tiistai 19. maaliskuuta 2013

The Last Stand

Alkuperäinen nimi: The Last Stand
Ohjaus: Jee-woon Kim
Käsikirjoitus: Andrew Knauer, Jeffrey Nachmanoff, George Nolfi
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Eduardo Noriega
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 107 min


You fucked up my car.
You fucked up my day off. 


FBI on siirtämässä agentti John Bannisterin (Forest Whitaker) johdolla vaarallista huumekartellipomoa Gabriel Cortezia (Eduardo Noriega) Las Vegasissa uuteen paikkaan, kun Cortezin apurit iskevät kuljetukseen ja auttavat Cortezia pakenemaan. Cortezin aikeena on paeta Meksikoon ja FBI tekee parhaansa sulkeakseen kaikki mahdolliset reitit. He kuitenkin melkein unohtavat laskelmistaan pienen Arizonassa sijaitsevan uinuvan kylän Sommertonin, jossa lakia pitää yllä vanheneva sheriffi Ray Owens (Arnold Schwarzenegger). Selviää, että juuri Sommertonin kautta Cortez aikookin Meksikoon, mutta kaikeksi onneksi konnat eivät myöskään ole osanneet ottaa huomioon Sommertonin sheriffiä eikä tämän alaisia...

Tätä pidetään aika yleisesti Arnold Schwarzeneggerin paluuelokuvana poliittisen uran jälkeen, sillä tämä on selkeästi hänen oma elokuvansa toisin kuin viime vuonna nähty The Expendables II, jossa Iso-Arska oli vain yksi muista, eikä sittenkään ihan kärkijoukoissa. Itsekin näen tämän nimenomaan paluuelokuvana ja sehän riitti minulle katselupäätöksen syntymiseen. Siitäkin huolimatta, etten tiennyt tästä elokuvasta käytännössä katsoen yhtään mitään, mitä nyt Arskan roolin pituudesta olin jotain huhuja kuullut. Hyvin The Last Standin parissa viihdyinkin.

Alussa edetään melko rauhallisissa merkeissä varsinkin Sommertonin tapahtumien osalta, mutta silti mennään jatkuvasti vähän eteenpäin jopa trillerimäisissä tunnelmissa. Toiminnan alkaessa Iso-Arska ei ole heti suuna päänä menossa mukana, vaan menee vielä tovi, ennen kuin hän pääsee tositoimiin, mutta Sommertonin päässä myöskin tapahtuu jo alkuvaiheessa. Sitä ennen kuitenkin koetaan sinänsä ihan näyttävä, joskin hirvittävän epäuskottava, Cortezin vapautusoperaatio ja pientä takaa-ajon poikastakin. Kunnolla elokuva pääsee kuitenkin vauhtiin vasta roistojen aloittaessa mellastuksen Sommertonissa, eikä tämä suinkaan ole pelkästään Schwarzeneggerin ansiosta, sillä Ray Owens ei yksin vastaa roistojen pysäyttämisestä, mikä on positiivinen yllätys. Toiminta onkin hyvän näköistä, joten sen parissa viihtyy helposti, jos lajityyppi kolahtaa edes jossain määrin. 

Korkeammalta pistemäärältä elokuvan kuitenkin pudottaa elokuvan niin sanottu huumori sekä Owensin alaisten tekemiset ja nämä seikat usein vielä liittyvät toisiinsa. Vaikka elokuvassa nähtävää sanailua voisikin kuvitella oikeasti tapahtuvan, niin kunnon action-huumoriksi siitä ei ole, vaan aiheuttaa lähinnä väkinäistä hymähtelyä. Huumori aiheuttaakin pientä tunnelman latistumista sen sijaan, että tukisi sitä. Monesti huumorista vastaa taitamattomat Owensin alaiset ja siten heidän toheloinneille pitäisi ilmeisesti nauraa, mutta ei pystynyt. Siinä sivussa sitten alaisten keskinäisiä suhteita ja muita tekemisiä käydään läpi ja tällaiseen elokuvaan ovat aivan turha lisä. Schwarzeneggerille itselleen on saatu sentään joitakin aidosti hauskoja one-linereita.

Schwarzenegger on ehkä hieman yllättäenkin elementissään vielä näin post-poliittisen uransa jälkeenkin ja hänen rymistelyään onkin kiva katsella. Jos nyt unohdetaan jotkut Owensin apuvoimat, ja erityisesti Johnny Knoxville, niin muutenkin elokuvassa riittää tällaiseen elokuvaan hyvin istuvia näyttelijöitä; oikeastaan Luis Guzmán on ainoa Owensin alaisia näyttelevistä näyttelijöistä, joka ansaitsee kehuja. Eduardo Noriega tekee hyvän roolin peruspahiksena ja Peter "Pako" Stormare Cortezin oikeana kätenä, vaikka Burrell onkin hahmona tasoa "muka-hauska". Myös Forest Whitaker on ihan jees, mitä nyt roolinsa vetääkin aika rutiinilla. Yksi nopeasti vilahtanesta pahiksista näytti muuten ihan joko Josh Hollowaylta tai Hesarin Saska Saarikoskelta, mutta ilmeisesti ei ollut kumpikaan.

Kyllä tää monet Arskan reilun kymmenen vuoden takaiset tuotokset pesee!

Mukana menossa: Harry Dean Stanton

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti