maanantai 8. huhtikuuta 2013

Vieras

Alkuperäinen nimi: The Host
Ohjaus: Andrew Niccol
Käsikirjoitus: Andrew Niccol
Pääosissa: Saoirse Ronan, Max Irons, William Hurt
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 125 min


Her name is Wanda. Not it.


Avaruusoliot ovat vallanneet ihmiskehot ja vain pieni määrä oikeita ihmisiä on enää jäljellä. Yksi näistä harvoista, Melanie (Saoirse Ronan) yrittää harhauttaa Etsijöiksi kutsuttuja avaruusolioita, mutta ei keksi muuta mahdollisuutta kuin hypätä ikkunan läpi kuolemaansa; sekin on parempi vaihtoehto kuin joutua vallatuksi. Melanie ei kuitenkaan kuole, vaan jää eloon, mutta Etsijät saavat hänet haltuunsa ja vievät mennessään. Vaeltajaksi/Wandereriksi kutsuttu olio ottaa Melanien kehon valtaan, jotta tämä kaivaisi Melanien muistoista vastarintaliikkeen olinpaikan. Vaikka Vaeltaja pitää hallussa Melanien ruumista, Melanie on kuitenkin vielä kehonsa sisällä ja lopulta saa käännettyä Vaeltajan päätä sen verran, että Vaeltaja suostuu lähtemään pakoon Etsijöitä, joista itsepintaisin (Diane Kruger) ottaa melkein elämäntehtäväkseen löytää Melanie/Vaeltaja ja vastarintaliikkeen jäsenet...

Twilight-kirjailija Stephanie Meyerin kirjaan perustuva Vieras täytyi totta kai käydä katsomassa, koska ohjaajana toimi aina vain kiinnostavista aiheita elokuvia/kässäreitä vääntävä Andrew Niccol. Tämänkin elokuvan idea on kohtuullisen kiinnostava, vaikka mukana oleva teiniromantiikka vähän pelottikin etukäteen, ja vaikka kyseessä on pohjimmiltaan ties kuinka mones Invasion of the Body Snatchers -muunnelma. Pieniä epäilyksiä herätti myös Meyerin kirjan toimiminen alkuperäislähteenä, mutta koska en ole lukenut/nähnyt yhtään Twilightiakaan, en antanut seikan liiemmin haitata. Vieras onkin hieman nihkeästä alusta huolimatta ihan viihdyttävä tapaus.

Alussa pyöritään näiden Etsijöiden parissa, jossa näytetään ja selitetään heidän toimintatapoja, mutta näissä jutuissa ei ole oikein mitään aidosti mielenkiintoista. Liekö syynsä sitten sillä, että Etsijät ovat itsessään tylsiä, että myöskään tapahtumat heidän ympärillä ei oikein nappaa - "Ai, ettäkö kaikki Etsijät luottavat toisiinsa? No kuinka sattuikaan". Lisäksi vaikka elokuvan alkukohtaus on itsessään ihan jees, niin pidän kuitenkin vähän epäonnistuneena ratkaisuna sitä, että Melanie taustoitetaan lähinnä flashbackien kautta. itse asiassa alkuvaiheiden aikana mielessä vielä käy, että onkohan koko elokuva sittenkin pannukakku. No, ei se ole.

Elokuva paranee kertaheitolla heti, kun Melanie/Vaeltaja paettuaan pääsevät määränpäähänsä. Paikka ei ole vain visuaalisesti upea, vaan sen sisuksissa tapahtuu yhtä jos toista mielenkiintoista alkaen muun muassa muiden paikan asukkaiden suhtautumisesta Vaeltajaan. Lisäksi elämänmeno tuntuu siellä olevan jotenkin oudon kiehtovalta niin, että melkein sitä toivoo itsekin olevan paikalla. Niin ja paikan pomo Jeb (William Hurt) on mies paikallaan ja positiivisella tavalla vanhan liiton miehiä; ilman häntä elokuva olisi varmaankin paljon laimeampi. Kun focus pidetään kyseisessä paikassa, ajoittaiset vierailut Etsijöiden parissa jaksaa paremmin. Kolmiod... anteeksi.... neliödraama ei taas hirveästi jaksa kiinnostaa, mutta sitäkään ei ole niin paljon kuin etukäteen kuvittelisi, vaan pysyy melko siedettävissä määrissä. Loppuratkaisu Wandererin osalta on ehkä hieman turhan kiltti.

Mukana menossa: Frances Fisher (Titanic)

Pisteitä: 3/5

2 kommenttia:

  1. Kirja kirja kirjaaa! Kannattaa lukea kirja :)

    VastaaPoista
  2. Sini, voi olla, ettei ole ihan lukulistan kärkipäässä. Tosin ennemmin tämä tulee luettua kuin Twilightit.

    VastaaPoista