torstai 25. huhtikuuta 2013

The Place Beyond the Pines

Alkuperäinen nimi: The Place Beyond the Pines
Ohjaus: Derek Cianfrance
Käsikirjoitus: Derek Cianfrance
Pääosissa: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 140 min

If you ride like lightning, you're going to crash like thunder.


Luke (Ryan Gosling) on kiertävässä tivolissa työskentelevä surmanajaja. Eräässä pikkukaupungissa hän tapaa show'n jälkeen Rominan (Eva Mendes), jonka kanssa Lukella oli säätöä tivolin aiemmalla vierailulla, mutta lopulta heittää tämän vain kotiin. Seuraavana päivänä Luke ajaa Rominan luo, mutta tämä on töissä ja sen sijaan Luke saa tietää, että hänellä on poika Jason (Dane DeHaan, Anthony Pizza). Luke jättää tivolin ja jää kaupunkiin, vaikka Rominalla on mies Kofi (Mahershala Ali). Luke asettautuu asumaan sattumalta tapaamansa mekaanikon Robinin (Ben Mendelsohn) asuntovaunuun ja tulee tälle töihin. Työ ei kuitenkaan tuota tarpeeksi rahaa, jolla auttaa Rominaa ja Jasonia, joten Robin ehdottaa Lukelle parempaa tulonlähdettä. Lopulta Luke suostuu, mutta tällä päätöksellä on seurauksia enemmän kuin hän pystyy kuvittelemaankaan...

Ryan Gosling! Siinähän se perimmäinen syy, että tästä elokuvasta kiinnostuin, mutta sitten taas samalla trailerin, jonka taisin nähdä ensimmäistä kertaa "sattumalta" Gangsterisotaa käydessäni katsomassa, perusteella luvassa oli myös ihan kiinnostavalta tuntuva tarina. Olisin käynyt katsomassa tämän jo aiemmin, ellei olisi ollut NV-kiireitä, mutta onneksi ehdin vielä tämänkin nähdä ennen kuin näytökset täällä päättyvät. Trailerista huolimatta itselläni oli hiukan väärä käsitys tarinan sisällöstä, mutta siitä huolimatta The Place Beyond the Pines tuntui ihan hyvältä.

Elokuva jakautuu kolmeen osaan, joista jokaisessa seurataan omaa hahmoa, mutta silti kaikki osat liittyvät oleellisesti toisiinsa. Näistä osista ensimmäinen, Luken tekemisiä seuraava tarina kiinnostaa omana itsenään eniten, sillä Luken huolehtiminen läheisistään saa vähintäänkin kyseenalaisia piirteitä, eikä siltikään kaikki mene niin putkeen kuin voisi olettaa. Toisin sanoen Luken matkaan mahtuu jos jonkinlaista mutkaa, ennen kuin elokuva on päätöksessään. Lisäksi Ryan Gosling sopii jälleen kerran hyvin pahan pojan rooliin ja niinpä Lukessa on rosoisuutta, joka sopii hyvin hahmolleen. Kun ottaa huomioon, että Luke on surmanajaja, sitä vähän toivoo näkevänsä kunnon takaa-ajoa, mutta elokuvassa nähtävä sellainen jää melko laimeaksi, mitä korostaa vielä yllättävä siirtyminen heiluvaan käsivarakameraan, mikä ei todellakaan toiminut ainakaan takaa-ajon eduksi.

Toisessa osassa seurataankin sitten Bradley Cooperin esittämää sairaalasta päässyttä sankaripoliisi Avery Crossia. Aluksi sitä hämmentyy äkillistä henkilövaihdosta, mutta vähitellen siihen tottuu, vaikka täysin ei asiaa pystykään sisäistämään ennen kolmatta osaa, jossa pääosassa ovatkin Crossin ja Luken pojat, enimmäkseen kuitenkin jälkimmäisen poika Luke. Toinen osa on ihan ok seurattavaa tarjoamatta kuitenkaan mitään erityisen kiinnostavaa, mutta viimeinen osa tuo eloa myöskin tähän Crossin tarinaan niin, että sekin istuu kokonaisuuteen mainiosti. Toisin sanoen tämä viimeinen osa niputtaa kaiken edellä nähdyn hyvin yhteen niin, että elokuvasta ja sen eri osa-alueista jää oikeasti hyvä maku suuhun ja tämä tulee katsottua varmasti vielä joskus uudestaankin... mielellään. Lisäksi Dane DeHaan tekee teini-Jasonina hyvän ongelmateinin roolin, vaikka ei tuokaan hahmoon sinällään mitään uutta.

Mukana menossa: Ray Liotta, Harris Yulin (24)

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti