tiistai 26. helmikuuta 2013

Serranon perhe - 6. kausi

Alkuperäinen nimi: Los Serrano - 6° temporada
Ohjaus: Begoña Álvarez Rojas, Arantxa Écija, David Molina Encinas, Mar Olid

Käsikirjoitus: Natalia García Prieto, Alberto Manzano Pablo Olivares, ym.
Pääosissa: Antonio Resines, Jesús Bonilla, Antonio Molero, ym.
Valmistusmaa: Espanja

Ilmestymisvuosi: 2007
Jaksojen määrä: 27


- Katso, Nicole Kidman ja se Meri sisälläni -elokuvan nainen.
- Kidman on onnistunut, mutta tämä toinen ei ole aidon näköinen.


Fitin (Antonio Molero) bisnesten takia Serranon veljekset Diego ja Santi (Antonio Resines ja Jesús Bonilla) ovat vararikossa ja he joutuvat pistämään tavernan myyntiin. Vaimoilleen Lucíalle ja Lourditasille (Belén Rueda ja Goizalde Núñez) he eivät kerro mitään, vaan ovat kuin mitään ei olisi tapahtunut, varsinkin kun Lourditas on raskaana. Tavernan kuitenkin ostaa Emilia (Pilar Castro), joka pistää tuittuilevan tyttärensä Susanan eli Sun (María Hervás) Santa Justan kouluun, joten tavernan myynnin salaaminen vaikeutuu huomattavasti. Fiti itse on rahoineen lomaillut Meksikossa ja palatessaan Santi pitää mykkäkoulua, kun taas Diego yrittää sopia riitansa. Fiti olisi valmis auttamaan veljeksiä taloudellisesti, mutta asiassa on aika iso mutta. Sama mutta, jonka vuoksi Raúlin (Alejo Sauras) suunnittelema ravintolahankekaan ei onnistu. Raúl on sokaistunut isänsä rahoista ja mahtaileekin kuin suurikin tekijä, mikä suututtaa Áfrican (Alexandra Jiménez). Guillellä ja Tétellä (Víctor Elías ja Natalia Sánchez) taas ovat välit poikki ja Chonin (Pepa Aniorte) mies José Luis (Javier Gutiérrez) on lähtenyt häiden jälkeen merille, joten mitä tästä kaikesta vielä tulee...

TÄMÄ ARVOSTELU SISÄLTÄÄ SPOILEREITA, JOISTA EI VAIN VOI VAIETA, JOTEN LUKU OMALLA VASTUULLA! 

Vaikka turnauskestävyys onkin koetuksella niin, että ihan iloitsee siitä, että Serranon perheen kaksi viimeistä kautta ovat selvästi lyhyempiä, oli tämänkin kauden jaksojen kanssa aiempien kausien tavoin oikein mieluisaa katseltavaa. Tämä kuudeshan kausi olikin koko sarjan pisin, sillä parilla aiemmalla kaudella, jotka myös oli jaettu kahteen julkaisuun, jaksot olivat yhden jakson lyhyempiä. Pitkä kausi kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että paljon kauden aikana ehtii tapahtuakin ja pääosin pelkästään kiinnostavia asioita, vaikka mielestäni kaudessa onkin aiempaa hitusen vakavampi sävy, mutta huumoria ei suinkaan ole suinkaan unohdettu. 

Yhtenäistä teemaa koko kaudelle on vaikeaa löytää, ellei sellaiseksi laske sitten luopumista, sillä kauden aikana luovutaan yhdestä jos toisestakin asiasta, vaikka todelliset luopumiset vähenevätkin huomattavasti aivan kauden loppuvaiheilla. Sen sijaan on ainakin pari selkeästi havaittavaa teemaa, jotka oikeastaan jakavat kauden kahteen osaan, sillä toisen alkaessa onkin aika sysätä se ensimmäinen pois alta.

Kauden alkupuoli kuluu pitkälti, joskaan ei ainoastaan, vararikon painaessa Diegoa ja Santia, mikä aiheuttaa monien hauskojen kommellusten ja salailujen lisäksi myös siis tavernan menettämisen ja varsinkin ensimmäisten jaksojen osalta Fitin ja Santin välirikon. Taloushuolet vaikuttavat moniin asioihin ja niinpä muun muassa Diego joutuu lainaamaan Carmenilta (Julia Gutiérrez Caba) rahaa Lucían sitä tietämättä, Emilia ja Su tulevat mukaan kuvioihin, Diego ja Santi toimivat supermarketin tuote-esittelijöinä ja Guille myy ominpäin lippuja bileisiin, jotta hän ja Téte pääsisivät katsomaan Marcosin (Fran Perea) ja Evan vastasyntynyttä vauvaa.

Sitten kuin yhtäkkiä koetaan koko sarjan koskettavin hetki (tunteet nousevat pintaan vain tätä kirjoittaessanikin), kun Lucía kuolee. Suru-uutinen iskee sieluun kuin puukko jokaiseen sen kuulevaan, ja siksi tuttujen ja rakkaiksikin tulleiden hahmojen reaktioita onkin hyvin vaikeaa katsoa. Itseen tämä iski vähän enemmän lievän yllätyksensä vuoksi, sillä vaikka muistinkin, missä olosuhteissa Lucía kuolee, niin jotenkin olin sijoittanut sen tapahtuvan selvästi myöhempään (kauden lopussa). 

Tähän kohtaan on kuitenkin todettava, että vaikka Lucían kuolema koskettaakin ja hahmoa jää ikävöimään, niin hahmon poistaminen on oikea ratkaisu. Syynä kun oli hahmon näyttelijän Belén Ruedan tahdolle keskittyä elokuvauraansa ja sarjan aikana oli nähty jo liian monta kertaa se, kuinka Lucía yhtäkkiä vaan katoaa monen jakson ajaksi johonkin, koska Rueda on mennyt kuvaamaan elokuvaa tai jotain muuta, niin mielestäni oli vain oikein "päästää" Rueda kokonaan pois, vaikka tietenkin se on aina ikävää, kun vakihahmot poistuvat sarjoista.

Vaikka rahahuolet eivät vielä Lucían kuoleman jälkeenkään ole täysin poissa, niiden merkitys vähenee huomattavasti ja tavernakin palaa Serranon veljesten omistukseen hyvin pian. Ajallisesti sarjassa siirrytään Lucían kuolemaa seuranneessa jaksossa puoli vuotta eteenpäin ja alkaa uusi teema: Lucían poismenon aiheuttamasta surusta selviytyminen. Luonnollisesti kovimman surutyön käy läpi sarjan selkeä keskushenkilö Diego, mutta toki varsinkin Carmen ja Téte surevat. Lucían kuolema vaikuttaakin vielä pitkälle kauden loppuun ja sillä on seurauksensa moninaisiin asioihin ennen kuin kausi saadaan päätökseen. Vaikka arjen askareet painavatkin vähitellen voitolle, niin silti tämän tästä surullinen sävy tulee mukaan kuvioihin. 

Toki kauden aikana tapahtuu ehditään käsittelemään paljon muitakin vähän pitempiaikaisia juttuja, jotka limittyvät myös edellä mainittuihin teemoihin. Kiinnostavimmat näistä tapahtumista ovat Fitin ja Emilian orastava suhde, Áfrin ja Raúlin suhteen rakoilu, Raúlin työskentely samassa työpaikassa isänsä kanssa sekä varsinkin aivan kauden loppuvaiheilla koettava kolmiodraama, johon ottavat osaa Diego ja uusina sarjaan tulevat opettaja Celia (Jaydy Michel) ja koulun uusi omistaja, Candelan sisko Ana (Natalia Verbaka). Tämä viimeisin juttu ei ratkea vielä tälläkään kaudella, vaan selvitettävää jää tulevallekin kaudelle. Lopusta puheen ollen kausi päätetään Diegon valinnan lisäksi koulun kohtalon epäselvyyteen kuin myös Guillen rakkaudentunnustukseen Tételle.

Tuttuun tyyliin yhden jakson seikkailujakin on yllin kyllin, mutta ehdottomaan parhaimmistoon kuuluvat Santin toimiminen pakosta lastentarhan opena ja samassa jaksossa nähty Raülin oppituntien pitäminen, luottokortilla leikkimiset, Guillen mopohaaveet, Fernandon (Ales Furundarena) ja José Luisin kulissisuhde, vaihto-oppilaan vierailu, José Luisin äidistä huolehtiminen sekä tietenkin kaikki Curron (Jorge Jurado) jaksot, joita niitäkin on tälläkin kerralla ihan liian vähän. Myös Emilian ja Sun välienselvittelyt jaksavat hauskuuttaa jaksosta toiseen, koska Su on niin teini. Paras yksittäinen jakso on Lucían kuoleman jälkeinen jakso, vaikka se ei tarjoakaan samalla tavalla hauskoja hetkiä kuin muut jaksot, mutta tapahtumiin nähden se on ymmärrettävää.

Ovi käy aika tiuhaan tällä kaudella, joskin Belén Ruedaa lukuun ottamatta lähinnä tulosuuntaan, nimittäin tällä kaudella on uusia naamoja yllin kyllin. Aiemman kauden Helena ja Álex ovat molemmat poissa ja itse asiassa José Luiskin on poissa kauden alkupuolen. Tilalle heti kauden alusta lähtien ovat tulleet Emilia ja Su, mitä nyt Emilian lähdettyä kauden puolivälin tienoilla Su jää loppukaudeksi vakituiseksi sivuhahmoksi. Pian kauden alettua saapuu uutena hahmona myös Manu (Pablo Galán), joka saa niin Téten kuin Áfrinkin sekaisin. Loppupuolen alkajaisiksi mukaan hyppäävät palaavan José Luisin lisäksi Celia ja Ana, joten väkeä toden teolla riittää. Jopa niin paljon, että nolostuneena joudunkin myöntämään, että kun Raúlia esittävä Alejo Sauras lähti joiksikin jaksoiksi pois sarjasta, en huomannut asiaa ennen kuin vasta hänen viimeisessä poissaolojaksossaan.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti