perjantai 25. tammikuuta 2013

Jack Reacher: Tappajan jäljillä

Alkuperäinen nimi: Jack Reacher
Ohjaus: Christopher McQuarrie
Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise, Rosamund Pike, Jai Courtney
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 130 min


Pay your check first.
I'll pay later.

You won't be able to.


Sarjamurhaaja ampuu parkkitalon remontissa olevasta kerroksesta viereisen joen toisella rannalla käyskenteleviä ihmisiä peräti viisin kappalein ja todisteet johtavat muuan James Barrin (Joseph Sikoran) luo. Tunnustuksen sijaan Barr kirjoittaa paperille pyynnön hakea paikalle Jack Reacher (Tom Cruise), joka tuntuu kadonneen tyystin. Reacher näkee uutislähetyksen joukkosurmasta ja hakeutuu itse syyttäjänvirastoon, sillä hänellä ja Barrilla on yhteys, mutta ei positiivinen sellainen ja siihen mennessä Barr on jo pahoinpidelty koomaan. Reacher kuitenkin alkaa tutkia asiaa Barrin asianajajan Helen Rodinin (Rosamund Pike) pyynnöstä, jotta Barr säästyisi kuolemantuomiolta, kun taas Helenin isä (Richard Jenkins) toimii syyttäjänä jutussa. Tutkimus ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä taustalla näyttäisi olevan jotain suurempaa tekeillä...

Tom Cruisen elokuvat ovat vähän sellaisia, että jos niistä näkyy positiivisia arvosteluja olevan liikkeellä, niin todennäköisyys on, että minäkin innostun lopputuloksesta. Olin nähnyt ja sen jälkeen unohtanut nähneeni Jack Reacher: Tappajan jäljillä -elokuvan trailerin ja arvellut sen olevan aika cool toimintaleffaksi ja lopullinen katselupäätös syntyi yhden hyvin positiivisen arvostelun (Filmitähti) tai oikeammin sen antamien tähtien näkemisen jälkeen, vaikka en tiennytkään elokuvasta yhtään enempää kuin sen, että se perustuu johonkin Lee Childin kirjoista (One Shot/Tappaja), joita en ole lukenut. No, Jack Reacher: Tappajan jäljillä osoittautuikin varsin toimivaksi tapaukseksi.

Koko elokuvan sielu ja hohto lepää oikeastaan nimihenkilö Jack Reacherin harteilla, sillä Reacher on todellakin hahmona niin cool kuin toivoa sopiikin olematta kuitenkaan hauska, kuten jenkkileffoisssa yleensä, vaan täysin vakavalla tavalla cool. Reacherin ajatusmaailma on hieno ja sitä valotetaan vähä vähältä lisää hänelle hyvin kirjoitettujen repliikkien kautta. Reacherissä vain on sellaista asennetta, että hahmosta ei voi kuin tykätä. Tuntematta kirjoja voin vieläpä sanoa, että Tom Cruise tekee sen verran hyvää työtä, että jos Reacher-leffoja tulee lisää, niin toivottavasti Cruise nähdään edelleen pääosassa, sillä hän todella nostaa Reacherin hahmona ja siten koko elokuvan ihan toiselle tasolle.

Noin yleisesti ottaen tarina ei ole kaikkein imukykyisimpiä, mutta Jack Reacher tekee siitä totisesti nautittavamman. Ei sillä, että tarinakaan huono olisi, mutta se ei sisällä Reacherin hahmon lisäksi mitään muista vastaavista rikostrillereistä erottuvaa tekijää. Itse asiassa tarina onkin päälinjoiltaan aika yllätyksetön ja suuriksi käänteiksi tarkoitetut asiat on helppo päätellä/arvata etukäteen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö elokuva ennalta-arvattavuudestaan huolimatta olisi viihdyttävää katseltavaa, sillä sitä se on ja aika elokuvan parissa kuluukin sutjakkaasti, vaikka kestoa on yli kaksi tuntia. Mitä ehkä parasta, elokuvassa jätetään ihmissuhdedraamailut väliin ja keskitytään meneillään olevaan tutkimukseen, jossa riittääkin sitä mielenkiintoa yllin kyllin.

Mukana menossa: Werner Herzog ja Robert Duvall 

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti