lauantai 5. tammikuuta 2013

Nuori Hannibal

Alkuperäinen nimi: Hannibal Rising
Ohjaus: Peter Webber
Käsikirjoitus: Thomas Harris
Pääosissa: Gaspard Ulliel, Li Gong, Dominic West
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Tshekki, Ranska, Italia

Ilmestymisvuosi: 2007
Kesto: 130 min


I love you.
What is left in you to love?Toisen maailmansodan aikaan Liettuassa Hannibal Lecterin (Gaspard Ulliel, Aaran Thomas) vanhemmat kuolevat Saksan ja Neuvostoliiton ristitulessa perheen piilopirtin pihalla Hannibalin ja pikkusiskonsa Mischan (Helena-Lia Tachovská) jäädessä henkiin. Myöhemmin taloon tulee paikallisia bandiitteja, jotka tappavat Mischan. Kahdeksan vuotta myöhemmin Hannibalin ollessa orpokodissa heidän perheensä ennen omistamassa linnassa hän pakenee sieltä vieden mukanaan hänen vanhemmilleen omistettuja kirjeitä. Kirjeiden perusteella hän löytää itsensä Ranskaan tätinsä Murasakin (Li Gong) luo, joka alkaa kouluttaa Hannibalista itämaisen taistelulajin taitajaa ja ennen pitkää Hannibal on valmis kostamaan siskonsa tappajille...

Ensimmäinen blu-ray -hankintani. Hannibal Lecter -elokuvat saavat ainakin toistaiseksi päätöksensä tällä prequelilla, joka kertoo Lecterin nuoruusvuosista ja siitä, miten hänestä tuli sellainen kuin tuli. Itselläni ei ollut ainakaan kovin suuria ennakkoajatuksia elokuvasta, mitä nyt ohjaajan ja näyttelijöiden tuntemattomuus pienen epäilyksen nostikin, enkä itse asiassa olekaan kuullut koko elokuvasta tai pikemminkin sen arvostuksesta juuri mitään ennen sen katsomista. Ihan hyväksi Nuori Hannibal kuitenkin osoittautui.

Jos nyt unohdetaan se fakta, ettei aiempien osien katsomisenkaan jälkeen varsinaisesti kaipaa taustatarinaa Hannibal Lecterille, niin tämä on ihan kelpo kostotarina. Elokuva myös toimii itsenäisenäkin leffana hienosti, sillä muita Hannibal Lecter -elokuvia ei ole pakko olla nähnyt, mutta tietenkin ne, jotka tietävät, mikä Lecteristä tulevaisuudesta olisi tuleva, saavat ehkä hitusen enemmän irti. Elokuva kertoo eräänlaisen kasvutarinan, jossa päähenkilö ei nouse useimpien muiden vastaavien lailla erilaisten koettelemusten saattelemana suureksi hyvikseksi vaan pelätyksi sarjamurhaajaksi. Tällaisenaan elokuva onkin ihan mainiota katseltavaa, sillä vaikka elokuva ei liiemmin jännitä tai edes ahdista, niin pitää kuitenkin mielen uteliaana läpi elokuvan, eli tapahtumissa kuitenkin riittää mielenkiintoa. Tähän auttaa paljon se, että Hannibalin puolella tahtoo ihan oikeasti olla, niin sairaalta kuin se ajatuksena saattaa tuntuakin, mutta tavallaan Hannibalilla vielä tässä elokuvassa on kaikki syyt käyttäytyä niin kuin hän tekee. Siinä sivussa nähdään ja kuullaan Hannibalin älykästä argumentointia, joka ei kuitenkaan yllä samalle tasolle kuin aiemmissa elokuvissa, mutta kaipa tämän voisi pistää vielä Hannibalin nuoruuden piikkiin... tai sitten ei. Ei Nuori Hannibal kuitenkaan mitenkään ikimuistoista vaikutusta tee, mutta käy hyvin sellaisesta yhden illan rikosviihteestä.

Koska tämä periaatteessa jatkaa edellisten osien aloittamaa sarjaa, on Gaspard Ullielista yritetty saada edes siedettävä nuori versio Anthony Hopkinsin esittämästä Hannibal Lecteristä, mutta nuori Hopkins -viboja ei Ullielista saa sitten millään, sen verran iso virne hänellä on koko ajan naamalla. Ei sillä, omanlaisensa (nuoren) Lecter-hahmon hän kyllä tekee ja siinä onnistuu ihan kelvollisesti. Ullielia enemmän kiinnittää kuitenkin huomiota Dominic Westiin, joka vakavahenkisen poliisitutkija Popilin roolissa tekee vaikuttavaa työtä.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti