lauantai 20. huhtikuuta 2013

V/H/S

Alkuperäinen nimi: V/H/S
Ohjaus: Adam Wingard, David Bruckner, Ti West, ym.
Käsikirjoitus: Matt Bettinelli-Olpin, David Bruckner, Tyler Gillett, ym.
Pääosissa: Calvin Reeder, Lane Hughes, Kentucker Audley
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 116 min

I like you.


Joukko nuorisohuligaaneja hajottelee kaupungissa paikkoja ja tehtailee rahaa muun muassa riisumalla väkisin kadulla näkemiään naisia ja myyvät näin syntyneet tissikuvat netissä. Rahakkaamman keikan he saavat, kun yhdessä talosta löytyy kiusallinen videonauha, jonka rahoittaja haluaa tuhottavan. Joukkio murtautuu taloon ja löytävät sieltä talon asukkaan (Frank Stack) kuolleena nojatuolissa. Tutkittuaan taloa he huomaavat heille annetun tehtävän olevan haasteellisempi kuin olivat kuvitelleet, sillä talo on täynnä VHS-filmejä, joten heidän on katsottava useampi löytääkseen etsimänsä...

"Riski". Tuo sana oli päällimmäisenä mielessä, kun valitsin tämän elokuvan Stitchesin (siinä ois ollut pellejä!) ohi, vaikka en tiennytkään elokuvasta juuri mitään muuta kuin nimen, josta pystyi tekemään omat päätelmänsä. V/H/S on melko paljon hehkutusta saanut antologiafilmi, joka on näytetty myös Sundance-festareillakin ja onpahan sille nyt ilmestynyt jatko-osakin. Täytyy sanoa, että jatko-osien harrastaminen joutuu todelliselle koetukselle, jos tuo jatko-osa tulee vastaan, sillä tämä riski ei todellakaan kannattanut,  sillä V/H/S oli todella epäkiinnostava tapaus* (jatko-osan ensitähdet IMDB:ssä tosin paremmat kuin tällä nyt).

En tiedä ylitulkitsenko, mutta elokuva yrittää mielestäni olla jonkinlainen kunnianosoitus VHS-aikakaudelle, mistä kertoo kotivideokuvamaisuus heiluvine kameroineen muka ilman mitään suunnittelua. Toisinaan tämä saattaa toimia, mutta ei tässä elokuvassa, vaikka/koska tarinoita ja ohjaajiakin on lukuisia ja siten erilaatuisia videomateriaalia on mukana. Kehyskertomuksen huligaanijoukon kuvaus on sieltä ärsyttävimmästä päästä, joten sekin voi vaikuttaa fiilisten jäämiseen aika pohjamutiin.

Vuosikymmenten taakse tämä ei kuitenkaan sijoitu, vaan tarinat ovat täyttä nykyaikaa, sillä mukana on niin webcam-sessioita kuin silmälasikameroita. Jokaisessa tarinassa on jos jonkinmoisia kauhuaineksia, totta kai, kun outoja tapahtumia tapahtuu tämän tästä taustalla välillä hahmojen ollessa täysin epätietoisia niistä, mutta yksikään näistä ei säikytä, eikä oikein viihdytäkään. On ihmishirviöitä, murhaajia metsässä, vääriin bileisiin joutumisia, mutta ei oikein mitään,mikä oikeasti säväyttäisi. Ainoastaan The Second Honeymoonissa on tarinallisessa mielessä jotain mielenkiintoista, mutta sekin pilataan typerällä lopulla sekä tylsällä kuvaamisella. Kehyskertomuskaan ei iske. Elokuva on lähes parituntisena ihan liian pitkä, mistä kertoo jo sekin, että kehyskertomuksen päätyttyä ja seuraavan tarinan alkaessa lähes sanatarkka aatokseni oli "ei vittu tää jatkuu vieläkin".

Pisteitä: 1/5

*Pääyön nuokkumisleffa, joten jonkinlaisella varovaisuudella kannattaa tähän suhtautua, mitä nyt nuokkuminen oli kovin vähäistä. Jos joskus otan tämän uusintakatseluun vähän virkeämmässä mielentilassa ja mielipide sen turvin muuttuu, saatte kyllä siitä tietää.

5 kommenttia:

 1. Tylsä ja täysin mitäänsanomaton tekele. Viimeisestä jutusta pidin, mutta muutoin haukottelin leffan läpi, ihmetellen miten tämmöinenkin tuotos on päässyt yleiseen levitykseen. Kompostikamaa...

  VastaaPoista
 2. Minä ehdin hetkeä ennen Stitchesiä vielä harmittelemaan, että olisi varmaan sittenkin pitänyt valita tämä V/H/S kun sitä niin hehkutettiin. Taisin kuitenkin tehdä ihan oikean valinnan, mutta kyllähän se tämäkin tarvitsee joskus itsekin katsastaa.

  VastaaPoista
 3. Tuoppi, mä en taas innostunut siitä viimeisestäkään. Tylsää kakkaa.

  Horrendous, en suosittele, yllättäen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkaapa hyvinkin juu...

   And now for something completely different: Arvontaa pukkaa meikän blogissa. Mahtollisuus saada itselle Clint Eastwoodin tähdittämä Rautainen Coogan. Mikäli leffan saanti herättää mielenkiintoa, niin käyppä ihmeessä heittämässä kommenttia kehiin....

   Poista
  2. Jää nyt osallistumatta. :D

   Poista