maanantai 14. tammikuuta 2013

Serranon perhe - 5. kausi

Alkuperäinen nimi: Los Serrano - 5° temporada
Ohjaus: Begoña Álvarez Rojas, Arantxa Écija, Julián Núñez

Käsikirjoitus: Pablo Olivares, Natalia García Prieto, Verónica Fernández, ym.
Pääosissa: Antonio Resines, Belén Rueda, Jesús Bonilla, ym.
Valmistusmaa: Espanja

Ilmestymisvuosi: 2006
Jaksojen määrä: 26


Mistä ne puhuvat?
Doña Carmen. En ymmärrä alkuunkaan, mistä miehet puhuvat.
- Teeskentely ei johda puusta pitkälle. Juttu piti selvittää ja nyt se on tehty.


Lucía (Belén Rueda) on jättänyt Tetén (Natalia Sánchez) kanssa Serranojen talon Lucían ja Diegon (Antonio Resines) eron vuoksi ja Diego on ihan maassa jopa siinä määrin, että hän aloittaa toipumisterapian koulun psykologin Fernandon (Ales Furundarena) johdolla ja käypä Diego maallakin Santin (Jesús Bonilla) ja Fitin (Antonio Molero) kanssa, ei tietenkään ongelmitta. Pientä lohtua tuo se, että Marcos (Fran Perea) palaa kotiin, vaikka syynä onkin hänen ja Evan (Verónica Sánchez) ero. Perheen jakautuminen tekee kipeää erityisesti Guillelle (Víctor Elías) ja Tetélle, joiden rakkaustarina on vasta aluillaan ja pääsevätkin tapaamaan toisiaan lähinnä koulussa. Raúl (Alejo Sauras) on taas päättänyt järjestää Marcosille comeback-bileet, mutta onnistuu sotkemaan asiat niin, että hänen suhteensa Áfrican (Alexandra Jiménez) kanssa vaarantuu, eikä tässä vielä kaikki...

Serranon perheen parissa on tullut nyt vietettyä viideskin kausi, joten millä tahansa mittarilla ollaan jo reilusti yli puolivälin, vaikka jaksojahan vielä onkin jäljellä vaikka kuinka. Tämä kausi meni verrattain nopeasti, vain reilussa kuukaudessa, vaikka joulupyhinä en saanutkaan yhtään katsottua niin kuin ennen niitä olin uumoillut; toki tv-sarjojen joulutauoilla oli osuutta verrattain nopeaan tahtiin. Eikä sillä, etteikö siihen olisi vaikuttanut myöskin sekin, että tämäkin kausi tarjosi taattua menoa eli välillä aivan päätöntä sellaista. Toisin sanoen huumoria oli taas paljon luvassa draamaa kuitenkaan unohtamatta.

Jos edellisen kauden teema oli rakkaus, tämän on puolestaan erot, sillä niitä kauteen mahtuu lukuisia. Näistä päällimmäisenä jää tietenkin mieleen Diegon ja Lucían ero ja vaikka tiedossa onkin hyvin edelliseltä katselukerralta heidän yhteenpaluunsa, niin onpa kaksikon tilanteessa myös sydäntäsärkeviä hetkiä. Vaikka suoranaisessa vihanpidossa ei pitkään ollakaan, niin silti nämä kaksi pysyvät erillään pidempään kuin ennen kauden alkua muistinkaan.

Melkein yhtä paljon kuin pääparin ero, raastaa myös Raúlin ja Áfrican ero jo siksikin, että en yhtään muistanut, miten näille kahdelle tarkalleen ottaen käy ja vaikka ei suoranaisesta soutamisesta ja huopaamisesta voikaan puhua, niin lähellä toisiaan nämä kaksi silti pitkin kautta ovat, muuttavatpa kavereineen jopa saman katon alle. Tietenkin mieleen jää myös Marcosin ja Evan ero, mikä laukaisee Marcosin kaipuun takaisin kotiin. Kuin tässä ei olisi tarpeeksi, kauden aikana myös Fiti ja Candela (Nuria González) eroavat, joten eroja toden totta on lukuisia.

Yhden välikauden jälkeen Guille ja Teté palaavat suosikkiparikseni, sillä aiemmilta kausilta tutut nahistelut on nahisteltu ja on rakkauden aika ja tää pari on vaan hirveän söötti! Eipä heidänkään yhteinen taival pelkästään ruusuilla tanssimista ole, mutta kuitenkin kokonaisuudessan tosi kivaa katsella. Niinpä onkin vähän harmi, että kaksikolle ja heidän kavereilleen ei ole omistettu samalla tavalla ruutuaikaa kuin aiemmin, vaan välillä tuntuvat jäävän peräti statistien tasolle jaksoissa. Erityisesti tykkäsin siitä, että Guille kasvaa ihmisenä kauden aikana selvästi, eikä ole enää samanlainen luokan pelle/keppostelija kuin aiemmilla kausilla. Hyvä Guille! Tämäkään rakkaustarina ei kanna ihan kauden loppuun asti, mutta jokin antaa viitteitä sen suhteen, että heillä saattaa olla vielä toivoa.

Myös Currolla (Jorge Jurado) on jälleen kerran ihan liian vähän omia juttuja ja useimmiten hän vain seilaa muiden mukana, mikä on sekin vähän tylsää. Lisäksi tällä kaudella Curron alkujuonnot eivät osu täysin nappiin, sillä vaikka useimmiten hänelle onkin kirjoitettu ihan kivoja alkujuontoja, jotka valoittavat muuta jaksoa, niin sitten kauteen mahtuu monia sellaisia lähinnä puolittaisilta heitoilta tuntuvia kommentteja, jotka eivät luo hirveästi odotuksia muuhun jaksoon.

Eroahdistus on kauden aikana siis voimissaan. Kun alkukausi mennään Diegon sydänsuruja kestäessä Lucían ottaessa ainakin vähän rennommin, niiden päättyessä päästäänkin seuraamaan Fitin erosta toipumiseen ja pian tämän jälkeen onkin sitten Guillen ja Tetén ero, eikä tosiaan pidä unohtaa myöskään Raülia ja Áfricaa. Muita pitkäaikaisia juonikuvioita on Santin ja Lourditasin (Goizalde Núñez) vauvanhankintapuuhat, Áfrican ja Raúlin muutto omilleen kämppiksiksi, Diegon yliopisto-opinnot sekä Fitin sijoituspuuhat, jotka sotkevat kaverikolmikon välit totaalisesti ennen kuin kausi saadaan päätökseen.

Yksittäisten jaksojen tapahtumien, jotka toki ajoittain sivuavat edellä mainittuja isompia tarinalinjoja, parhaimmistoa ovat Diegon, Fitin ja Santin lähtö Australiaan formuloita katselemaan, Diegon ja Guillen isä ja poika -henkinen kalastusreissu, Candelan tupakkalakko, tanssiopettaja Inés (Eva González) sekä Fitin seikkailut poliisina. Muutenkin kauteen sisältyy monia riemukkaita hetkiä, vaikka väärinkäsityksien ja käytännön pilojen määrää onkin selvästi vähennetty, mutta silloin kuin niitä on, tulos on monesti hupaisaa ja moneen kertaan sellainen myönteinen "en mä kestä katsoa" -myötähäpeä nouseekin kasvoille. Santin synnytysapu taas kuuluu niihin harvoihin ei niin onnistuneisiin tarinoihin, sillä se on kaikin puolin epäuskottava ja siten ei hyvässä mielessä naurettava. 

Yksi lyhyeksi jäänyt hupi pitää vielä erikseen nimetä: pieleen menneet kohtaukset, joita muutamissa alkukauden jaksojen päätteeksi nähdään, välillä tekstityksen kera ja välillä ilman, ja ne ovat kyllä hauskoja ja niinpä niitä olisi voinut katsoa useamminkin jaksojen lopussa, mutta ei sitten. Pitäkööt tunkkinsa ja mokakohtauksensa.

Edellisen kauden yhteydessä arvelin virheellisesti Fran Perean lähteneen kokonaan sarjasta, mutta eihän hän niin tehnytkään, vaan on tälläkin kaudella taas mukana, joskin vain puoli kautta. Sinänsä hauskaa, että Marcosin ja kumppaneiden kaveri Alex (Álex Barahona) työnnetään Marcosin paluun myötä heti syrjään, mutta kun Perea taas lähtee, Barahona pääsee alkuteksteihin taas mukaan. Toinen lähtijä Perean lisäksi on Candelaa esittänyt Nuria González. Chukya näyttelevä Jimmy Barnátan nousee hänkin viimein alkuteksteihin. Uusista kasvoista Maria Bonetin esittämä Helena, jonka olin tyystin unohtanut, saa suurta draamaa aikaiseksi ja kauden alussa harmittelin, että noinkin kaunis ilmestys ei pysyttele sarjassa kuitenkaan pitkään, mutta kas kummaa, vakihahmojen joukkoon hänkin nousee Perean ja Gonzálezin lähdettyä ja mikäs sen mukavampaa. Muita uusia kasvoja ovat Fitin sisko Choni (Pepa Aniorte) sekä Lourditasin veli José Luis (Javier Gutiérrez), joista molemmat tuli sarjaan aiemmin kuin muistin. Chonista sanottakoon sen verran, että oi mikä raivostuttava akka hän onkaan ensimmäisissä jaksoissaan ja sitä Serranon lasten tavoin vain toivoo, että lähtisi pois, mutta ajan myötä hänestäkin tulee ihan siedettävä. Evaa näyttelevä Verónica Sánchez tekee lyhyen visiitin, kun taas Lucía lähtee taas muutamaksi jaksoksi pois, liekö ollut häntä näyttelevällä Belén Ruedalla taas jotain leffakuvauksia?

Pisteitä: 4/5

2 kommenttia:

  1. Oo kiltti ja myy mulle 5 kausi? (:

    VastaaPoista
  2. Janika, valitettavasti olen keräilyjeni kanssa sen verran fanaattinen, etten myy/heitä/vaihda mitään pois kuin korkeintaan siinä tapauksessa, että saan tavalla tai toisella paremman julkaisun tilalle. ;)

    VastaaPoista