tiistai 12. maaliskuuta 2013

Gangsterisota

Alkuperäinen nimi: Gangster Squad
Ohjaus: Ruben Fleischer
Käsikirjoitus: Will Beall
Pääosissa: Josh Brolin, Sean Penn, Ryan Gosling
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 113 min


He'll kill you if he finds out!
Who?

Mickey!
Mickey Mouse?


1940-luvun lopulla gangsteri Mickey Cohen (Sean Penn) pitää Los Angelesia otteessaan lahjottujen poliisien, tuomareiden ja muiden virkamiesten avulla ja rehelliset poliisit ovat harvassa. Yksi tällaisista harvinaisuuksista on John O'Mara (Josh Brolin), joka iskee Cohenin paritusrinkiin tehden hetkellisesti haittaa Cohenin bisneksille. Poliisipäällikkö Bill Parker (Nick Nolte) vaikuttuu tapauksesta ja pyytää O'Maraa perustamaan salaisen iskuryhmän, joka iskee Cohenin bisneksiä vastaan tarkoin harkituilla iskuilla ilman, että juuri kukaan saa koskaan tietää, keitä he ovat. O'Mara saakin ryhmän kasaan viimeisimpänä lisäyksenä Jerry Wooters (Ryan Gosling), jolla on säpinää Cohenin naisen Gracen (Emma Stone) kanssa...

Löyhästi tositapahtumiin perustuva Gangsterisota oli pitkästä aikaan gangsterileffa, josta innostuin, syystä tai toisesta; ehkä siksi, että kuvittelin tämän sijoittuvan parikymmentä vuotta kauemmas menneisyyteen. Päätin kuitenkin boikotoida elokuvaa sen jälkeen, kun Auroran leffateatteriammuskelun vuoksi elokuvan leffateatteriammuskelukohtaus vaihdettiin toiseen; kaikenlaiset sensuuritoimenpiteet on perseestä! Myöhemmin näin elokuvan trailerin ja huomasin Ryan Goslingin olevan elokuvassa, joten boikottiaie meni sen siliän tien. Elokuva täytynee kuitenkin katsoa jossain vaiheessa uudestaan, jos vain saa sen alkuperäisen version levylle joskus myöhemmin ja mikäs siinä, kun Gangsterisotaa katselee ihan mielellään.

Tarina (pääosin) tuntemattomaksi jäävästä iskuryhmästä ei ole ehkä kaikkein tuorein, mutta on tässä toteutettu kieltämättä ihan tyylillä. Tarinassa riittää jännitettävää, sillä 1950-luvun vaihteessa meno on Losissa ollut ainakin tämän elokuvan mukaan vielä aika hurjaa. Kun hyvishahmojakin on iso liuta, niin tuleehan sitä jännitettyä, millaisia kohtaloita tietyt hahmot saavat osakseen, sillä elokuvasta tulee sellainen olo, että melkein mitä tahansa voi tapahtua. Tieto tositapahtumiin (edes löyhästi) perustumisesta lisää vain mielenkiintoa elokuvaan, vaikka sitä elokuvan jälkeen jääkin vähän pohtimaan, kuinka paljon elokuvan tapahtumista todellisuudessa tapahtui; fiilis jäi kyllä, että tuskin kovinkaan paljon, mutta mistäpä sitä tietää. Elokuvan tunnelmaa kuvaa ehkä parhaiten sana cool, minkä vuoksi se onkin perin viihdyttävä alusta loppuun. Huumoriakaan ei ole unohdettu, mutta ei onneksi myöskään nouse kovinkaan suuresti esiin.

Vaikka tarinassa itsessäänkin on vetovoimaa, niin kyllä tämä on nimenonmaan näyttelijöiden elokuva, sillä elokuva on täynnä loistavia näyttelijöitä alkaen Josh Brolinista, Emma Stonesta ja ikävän taka-alalle jääneestä Robert Patrickista ja Ryan Gosling kaikesta vähäeleisyydessään miellyttää tässäkin elokuvassa.  Sean Penn kuitenkin on Mickey Cohenia elokuvan vakuuttavin tapaus ja siten oikeastaan koko elokuvan sielu. Muissakaan näyttelijöissä ei valittamista ole.

Mukana menossa: Giovanni Ribisi, Michael Peña (Shield - Lain varjolla), Wade Williams (Pako), Mireille Enos (Jälkiä jättämättä), Jack McGee (Asema 62) ja Nick Nolte.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti