torstai 28. maaliskuuta 2013

Paholaisen silmät

Alkuperäinen nimi: Cat's Eye
Ohjaus: Lewis Teague
Käsikirjoitus: Stephen King
Pääosissa: James Woods, Robert Hays, Drew Barrymore 
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1985
Kesto: 90 min


Polly got in one good peck before that cat killed her. Good for Polly!
I certainly never realized that Polly had such a big pecker.


Kuukauden WANHAna tällä kertaa vähän Stephen Kingiä. Paholaisen silmät sisältää kolme tarinaa ja tarinasta toiseen hypätään kissan liikkumisten avulla. Näistä tarinoista kaksi ensimmäistä, Quitters, Inc. ja The Ledge, löytyvät molemmat Kingin Yön äänet- aka. Night Shift -novellikokoelmasta, joka ihan hiljattain tulikin luettua, kun taas kolmas, The General on kirjoitettu nimenomaan tätä elokuvaa varten. Nuo kaksi ensin mainittua kuuluvatkin omien, sinänsä runsaslukuiseen suosikkinovellieni joukkoon Kingiltä, joten sikälikin elokuvaan on valittu hyvät novellit Kingin tuotannosta, joskin tiedä sitten kuinka paljon King käsikirjoittajana sai vaikuttaa näiden tarinoiden valintaan. Kokonaisuutena Paholaisen silmät jää hieman keskinkertaiseksi, mutta silti ihan katsottavaksi.

Jos kehyskertomuksesta eli tästä kissan kulkemisesta tarinasta toiseen. Alusta asti pohjustetaan viimeistä tarinaa, jossa kissa on pääosassa, mutta ennen sitä tarinaa kissa kulkee tarinasta toiseen vähän niin kuin joutuen tapahtumien keskelle, vaikka statisti aika pitkälti onkin. Näin tarinat kytketään toisiinsa kissankarvanohuiden aasinsiltojen avulla, joita ilmankin olisi pärjätty. Matkalla tosin tämä kissa törmää jos jonkinmoisiin viittauksiin aiempiin Kingin tarinoista tehtyihin elokuviin, joiden bongailu voisi olla ihan hauskaa, ellei ne olisi niin ilmiselviä. Vähän ärsyttää, että välillä leikataan kissan seikkailuihin, vaikka päätarina olisikin vielä kesken. Loppuun olisi voinut heittää jonkin viimeisestä tarinasta irrallisen osasen, mutta ei sitten.

Quitters, Inc. aka. (ainakin kirjassa) Lopettajat Oy on aiheeltaan mitä herkullisin ja olenkin huvittanut itseäni kehottamalla eri tupakoitsijoita silloin tällöin ottamaan tähän firmaan yhteyttä, koska 98% firman hoidon aloittaneista onnistuu tupakoinnin lopettamisessa. Tällä firmalla on hyvin omintakeiset toimintatavat ja vaikka novelliin nähden mutkia hieman vedetäänkin suoriksi, niin tarina toimii näin elokuvallisessakin muodossa oikein mainiosti ja onkin kolmikon tarinoista ehdottomasti se viihdyttävin tapaus, eikä mitään oleellista tunnu puuttuvan. Ihanan kieroa meininkiä ruudultakin katsottuna. Ehkä se komeroepisodi on vähän liikaa, mutta muuten oikein mukava. Kissan rooli: varoituksen perille viemisen sijaiskärsijä.

The Ledge/Peluri on sekin todella kiinnostava ajatusleikki, jossa mies (Robert Hays) pistetään koston vuoksi kävelemään kapeaa uloketta pitkin korkean pilvenpiirtäjän ympäri ja tietenkin ylemmissä kerroksissa. Tarinan lukeminen oli paikoitellen kovinkin nautittavaa, mutta vaikka tämä versio mukaileekin tarinaa pääosin, minkä vuoksi se onkin ihan katsottava, niin ei tähän ole saatu samalla tavalla jännitystä kuin mitä novelliin. Etenkin nämä konna Cressnerin (Kenneth McMillan) kiusantekemiset ovat ihan turha lisä. Loppuratkaisu on kiva, joskin se viedään vähän liiankin loppuunsa. Kissan rooli: ympärillä pyörimässä.

The General on lievästi kolmikon heikoin osa. Siinä missä kaksi edellistä tarinaa menevät trillerin puolelle, tässä mennään kauhukomedian puolelle ja komediallisuudenkin laita on vähän niin ja näin; itse en hirveästi huvittunut. Tarinassa nyt nimen General saanut kissa löytää tiensä nuoren Amanda-tytön (Drew Barrymore) hoiviin ja suojelee tätä ilkeältä peikolta, joka tulee öisin seinän sisältä yrittäen tukehduttaa Amandan. Kuulostaako hölmöltä? Se onkin. Jos nyt unohdetaan peikko, jonka epäonnistumiset yrittävät tuoda huumoria tähän laihoin tuloksin, niin muutenkin tarina on perin heppoinen ja typeriä tilanteita täynnä alkaen nyt siitä, ettei Generalin anneta nukkua talossa vain siksi, että se ei tekisi hyvää juonelle. Onneksi tämäkin on sen verran lyhyt tapaus, ettei ehdi ihan tylsistyä, mutta vähän laimeaksi kyllä jää lopputulos.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti