tiistai 9. huhtikuuta 2013

Beasts of the Southern Wild

Alkuperäinen nimi: Beasts of the Southern Wild
Ohjaus: Benh Zeitlin
Käsikirjoitus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Pääosissa: Quvenzhané Wallis, Dwight Harris, Gina Montana
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2012

Kesto: 93 min

The whole universe depends on everything fitting together just right. If one piece busts, even the smallest piece... the entire universe will get busted.


Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) on 6-vuotias tyttö, joka asuu isänsä Winkin (Dwight Harris) kanssa hökkeliyhteisössä alueella, joka on viranomaisten toimesta luokiteltu asuinkelvottomaksi, sillä alue on tulvaherkkää ja he asuvat tulvavallin väärällä puolella, mutta Hushpuppylle ja lähipiirilleen paikka kelpaa vallan hyvin. Elämä siellä on hyvin erilaista kuin toisella puolen vallia, karu luonto pitää siitä huolta, mutta silti Hushpuppyn on opittava siellä myös elämä perusasioita. Niin karua elämä ei sentään ole, etteikö aika riittäisi myös mielikuvituksen tuotteille, joiden avulla voi selittää myös suuria asioita, kuten aluetta piinaavat myrskyt...

Indie-tuotantona ja siten aika halvalla tehty Beasts of the Southern Wild oli yksi viime vuoden suurista yllätyshiteistä keräten ylistystä sieltä täältä ja nappasipa elokuva myös neljä Oscar-ehdokkuutta ja nimenomaan ns. "tärkeistä" kategorioista eli ohjauksesta, käsikirjoituksesta, elokuvasta ja naispääosasta, minkä myötä Quvenzhané Wallisista tuli myös nuorin naispääosa-ehdokkuuden napannut tyttö. Itse olen tuntenut elokuvaa kohtaa ilmestymisestään lähtien lievää uteliaisuutta, joten päätin tämän katsastaa mahdollisuuksieni mukaan. Onhan Beasts of the Southern Wild ihan kiehtova tapaus, mutta ihan kunnolla en elokuvan maailmaan imautunut.

Elokuvassa on riittämiin näitä Hushpuppyn mielikuvituksen tuotteita, joista useimmat ovat saaneet alkunsa hänen opettajansa Bathsheban (Gina Montana) opetusten kautta, mutta ilman mielikuvitusjuttujakin elokuva on tietyllä tapaa perin omituinen elokuva. Tähän auttaa eittämättä elokuvan ympäristö, joka ei ole ehkä se perinteikkäin edes köyhälistökuvauksissa. Niin Hushpuppyn isällä kuin Bathsheballakin on vähintäänkin erikoisia opetuksia, jotka tietenkin vaikuttavat nuoren tytön kehitykseenkin. Tarinaa tuleekin seurattua uteliaana, vaikka yhdessä kohtaa elokuvan punainen lanka yrittääkin karata tiehensä, mutta siltä nipin napin säästytään. Hahmoihin tulee kuitenkin kiinnyttyä salakavalasti (vasta) lopun lähestyessä, mutta siitä huolimatta se ei tahdo oikein koskettaa. Kyllähän elokuvan kertaalleen katsoo, mutta siitä on vaikeaa löytää mitään sellaista koukkua, mikä saisi sen katsomaan uudestaan. Näistä mielikuvitusjutuistakaan ei oikein tahdo löytyä ytyä. Ehkä kun suurimmat muistot elokuvasta ovat hälvenneet joskus vuosien päästä, saatan antaa sille toisen mahdollisuuden.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti