tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuosi 2012 numeroina ja kirjaimina, 1/2: Yleishöpinää


Taas on yksi leffavuosi paketissa, joten on aika vuosittaisen katsauksen, jonka tällä kertaa jaan kahteen osaan. Tässä ensimmäisessä osassa on vuorossa yleiset pulinat omistamistani leffoista, blogista ja se sellaisesta ja toiseen osaan jätän 2012 nähdyt teatteriensi-illat. Samalla tulee yksittäisiä lähinnä mutulla heitettyjä huomioita nyt alkaneesta vuodesta. Mainittakoon vielä, että asiaankuuluvasti kirjoittelen tätä tekstiä leffamusan (ja vähän tv-tunnareidenkin) tahtiin. No niin, aloitetaas.

Blogi
Suurin muutos menneenä vuonna, joten aloitetaan tästä. 2012 pääsin eroon Vuodatuksen ikeestä, kun sain toissasyksynä aloittamani blogitekstien siirtotyön valmiiksi heinäkuussa, jolloin Vuodatuskin meni katki (eikä vieläkään ole täysin korjaantunut). Samalla blogi sai uuden ulkoasun ja muun muassa välilehdet ovat kokeneet suuria muutoksia siirryttyäni käyttämään taulukoita hyväkseni ja ainakin itselle silloin tällöin on ollut juuri tästä taulukkomaisuudesta hyötyä, toivottavasti siitä on ollut iloa myös muille. Lisäksi tuli luovuttua puolikkaisista pisteistä, mikä aiheuttaa vielä näissä vuosikatsauksissa sivuhuomioita, mutta näiden jälkeen niihin ei enää palata, vaikka arvosteluväliliehdillä puolikkaat pisteet vielä kummittelevatkin. Uusi välilehti/sivu tuli myös hutaistua, kun listasin leffasarjoja enemmän tai vähemmän vapaamuotoisesti.

Mainittakoon tästä vuodesta vielä sen verran, että jotenkin sellainen olo on, että tää vuosi saattaa olla hyvinkin kriittinen blogin tulevaisuuden kannalta. Jotenkin blogitekstien suoltaminen blogiin on ollut jo nyt vähän hitaampaa kuin ennen, vaikka ihan yhtälailla innolla kirjoittelen näitä kuin ennenkin, mutta rinnalle on tullut yhtä jos toista, mikä näkyy sitten siinä, että monet loppuvuoden blogitekstit ovat nähneet päivänvalon vasta yöllä. Jaksamisen puutteesta arvostelujen rustaaminen ei ole ollut kiinni, mutta jokin tuntematon on vain tökkinyt vähäsen, mutta jaksan uskoa siihen, että vaikka vähän nyt piruja seinälle maalailenkin, niin eiköhän tästäkin vuodesta selvitä kunnialla ja blogi pysyy elinvoimaisena myös jatkossakin. ;)

Blogitekstit
2012 blogiini löysi tiensä 234 blogitekstiä, joista 37 menivät yleinen-tunnisteen alle ja kuusi tv-sarjoihin. Sumealla logiikalla tämä tarkoittaa sitä, että leffa-arvosteluja blogiin löysi tiensä 205 katsotusta elokuvasta 191 (loput uusintakatseluita). Tv-sarjojen puolelta ei ole tullut katseltua kuin Beverly Hills 90210:ä sekä kesäprojektiksi ottamaani ja vielä pahasti kesken olevaa Serranon perhettä, joka keskeytti myös BH90210:n katselut ja muutama kausi odottaa katselua molemmista sarjoista vielä tänä vuonna. Toki myös Salem's Lot tuli katsottua kuukauden WANHAna alkuperäisteoksen luettuani. Tuhannenkin postin rajapyykki tuli "vihdoin" saavutettua. Kaiken kaikkiaan blogitekstejä oli vuoden loppuun mennessä 1124 kappaletta, joista erinäköisiä arvosteluja 1013, joukossa yksi kirja-arvostelu.

Project 1001
Jälkiviisastelu on sitten ihanaa, vaikka siihen kätkeytyisikin täysin väärässä olemisen myötä negatiivinen kaiku. Vuosi sitten nimittäin kirjoitin:

"Täyttymättä jäi siten 200 katsotun 1001-elokuvan raja, mutta jos sitten ensi vuonna niin ylittyisi sekin raja kuin myöskin olisi sitten se todellinen huippuvuosi. Mahdollisuudet ovat jälleen kuitenkin olemassa... ...Tänä vuonna ylittyy varmasti tuo 250 raja eli se alkuperäisen tahtisuunnitelman raja ylittyy tänä vuonna." 

No katin paskat. 2011 lopussa oli koossa 198 elokuvaa ja nyt 2012 sain katsottua ennätyksellisen vähän eli vain 32 kappaletta, kun kolmen aiemman vuoden keskiarvo oli ollut 66 elokuvaa per vuosi. Säälittävää. Kauas jäätiin niin alkuperäisestä tavoitteesta - ekana vuonna sata 1001-elokuvaa ja seuraavina vuosina 50/vuosi eli nyt pitäisi koossa olla 250 katsottua elokuvaa - kuin myöskin ekan vuoden jälkeen muodostuneesta 60 1001-leffaa / vuosi (eli 240 pitäisi olla koossa). Katsottuja 1001-elokuvia onkin tällä hetkellä 230 eli tällä hetkellä keskiarvo on 58 (pyöristettynä) vuodessa. Jos nykyinen keskiarvo pysyisi loppuun asti, koko urakassa menisi reilu 17 vuotta eli menneet vuodet vähennettynä vielä sellaiset 13 vuotta. No, mikäs kiire tässä. Menneenä vuonna tuli tosin kuitenkin joitakin lisäyksiä saamattomien 1001-leffojen joukkoon parin aiemman nimikkeen lisäksi.

Jotta vuoden päästä voisin taas naureskella, niin nyt voin taas kerran luvata suuria ja sanoa, että tänä vuonna otetaan menneenä vuonna koettu vahinko takaisin ja katsotaan ihan oikeasti niitä 1001-elokuvia ennätysmäärä tai ainakin lähelle. Tähän lupaukseen vaikuttaa se, että minulla on hyllyssä jo 1001-elokuvat kahteen 1001-putkeen eli niin 2011 kuin viime vuodenkin täsmähankinnat löytyvät jo eli viitisenkymmentä nimikettä. 2011 hankittuja alan katsoa viimeistään helmikuussa ja kun niistä päästään, on viime vuoden 1001-hankinnat jo odottamassa melkein heti perään ja luulenkin, että nekin saanen tämän kevään aikana katsottua, mutta voi mennä alkusyksyynkin. Sitten syksyllä odottaa taas uudet hankinnat, joten tää näyttää vielä tässä vaiheessa vuotta hyvältä!

Leffatietokanta
Leffojen ostamista pyrin sattuneista syistä 2012 välttämään, mitä nyt tosiaan 1001-leffat sekä joitakin leffoja Night Visions -festareilta tuli hommattua sekä joitakin jatko-osia. Hankittujen elokuvien käyrä on ollut koko ajan laskeva, sillä 2009 tuli hankittua 241, 2010 157 ja 2011 154 nimikettä. Viime vuonna niitä tarttui mukaan 95, joskin tämäkin on osin harhaanjohtava määrä, sillä osa 2012 kartunnasta tuli tilattua jo edellisvuonna, mutta saatua vasta viime vuoden puolella. Vuoden ensimmäinen kartunta oli Halloween H20 ja viimeinen NV:stä ilmaiseksi saatu Hierro - Salaisuuksien saari. Elokuvia on 846 kappaletta, tv-sarjoja 113 ja musiikki-dvd:itä edellisvuosien tapaan 13. Katsomattomia nimikkeitä on tällä hetkellä 129, joten niitä nyt sitten tänä vuonna jos katselisi ja sitä pinoa lyhentäisi kunnolla.

Tilastoja
Yksi asia, mistä todella pidin Vuodatuksessa, oli sen tilastointitavat, johon ei niin Bloggerin omat tilastot (miksi se näyttää vain kymmenen osuma/hakusanaa?!) kuin Google Analyticskään ole täysin pystynyt (käyriä saa haluamaltaan ajanjaksolta, mutta vielä en ole löytänyt sitä namiskuukkelia, jolla esim. pelkkiä hakusanoja saisi haetulta yhdeltä ainoalta viikolta, vaan se näyttää kaikki). Koska vuoden aikana tuli vaihdettua blogipalvelua ja koska Vuodatuksen tilastoja ei ole enää saatavilla, nämä tilastot ovat hyvin vaillinaiset alkaen vasta heinäkuulta ollen yhdistelmä Bloggerista kuin Google Analyticsistä kaivettuja tietoja, mutta myös omia laskelmia esintyy. Niinpä en lähde nyt vertailemaan aiempia vuosia. GA:n laskelmat ovat syyskuun alusta lähtien, jolloin GA:n otin käyttöön ja ilmeisesti heidän laskelmansa perustuvat erilaisille laskentatavoille kuin muilla, kun numerot tuntuvat niin pieniltä verrattuna Bloggerin tietoihin ja edellisvuosien Vuodatuksen tiedoille.

- Heinäkuusta lähtien Bloggerin mukaan kävijöitä on 11 044, kun taas syyskuusta lähtien GA:n mukaan "vain" 3 277; sivunkatseluita kertyi GA:n mukaan kuitenkin 11 085.
- GA:n mukaan sivuja katsastettiin keskimäärin 3,38 per käynti, sivuilla vietettiin aikaan 2 minuuttia 1 sekunti,  uusia käyntejä 63,78 % ja 5,55% poistui välittömästi sivulta (katsoi vain yhden sivun).
- GA:n mukaan suoran liikenteen kautta blogiini päätyi 416 kävijää, viittausten kautta 1595 kävijää ja 1231 hakujen kautta ja 35 kampanjoiden (siis minkä) kautta.
- Uusia käyttäjiä oli 2090 ja palaavia 1187.
- GA:n mukaan suosituimmat hakusanat 404 (not providedin) (eli salatulla yhteydellä tehtyjen hakujen?) jälkeen olivat sivustakatsoja (42), lemmenlomalla (20) sekä tulpa (19), kun taas Blogger sanoo suosituimmiksi hakusanoiksi sivustakatsoja (33), elokuvan metatodellisuus (26) sekä lemmenlomalla (19).
- Eniten kävijöitä blogissa on Bloggerin mukaan Suomesta (7336 käyntiä),  Yhdysvalloista (1198) ja Ranskasta (578) ja kuudesta maasta on yli sata käyntiä. Niin Blogger kuin GA osaavat kertoa, että kävijöitä on muun muassa Etelä-Koreasta, Ukrainasta, Perusta, Filippiineiltä, Singaporesta kuin Libanonista sekä tietenkin isosta osasta länsimaista sekä Japanista.
- Kommentteja koko vuonna kertyi 112 Vuodatuksen luvut mukaanlukien. Nyt en osaa sanoa, kuinka monta kommenttia Vuodatuksen puolella ehti tulla, mutta selvästi yli puolet on tullut täällä Bloggerissa.

Mutta tämä tältä erää. Jälleen kerran kiitos kuluneesta vuodesta niin kommentoijille kuin muillekin lukijoille ja piipahtakaapas kylässä myös jatkossa. :)

T: Sivustakatsojan ominaisuudessa Simo

PS. Huomenissa sitten leffavuosi pakettiin.

2 kommenttia:

  1. Itsekin vuodatuksesta siirtyneenä pidin juuri noista tilastoista. Pidin myös siitä, että uudet kommentit näkyi heti selkeästi kun kirjautui sisään.

    VastaaPoista
  2. Corum81, mäkin tykkäsin siitä, varsinkin kun Blogger ei aina päivitä tietoja kommenteista reaaliaikaisesti.

    VastaaPoista