perjantai 8. maaliskuuta 2013

Sien lui yau wan III: Do do do

Alkuperäinen nimi: Sien lui yau wan III: Do do do
Ohjaus: Siu-Tung Ching
Käsikirjoitus: Roy Szeto, Hark Tsui
Pääosissa: Tony Leung Chiu Wai, Shun Lau, Jacky Cheung
Valmistusmaa: Hong Kong

Ilmestymisvuosi: 1991
Kesto: 104 min


- Ai minä olen lutka?
Jokainen, joka yrittää riisua mieheltä housut jalasta, on lutka.


Kaksi munkkia, Fong ja hänen kasvattajansa (Tony Leung Chiu Wai ja Shun Lau) etsivät ruokaa eräästä kylästä, kun yli-innokas miekankäsittelijä Ying (Jacky Cheung) vahingossa viiltää Fongin repun auki ja paljastuu, että heillä on mukanaan kultanen munkki. Roistojen pelosta he pakenevat kylästä ja menevät yöpymään läheiseen temppeliin. Roistot seuraavat heitä, mutta joutuvat viettelijöiden ja heidän pomonsa, sadan vuoden vankeudestaan vapautuneen Puudemonin (Siu-Ming Lau) uhriksi ja roistot saavat loppunsa. Pian yksi viettelijöistä, Lotus (Joey Wong), yrittää vietellä myös Fongin, mutta Fong puolustautuu buddhan opeilla. Yritykset eivät jää kuitenkaan tähän...

Tuossa ehdin vähän harmitella sitä, että tuli aikoinaan hankittua tämä Aavesoturin kolmas jatko-osa eri julkaisijalta, sillä kahdessa aiemmassa, Hong Kong Legendsin julkaisemassa julkaisussa oli mukana honkkarileffaspesialisti Bey Loganin kiinnostavat kommenttiraidat ja hän mainitsi tekevänsä kommentaarin myös kolmanteen osaan. No, tehtyä ei saa tekemättömäksi. Elokuvan jälkeen olin puolestaan ihan iloinen siitä, ettei tarvitse katsoa koko leffaa uudestaan edes Loganin kommentaarin kera, vaikka sinänsä olisi tehnyt mieli kuunnella, mitä sanottavaa hänellä on tästä elokuvasta, sillä Sien lui yau wan III: Do do do on aikamoinen sontaläjä.

Elokuva toistaa ensimmäisen osan tarinan pääpiirteittäin, vaikka uusien hahmojen avulla onkin yritetty saada eroa aikaan ja vaikka siinä vähän onnistutaan, niin kyllä tämä elokuva pelkältä kopiolta haiskahtaa. Ei siinä mitään, jos kopioiniti olisi tehty edes hyvin, mutta kun ei. Vaikka ohjaaja on sama ja kaksi näyttelijöistäkin (Joey Wong ja Siu-Ming Lau) toistavat ensimmäisen osan hahmonsa, niin silti elokuvan hahmoihin ei ole saatu minkäänlaista mielenkiintoa, vaan ovat selvästi laimeampia kuin aiemmissa osissa. Tarinan uudet aspektit, tapaus Ying esimerkiksi, eivät jaksa vähempää kiinnostaa, eikä huumori onnistu naurattamaan edes ensimmäisen osan veroisesti. Toimintakohtaukset ovat täysin aivottomia, eikä tällä kertaa suinkaan positiiivisessa mielessä, vaan niistä paistaa kunnolla läpi väkisin vääntäminen. Kahdesta aiemmasta huokui tekemisen ilo lopputuloksestakin, mutta tämän kohdalla tuli tunne, että ovat tehneet elokuvaan vain pakon edestä esimerkiksi trilogian aikaan saamiseksi, ja tähän viittaisi ensimmäisen elokuvan turha apinointi. Hämmästyin jälkikäteen oikeasti, että aiempien osien ohjaaja Siu-Tung Ching on ohjannut tämänkin osan, sillä niin eri tasolla nämä leffat ovat laadullisesti.

Pisteitä: 1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti