yhden salin, joka vetää lähes viisisataa henkeä. Teatteri on rakennettu 1961, mutta jotenkin siitä on aistittavissa paljon vanhempaa ikää; itse arvelin Royalin rakennetun viimeistään 1930-luvulla. Aulatila ei ole mitenkään kummoinen, mutta itse sali teki kyllä vaikutuksen ja olikin käydyistä leffasaleista ainoa, josta teki mieli ottaa kuvia, mutta leffan katsottuani pitäjä vaikutti hieman tuimalta ja "poistukaahan jo" -henkiseltä, että viime hetkellä jänistin kysymästä lupaa salin kuvaamiseen. Sali on leikisti jaettu kahteen osaan eli sillä on olevinaan yläkatsomo ja alakatsomo, mutta todellisuudessa katsomon osat erottavat toisistaan hieman muita rivejä korkeampi koroke sekä kaide. Erikoinen piirre salissa oli esiriput, joista yksi avautui mainosten alkaessa, minkä jälkeen toinen esirippu meni kiinni ja avautui uudestaan merkiksi elokuvan alkamiselle.

Filmstaden Entré


Filmstaden Entré sijaitsee Entré-nimisessä ostoskeskuksessa jonkin matkan verran ydinkeskustasta. Teatterissa on viisi salia, joista itse päädyin 60 hengen nelossaliin, mutta eipä muutkaan salit koolla ole pilattu, sillä isoimpaankin mahtuu vain 175 ihmistä. Sali olikin aika pienen oloinen ja jos jostain näistä, niin juuri tästä voi hyvällä omatunnolla sanoa salin olleen hyvin laatikkomainen, vähän niin kuin jotkin Finnkinon pienet salit. Sillä erotuksella, että ainakin kyseisessä salissa oli selvästi tottumaani pienempi valkokangas. Tämän ja Storgatanin istuimet eivät suuremmin eronneet toisistaan, mutta juuri sen verran, että eron huomasi ja johtuiko käsinojien korkeudesta vai mistä, mutta tämän teatterin tuolit olivat kolmikon heikoimmat.

Filmstaden Storgatan
Kuten teatterin nimestä voi päätellä, teatteri sijaitsee Storgatanilla, joka on kanssa ydinkeskustaa, eikä itse asiassa kovinkaan monta korttelia Royalilta. Kahdeksan salia täyttävässä teatterissa itse ajauduin 135 hengen nelossaliin siinä missä suurin sali olisi vetänyt 279 henkeä. Tämän salin kokemus muistutti ehkä eniten Finnkinon vastaavia. Ihan kiva teatteri ja kiva sali, mutta ei mitenkään erikoinen.

Jos siis joskus menette Malmöön, suosittelen testaamaan erityisesti Royalin. Koska kyseessä on vain yhden salin teatteri, leffan valintaan ei voi paljon vaikuttaa, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen... ainakin jos diggaa leffateattereista.

Liput maksoivat elokuvasta riippuen n. 11-17 euron pintaan ja aika perushintoja tuntuivat olevan. Suomalaiseen 3D-käytäntöön tottumattomalle voi tulla yllätyksenä, että ainakin Ruotsissa käytetään jonkinlaisia kertakäyttö-3D-laseja, jotka sitten heitetään omaan kierrätysastiaan. Tai no, en sitten tiedä, jos ne lasit pakataan uudestaan niihin muovikääröihin, mutta epäilen. Lasit saattavat kuitenkin vahingoittua pudotessa astiaansa... eikä se niin ekologistakaan taitaisi olla.

Sitten kuva vielä Spegelnistä Stortorgetin laidalla:


2 kommenttia:

  1. Berliinissä oli muuten samanlainen käytäntö 3D-lasien suhteen. Itseasiassa lipunmyynti kysyi minulta ensimmäiseksi, että toinko omat lasit mukanani! Eipä tullut mieleen. Euron niistä kertakäyttöisistä rilleistä sitten joutui maksamaankin.

    VastaaPoista
  2. Horrendous, oon joo kuullut, että noita kertakäyttölaseja on muuallakin, mutta kuinka laajalti, sitä en tiedä. Royalista poistuessani viimeisten joukossa olin vähän hämilläni, että ihanko oikeesti pitää laseja pudotella kierrätysastiaan, mutta niin vaan piti. :D

    VastaaPoista