perjantai 15. helmikuuta 2013

21 tapaa pilata avioliitto

Alkuperäinen nimi: 21 tapaa pilata avioliitto
Ohjaus: Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoitus: Johannan Vuoksenmaa
Pääosissa: Armi Toivanen, Aku Hirviniemi, Essi Hellén
Valmistusmaa: Suomi

Ilmestymisvuosi: 2013
Kesto: 93 min


- Mitäs toivoit?
- Lasta... ja miestä. 
- Siinä järjestyksessä vai?
- No ihan sama missä järjestyksessä, kunhan tulis nyt nopeesti.


Sanna (Armi Toivanen) on erikoistunut erotutkimukseen ja onpahan kirjoittanut gradunkin siitä aiheesta. Hän on listannut tukuittain keinoja, millä ennen pitkää tulee sotkeneeksi avioliittonsa ilman, että näihin keinoihin syyllistyneet tajuaisivat sitä itse ja hän näkeekin näitä tapoja vähän joka puolella. Tutkimustaan varten hän seuraa tuoreita hääpareja vuosien seurantajaksolla haastattelemalla heitä videolle. Hän itse harrastaa vain yhden illan juttuja, sillä sitoutuminen ei ole hänen juttunsa, mutta hänen on tuuletettava näkemyksiään, kun hänelle selviää, että malliesimerkkiä hyvästä ja kestävästä avioliitosta edustaneet Aleksi ja Johanna (Riku NIeminen ja Niina Lahtinen) ovat eronneet ja hän itse menee ihastumaan Aleksiin...

Mikä sopisikaan ystävänpäivään paremmin - vaikka olikin sattumaa - kuin Finnkinon kuukauden elokuvaksikin valikoitunut 21 tapaa pilata avioliitto, jossa ei nimensä mukaisesti ainakaan liiaksi mennä rakkaudentäyteisissä pilvilinnoissa? Johanna Vuoksenmaa on aiemmin tehnyt Klikkaa mua -sarjan, johon on itse asiassa tulossa jatkoakin, mutta ensimmäisen jakson katsottuani en jatkanut sitä eteenpäin, joten jonkinasteiset epäilykset minulla tämänkin suhteen oli, mutta itse asiassa 21 tapaa pilata avioliitto oli yllättävänkin hauska elokuva.

Sain trailerista vähän sellaisen vaikutelman kuin kyseessä olisi jonkin sortin episodielokuva, jossa aviopareja pikakelataan läpi 21 kappaletta, mutta (onneksi) näin ei olekaan, vaan erotutkija Sanna on selkeässä pääosassa ja muutamaa random-avioparia lukuun ottamatta kaikki asiat tapahtuvat Sannan välittömässä lähipiirissä. Ne nimessä mainitut 21 tapaa tulevat valkokankaalle sekalaisessa järjestyksessä vähän samaan tapaan kuin Zombielandin säännöt muutama vuosi sitten ja vaikka yritinkin olla hereillä, en ole täysin varma, tuleeko ne kaikki lueteltua muuten kuin läppärin näytöllä; joitakin kuitenkin toistetaan pitkin elokuvaa. 

Tarina on päällisin aika perus romkom höttöä, mutta se on puettu ihan mielenkiintoiseen kaapuun. Koska pääosassa on erojen asiantuntija, niin elokuva tuntuu käsittelevän aihettaan - siis rakkautta ja rakastumista - jotenkin kotikutoisen anarkistisesti, mikä ilahduttaa kovasti. Mitä parasta, elokuva on ihan oikeasti hauska ja siten se pistää naurattamaan tämän tästä, vaikka sinänsä pitäisikin yhdentekevänä sitä, tuleeko Sannan ja Heikin jutusta mitään. Elokuva on kuitenkin täynnä hulvattomia hahmoja, vaikka Aleksi onkin vähän tylsä. Ehkä välillä asiat etenevät hahmojen välillä turhan nopeasti, mutta kokonaisuudessaan tilanteiden kehittymiset miellyttävät. 

Vaikka Sannan hahmosta tykkääkin, niin silti Armi Toivanen ei ihan täysin vakuuta, vaan jokin pikkujuttu aina silloin tällöin hänen eleissään on, mikä saa hahmon tuntumaan epäaidolta ja vähän sama vaivaa Sannan kaveria Ainoa näyttelevää Essi Helléniä. Onneksi muut kärkihahmot toimivat paremmin, jopa Riku Nieminen vähäeleisenä tylsänä Aleksina. Parhaimmat roolisuoritukset tekevät lievästi sanottuna pahasta läheisriippuvuudesta kärsivää Elliä näyttelevä Pamela Tola sekä Sannan vanhempia näyttelevät Hannele Lauri ja Vesa Vierikko.

Mukana menossa: Aarre Karén (Salatut elämät), Krisse Salminen, Eila Roine ja Miia Nuutila

Pisteitä: 4/5

Edit 18.2.. Nimiä korjailtu.

2 kommenttia:

  1. Eikös Riku Niemisen hahmo ollut nimeltään Aleksi eikä Heikki?

    VastaaPoista
  2. Oho, niinpäs olikin. Mistäköhän mä sen Heikin oikein kaivoin? :D

    Korjataanpas.

    VastaaPoista