sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Oscar-veikkaukset 2013


Niinpä niin, taas on se aika vuodesta, kun valvotaan pelkästään telkkaria tapittamalla koko yö, kun 85. Oscar-gaala pyörähtää käyntiin. Periaatteessa voisi skipata punaisen maton, mutta kun en muutenkaan pääsisi nukkumaan tarpeeksi ajoissa, niin mitäs sitä turhia. Päikkärit kyllä tulee otettua joskus alkuillasta. Tänä vuonna tilanne on sillä tavalla hyvä, että olen nähnyt suurimman osan elokuvista siitä tärkeimmästä kategoriasta, sillä ainoastaan Les Misérables (sen aika koittaa aikataulullisista syistä vasta ensi viikolla), Amour (ehkä tääkin joskus Poriin saadaan) kuin myös minulle täysin vieraaksi jäänyt Beasts of the Southern Wild ovat jääneet näkemättä. Pääosin syynä niiden muiden katsomiseen on ollut se, että ovat olleet kiinnostavia, ei niinkään Oscar-ehdokkuudet, vaikka parin kohdalla saattoikin osasyynä olla, joten ihan oikeasti kiinnostavia tapauksia vuoteen 2012 mahtui.

Onkin aika veikata jälleen kerran. Viime vuonna, jolloin kakkosvaihtoehdoista annoin itselleni puolikkaan pisteen ja mustien hevosien - ennakkoon heikommasta ehdokkaasta - osumisesta neljännesosapisteen, sain tulokseksi 13,25/24. Jospa tänä vuonna menisi vähän paremmin, vaikka mustat hevoset taidankin jättää kokonaan pois. Ehdokkaita en tällä kertaa listaa kokonaan, jottei postauksesta tulisi liian pitkä, vaan ne voi käydä vaikka katsomassa TÄÄLTÄ. Lihavoitu on ykkösehdokas, lihavoimaton kakkosehdokas ja siten puolikkaan pisteen arvoinen.

Jos joistakin veikkauksista sanoisin erikseen, vaikka joissakin kategorioissa (esimerkiksi näyttelijä-) pitää melkein heittää arvalla, kun on paljon niin hyviä. Ehkä Django Unchainedia lukuun ottamatta kaikki nähdyt parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaat ovat vähän liiankin tutunvarmaa Oscar-huttua, enkä Djangollekaan tai Amourillekaan oikein usko pystiä, joten siksi pistän ääneni muista selvästi erottuvalle Les Misérablesille. Searching for Sugar Man on dokumenteista ainoa, josta olen kuullut ja vielä heikompia mutuiluja on muissa kategorioissa. Vieraskieliseen Oscariin ei olisi kuin yksi vaihtoehto, mutta pistetään nyt kannatuksen vuoksi siihenkin toinen; oon katkera, ettei Koskemattomat päässyt loppukisaan. Meikkauskategoria olisi ollut vaikeampi, jos Lincoln olisi ollut mukana, mutten tällaisenakaan sitä varmaksi mene sanomaan. Zero Dark Thirty valikoitui alkuperäiskäsiksen saajaksi puhtaasti siksi, että se voitti myös Writers Guild of America Awardsin, mikä usein vissiinkin ennustaa myös Oscar-pystin saajan; ehkä se vaikein kategoria miespääosan lisäksi.

Elokuva: 
Les Miserábles
Argo

Miespääosa:
Hugh Jackman
Daniel Day-Lewis

Naispääosa:
Emmanuelle Riva
Jessica Chastain

Miessivuosa:
Christoph Waltz
Tommy Lee Jones

Naissivuosa:
Anne Hathaway
Amy Adams

Animaatio:
Brave
Wreck-It Ralph

Kuvaus:
Piin elämä
Anna Karenina

Puvustus:
Les Misérables
Anna Karenina

Ohjaus:
Michael Haneke
Ang Lee

Dokumentti:
Searching for Sugar Man
The Invisible War

Lyhytdokumentti:
Mondays at Racine
Kings Point

Leikkaus:
Argo
Piin elämä

Vieraskielinen elokuva:
Amour
A Royal Affair

Meikkaus:
Les Misérables
Hitchcock

Alkuperäinen musiikki:
Piin elämä
Anna Karenina

Alkuperäinen laulu:
Pi's Lullaby (Piin elämä)
Suddenly (Les Misérables)

Lavastus:
Anna Karenina
Les Misérables

Lyhytanimaatio:
Paperman
Fresh Guacamole

Lyhytelokuva:
Curfew
Asad

Äänitehosteet:
Piin elämä
Zero Dark Thirty

Äänitys:
Skyfall
Piin elämä

Erikoistehosteet:
Piin elämä
Hobitti: Odottamaton matka

Sovitettu käsikirjoitus:
Argo
Unelmien pelikirja

Alkuperäinen käsikirjoitus:
Zero Dark Thirty
Django Unchained

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti