tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuosi 2012 numeroina ja kirjaimina, osa 2/2: Leffavuosi 2012


Vuosi 2012 näkyi osaltani hyvin suurena määränä leffakäyntejä ja tänä vuonna teinkin henkilökohtaisen käyntiennätyksen, sillä normaalilevitykseen tulleita elokuvia tuli käytyä katsomassa kaiken kaikkiaan 55, kun edellisenä ennätysvuonna 2011 niitä kävin katsomassa vain 42. Tuo luku voisi olla isompikin, jos tänne asti olisi tulleet sellaiset tapaukset kuin Shame, Taistelu Näsilinnasta 1918 ja The Cabin in the Woods. The Amazing Spider-Manin olisin käynyt katsomassa, jos olisin löytänyt sille aikaa, mutta en vain tahtonut niin tehdä, kiitos blogitöiden ja olympialaisten. Sitten taas vuoden 2012 ensi-illoista ainakin Piin elämä siirtyy osaltani tähän vuoteen.

Luvussa siis kaikki 2012 nähdyt elokuvat festivaalinäytösten ja lauantaimatineoiden (joita Porissa järjestetään keväällä ja syksyllä) ulkopuolella eli siis käytännössä levitykseen päässeet tapaukset. Toki myönnettäköön, että olen ottanut lukuun mukaan myös Dredd 3D:n, vaikka se ei ihan normaaliin levitykseen päässytkään. Härmän ja God Bless Americankin listasin, vaikka näinkin ne festareilla joko Night Visionsissa tai Sodankylässä, en teatterikierroksilla.

Noin yleisesti ottaen olen tyytyväinen tämän vuoden leffatarjontaan, sillä pistekeskiarvo on todella korkealla ja niitä viiden tähden elokuviakin löytyy iso yllättävän monta, peräti viisi (vertailun vuoksi 2011 ei ollut yhtään). Joskin näiden joukossa Moonrise Kingdom olisi vanhalla pisteytystavalla ollut varmaankin 4,5 pisteen leffa, mutta sitten taas Vallan kääntöpuoli olisi saattanut hyvinkin nousta täyteen viiteen tähteen, jos olisin vuoden alusta asti unohtanut puolikkaat pisteet; mainitsen näistä vain siksi, että pisteytystapani muuttui kesken vuoden; vuoden päästä en näe mitään syytä puolikkaista pisteistä puhumiseen. Todellisia surkeuksia ei minun tielleni osunut sitten juuri yhtään, mitä nyt Matkalla pääsi pohjapisteisiin ja vain neljä muuta alle kolmen tähden. Pistekeskiarvo kuitenkin 3,44, joten sehän on aika hyvin (viime vuonna 3,26).

Jos yksittäisiä elokuvia nostaisin esille, niin 007 Skyfall ei ollut vain vuoden paras leffa, vaan myös ehkä se kaikkien aikojen Bond. Uutta Bondiakin enemmän odotin syksyllä Looperia, joka ei ihan täysin lunastanut odotuksia, mutta melkein kuitenkin. Talvella taas odotin eniten tietenkin suurena Meryl Streep -fanina Rautarouvaa, jota odotin jo koko edellisvuodenkin ja onneksi lunasti odotukset. Poikani Kevin ja Koskemattomat kuuluvat molemmat kovan luokan yllättäjiin.  Muita positiivisia yllätyksiä olivat Total Recall, vaikka pidinkin siitä keskimääräistä enemmän, Chronicle sekä Suomen hiihdon dopingmenneisyyttä penkova Sinivalkoinen valhe. Vuoden suuria pettymyksiä oli Clint Eastwoodin ohjaama J. Edgar. Vuoden megaelokuvista Yön ritarin paluu ja Prometheus olivat molemmat mieleeni, Yön ritarin paluu hivenen enemmän.

Kas tässä listaa pistejärjestyksessä ja saman pistemäärän saaneet taas kerran ainoastaan aakkosjärjestyksessä; niitä ei ole siis keskenään arvotettu:

5/5
007 Skyfall
Koskemattomat
Moonrise Kingdom
Poikani Kevin
Saapasjalkakissa

4,5/5
Vallan kääntöpuoli

4/5
Argo
Dredd 3D
God Bless America
Iron Sky
Lemmenlomalla
Looper
Men in Black III
Rautarouva
Sinister
Sinivalkoinen valhe
The Artist
The Darkest Hour
Total Recall
Yön ritarin paluu
Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä

3,5/5
Chronicle
Hugo
John Carter
Keinoja kaihtamatta
Mission: Impossible - Ghost Protocol
Prometheus
Varasto

3/5
3Simoa
American Pie: Luokkakokous
Battleship
Carnage
Get the Gringo
Hobitti: Odottamaton matka
Hulluna Saraan
Härmä
Imaginaerum
Laittomat
Nader ja Simin: Ero
Nightmare - Painajainen merellä
Puhdistus
Rat King
Säilöttyjä unelmia
Ted
The Descendants
The Expendables 2
The Grey - Suden hetki
Tie pohjoiseen
Turvatalo
War of the Dead - Stone's War

2/5
Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Cosmopolis
J. Edgar
Paranormal Activity 4

1/5
Matkalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti