sunnuntai 13. tammikuuta 2013

King Kong

Alkuperäinen nimi: King Kong
Ohjaus: John Guillermin
Käsikirjoitus: Lorenzo Semple Jr.
Pääosissa: Jeff Bridges, Charles Grodin, Jessica Lange
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1976
Kesto: 127 min


Kong! Kong! Kong! Kong! You heard them chant that! He exists. You saw the wall, right? Now who the hell do you think they're planning to give that girl to?
It's some nutty religion. A priest gets dressed up like an ape and gets laid.Suuren öljy-yhtiön palveluksessa oleva Fred Wilson (Charles Grodin) on saanut vihiä pysyvän valkoisen savun keskellä olevasta saaresta, jossa saattaa olla suuret öljyesiintymät. Saarelle lähtevälle laivalle kapuaa jäniksenä myös paleontologi Jack Prescott (Jeff Bridges), jolla on omat käsityksensä siitä, mitä saarella piileksii. Matkalla he poimivat kyytiin uponneesta laivasta ainoana pelastautuneen Dwanin (Jessica Langen). Kun laiva lopulta saapuu valkoisen savun luo, Wilson, Prescott, Dwan ja muutamat muut lähtevät saarelle ja löytävät sieltä saaren asukit suorittamassa mystistä rituaalia ison muurin luona, sillä muurin toisella puolella on jossakin iso apina Kong, joka olisi pidettävä tyytyväisenä...

Lokakuussa 2011 tein viimeiset (systemaattisen keräilyajan) remake-hankinnat ja valinnan kohteeksi päätyivät King Kongin remaket (ja niiden jatko-osat). Alkuperäinen King Kong tuli katsottua jokunen vuosi sitten ja aika ei ainakaan liikaa ollut verottanut katsomiskokemusta ja itse asiassa paljon positiivista olen kuullut myös tästä ensimmäisestä uusintafilmatisoinnistakin, ainakin jos vertaa kommentteja siitä toisesta. Omat odotukset olivat tämän elokuvan suhteen ehkä hivenen ristiriitaiset, mutta tämä vuoden 1976 King Kong osoittautuikin ihan hyväksi tapaukseksi.

Vaikka versioissa on myös eroja, kuten lähtötilanne ja tapa, jolla elokuvan nainen tulee mukaan, niin elokuva kyllä mukailee alkuperäisen tarinan päälinjoja ainakin siltä osin, mitä siitä muistan. Elokuva on kuitenkin ihan kelpo todiste siitä, ettei aina tarvitse luoda uutta, kunhan kopioi kopioitavansa tarpeeksi hyvin. Elokuvassa nimittäin on kunnon seikkailun tuntua ja niinpä sopivaan fiilikseen pääseekin ilman suurempia vaivannäköä, mihin eittämättä auttaa myös John Barryn elokuvaan säveltämä musiikki. Näin ollen elokuvan parissa viihtyy hyvin ja siellä mystisellä saarella saadaan hiven jännitystäkin aikaan. Kaksoistornien yhdennäköisyyden päätteleminen menee ehkä vähän väkisin vääntämisen oloiseksi, mutta noin yleisesti ottaen tarinallisia puutteita ei tule vastaan juuri ollenkaan.

Erikoistehosteet eivät ole ehkä täysin kestäneet aikaa, eivätkä ole vanhentuneet samalla tavalla arvokkaasti kuin mielestäni alkuperäisessä elokuvassa eli nyt monet tehosteet näyttävät kovin tökeröiltä, eikä täysin anteeksiantavasti, ja esimerkiksi putoamiset on melko koomista katseltavaa; narujakin näkyy ainakin yhdessä kohtauksessa. Itse Kong on kuitenkin tarpeeksi tyydyttävä ilmestys ja sehän taitaa olla se pääasia kuitenkin.

Elokuvan miehitys on sinänsä ihan hyvää. Nuori Jeff Bridges on puoleensavetävä paleontologi Prescottina ja Charles Grodin puolestaan koko projektin pomona. Grodinin Wilson on suurkorporaation ahneena edustajana kuin pahishahmo, mutta samalla hyvin sympaattinen sellainen sillä tavalla, ettei hahmoa voi oikein vihatakaan. Sen sijaan vihattavaa löytyy Jessica Langen sinänsä ihan kelvollisesti esittämästä Dwanista, jonka nimesin elokuvaa katsellessani All American Bimboksi, mikä kertoneekin kaiken oleellisen kyseisestä hahmosta. Raivostuttava hahmo ja siksi elokuvan suurin miinus, vaikkakin onkin tosiaan ihan tarpeeksi hyvin näytelty.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti