sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Selviytyminen

Alkuperäinen nimi: Lo Imposible
Ohjaus: Juan Antonio Bayona
Käsikirjoitus: Sergio G. Sánchez
Pääosissa: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland
Valmistusmaa: Espanja
Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 113 min


Lucas, look at this place. They're so busy in here. You get to go and do something. Go help people. You're good at it.


Japanissa asuvat Henry ja Maria Bennett (Ewan McGregor ja Naomi Watts) sekä heidän lapsensa Lucas, Thomas ja Simon (Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast) ovat tulleet viettämään joululomaa Thaimaan Khao Lakiin. Tapaninpäivänä heidän viettäessään aikaa uima-altaalla iskee kuitenkin tunnetun historian suurin ja tuhoisin tsunami ja perheenjäsenet joutuvat erilleen. Tulvassa Maria ja Lucas löytävät toisensa ja tekevät kaikkensa selviytyäkseen hengissä kuivalle maalle. He pääsevät lopulta turvaan ja - Maria henkihieverissä - sairaalaan ja he olettavat Henryn, Thomasin ja Simonin kuolleen. Todellisuudessa hekin selviytyivät hyökyaallosta ja ovat oleilleet lähempänä rantaa. Henry on kuitenkin päättänyt löytää Marian ja Lucasin millä hinnalla tahansa...

"Jonkin typerän tsunamin takia Alivaltiosihteerikin perutaan." Siinä taisi olla suurin piirtein ensimmäiset ajatukset tapaninpäivänä 2004 Thaimaahan iskeneen tsunamin jälkeen, mihin vaikutti hetkeä aiemmin nähty ylimääräinen uutislähetys, jossa vielä tuhoja vähäteltiin ja varsinkin suomalaisten kohtaloita. Koko totuus katastrofin laajuudesta paljastui vasta myöhemmin ja oikeastaan vasta seuraavina päivinä ja aihetta käsitteleviä uutisia tulikin tankattua niin televisiosta kuin Hesaristakin. Kun sitten Selviytyminen saapui teattereihin ja sai ylistäviä arvioita realistisesta otteestaan, halusin päästä katsomaan sen, mutta Poriin saapumisessa meni näin kauan, useampi kuukausi. Kömpelöllä suomenkielisellä nimellä varustettu Selviytyminen on kuitenkin todella vaikuttava elokuva. 

Elokuva kuvaa hyvin realistisella tavalla - elokuva perustuukin tositapahtumiin - yhden perheen selviytymistarinan tuosta järkyttävästä katastrofista, enkä tarkoita vain tsunamin visuaalisuutta, joka näyttääkin suurin piirtein niin aidolta kuin vain voi, vaan erityisesti tsunamin kokeneiden henkilöiden hahmojen koettelemuksia. Niinpä nähdäänkin hahmojen, myös pääperheen ulkopuolella, tunneskaaloja ääripäästä toiseen, menetyksen tuskasta jälleennäkemisen riemuun. Elokuva onnistuu kuljettamaan nämä tunteet hienosti valkokankaan tälle puolen, joten elokuva on täynnä koskettavia, mutta myös välillä sydäntäsärkeviä hetkiä.

Tarinasta sen verran, että se pysyy aika tiukasti Bennettin perheen ympärillä, mitä nyt joitakin sivujuonteenpoikasia silloin tällöin nähdään, kuten Henryn etsintäoperaatiossa mukana oleva Karl (Sönke Möhring), mutta ne unohdetaan heti, kun Bennettin perheenjäsenet jatkavat eteenpäin. Tämä ratkaisu toimiikin hyvin. Itse tsunamin kulku kuvataan Marian ja Lucasin kautta, kun muiden perheenjäsenten selviytyminen itse hyökyaallosta kuullaan dialogien kautta. Sinänsä ihan jees, mutta ihan täysin en kerrotun perusteella kyennyt muodostamaan päässäni kuvaa siitä, miten Henryn ja nuorempien poikien pelastautuminen tarkalleen ottaen tapahtui. Vaikka elokuvan loppuratkaisu onkin selvillä koko elokuvan ajan (ainakin trailerin nähneille), niin silti mielenkiinto pysyy yllä alusta loppuun. Siltikin elokuvaan mahtuu joitakin hetkiä, kuten Lucasin pyöriskely sairaalassa, jotka mielenkiintoisuudestaan huolimatta eivät kykene pitämään sitä terävintä imuvoimaansa mukana, minkä vuoksi elokuva nipin napin jääkin alle viiden tähden. Joka tapauksessa elokuva on kokonaisuudessaan todella voimallinen kokemus.

Naomi Watts ja Ewan McGregor tekevät molemmat erinomaista työtä ja varsinkin tulvan virtauksessa Watts on ihan ilmiömäinen tuoden hyvin esiin ensin sen tuskan, minkä perheensä menettäneeksi luuleva äiti vain voi kokea,  ja sitten sen päättäväisyyden, minkä Maria kokee huomatessaan Lucasin olevan hengissä ja yrittäessään pelastaa tätä kaikin mahdollisin keinoin. McGregor onnistuu hänkin roolissaan epätoivoisena isänä, joka on päättänyt löytää Marian ja Lucasin, vaikka mikä tulisi. Myös uusi kasvo Tom Holland tekee vaikuttavaa työtä Bennettin perheen vanhimpana poikana. 

Elokuvaa olisi helppo syyttää siitä, että se on valinnut kohteekseen "juuri sen yhden" perheen, jonka kohdalla kaikki lopulta kääntyy hyvin, vaikka tsunamista olisi kerrottavia satojatuhansia muita perhekuvauksia, joista useimmat päättyivät selvästi traagisemmin, mutta itse en osannut tällaisesta välittää, vaikka mieleen tulikin. Tällaisenaankin elokuva on jo tarpeeksi sentimentaalinen kokemus, eikä tarinaan edes kaipaa tuskallisempia hetkiä pääperheen osalta. Sitä paitsi vaikka Bennettin perhe onkin selkeästi keskiössä, niin tsunamin aiheuttaman tuhon laajuus, uhrien suuri määrä ja muiden selviytyjien epätoivo eivät jää tippaakaan epäselväksi.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti