perjantai 7. joulukuuta 2012

Serranon perhe - 4. kausi

Alkuperäinen nimi: Los Serrano - 4° temporada
Ohjaus: Begoña Álvarez Rojas, José Ramón Ayerra, David Molina Encinas, Arantxa Écija
Käsikirjoitus: Emilio Díez, Adriana Rivas, Alberto Úcar, ym.
Pääosissa: Antonio Resines, Belén Rueda, Jesús Bonilla, ym.
Valmistusmaa: Espanja

Ilmestymisvuosi: 2005
Jaksojen määrä: 26


- Hei kaikille. Oli kiva palata ja nähdä, että olette yhtä rumia kuin ennenkin. Kiitoksia tämän kaiken järjestämisestä. Omistan juhlan kahdelle poikkeukselliselle henkilölle, Raúlille ja Evalle. Raúl on paras kaverini, lähes veljeni. Lähtiessä pyysin häntä huolehtimaan Evasta. Koska hän on ystäväni, hän huolehti tästä parhaalla tietämällään tavalla. Ja sinä Eva... Olet tyttö, jota olen eniten rakastanut.
Eva, paras ystäväni, ihminen jonka kanssa olen jakanut kaiken... jopa poikaystäväni.


Marcos (Fran Perea) on lähtenyt Lontooseen, jotta ei aiheuttaisi Evalle (Verónica Sánchez) enempää pahaa oloa, vaikka todellisuudessa Eva ikävöikin Marcosia. Raúl (Alejo Sauras) ja Chuky (Jimmy Barnatán) puolestaan käyvät moikkaamassa Marcosia, mutta reissun tapahtumat jäytävät Raúlin ja Áfrican välejä. Santiagon ja Lourditasin (Jesús Bonilla ja Goizalde Núñez) välit lämpenevät, mutta Carmen (Julia Gutiérrez Caba) hämmentää heidän välejään. Fiti (Antonio Molero) järjestää puolestaan tempauksia toisensa perään ja Candela (Nuria González) alkaa saada tarpeeekseen. Téte (Natalia Sánchez) puolestaan ihastuu häntä vanhempaan Humbertoon (Christian Criado) ja tekee mitä tahansa saadakseen tämän itselleen. Téten ja Guillen (Víctor Elías) luokalle saapuu uusi poika, DVD (Adrián Rodríguez) ja päätyy Guillen jengiin ja koska on soittotaitoinen, alkaa nuorten mielissä itää ajatus omasta bändistä. Kaiken hälinän keskellä Diegon ja Lucían (Antonio Resines ja Belén Rueda) pitäisi pystyä pitämään perheensä koossa...

Hyvin ansiokkaasti hoitamassani kesäprojektissa Serranon perheessä, jonka tällä tahdilla saanen valmiiksi juuri sopivasti ennen ensi kesää ja sen mahdollista kesäprojektia, olen päässyt jo neljänteen kauteen eli ainakin kausien määrässä mitattuna puoleen väliin. Aiempia kausia pidemmästä kaudesta huolimatta tämä kausi tuli hoidettua pois alta verrattain nopeasti, vaikka ihan joka päivä ei tällekään löytynyt aikaa, mutta jos saan pidettyä saman tahdin, niin seuraava, lähestulkoon yhtä pitkä kausi, tulee katsottua loppuun viimeistään ensi kuussa. Mitä tämä neljäs kausi pitää sitten sisällään? Oikeastaan sitä samaa kuin aina ennenkin eli väärinkäsityksiä, äkkinäisiä johtopäätöksiä, ylilyöntejä, mutta myös paljon suuria tunteita. 

Tämän kauden teema on selvästi rakkaus, sillä oikeastaan kaikilla vakihahmoilla Curroa (Jorge Jurado) on kauden mittaan joko vipinää rakkausrintamalla tai rakkaushuolia tai pikemminkin parisuhdekriisejä. Niinpä kauden aikana nähdään Marcosin ja Evan rakkaustarinan jatko sekä Santin ja Lourditasin varsinaisen rakkaustarinan alku, eivätkä myöskään Téte ja Guille selviä kaudesta ilman jonkinlaisia tunteita. Sitten taas aviokriisejä tai sen poikasia koetaan niin Diegon ja Lucían kohdalla kuin myös Martinezin perheessä. Myös Raúlin ja Áfrican alati jännitteinen suhde jatkuu. Häiltäkään ei tällä kaudella vältytä.

Kauden kantava teema ja siten kauden kiinnostavinta antia on kuitenkin Marcosin ja Evan rakkaustarina, joka tulee tällä kaudella ilmeisesti jonkinlaiseen päätökseen... ainakin toistaiseksi. Kuitenkaan kaikki ei mene vieläkään ihan putkeen, vaan jälleen kerran luvassa on paljon soutaamista ja huopaamista, ennen kuin päästään varmasti useimpia - myös minua - miellyttävään lopputulokseen, jota minä en muistanut ennen kuin kaiken ratkaisevaa jaksoa katsoessani. Tämän parin suhteen huippuunsa kehittymisen tiellä on samat syyt, jotka ainakin yhdessä vaiheessa sotkevat pahasti myös Raúlin ja Áfrican parisuhteen, vaikka viimeiseen asti sitä haluaakin ajatella, että "älkää nyt noin tehkö". Raúlista ja Áfricasta sanottakoon vielä sen verran, että kauden ehdottomasti huippuhetki koetaan siinä vaiheessa, kun África juoksee antamaan Raúlille anteeksi tämän sekoilut; tuon jakson jälkeen piti kauppaankin mennä pyörän sijasta kävellen ja vieläpä vähän pidempää reittiä, kun kohtauksen aiheuttama tunnemyrsky oli sen verran voimakas. 

Marcosin ja Evan jälkeen parhaat hetket parisuhderintamalla tarjoilivat Fiti ja Candela, sillä Fitin tempaukset aiheuttavat pariskunnalle todellisen aviokriisin syistä, joita en täysin kykene käsittämään. Candela kun tuskastuu näihin Fitin temppuihin, vaikka eihän niille voikaan muuta kuin nauraa; no, Candela onkin välillä ihme tosikko. Tämä suhde sisälsi allekirjoittaneelle jonkin sortin yllätyksen, sillä muistelin (väärin) Candelaa näytelleen Núria Gonzálezin olleen ensimmäinen sarjasta pois lähtevä vakihahmo. Santin ja Lourditasin rakkaustarina puolestaan tulee eteen nopeammin (tuotantokausia ajatellen) ja se etenee myöskin nopeammin kuin mitä olin muistellut. 

Olen pitänyt Téteä ja Guilleä suosikkiparinani, mutta tällä kaudella he ovat yhdessä ollessaan aika sietämättömiä. Tällä kaudella ei nimittäin montaa sellaista jaksoa ole, joiden pääpaino ei olisi näiden kahden kohdalla toistensa nälviminen. Toki jaksojen edetessä varsinkin Guille löytää jostain omatunnon ja hän tuntuu jopa usein katuvan tekemisiään, mutta yleissävy kaksikon välillä on jokseenkin negatiivinen. En haluaisi kuulostaa kalkkikselta, mutta jätkä on kuitenkin 13, eikä silti tunnu omaavan minkäänlaisia käytöstapoja; kasvaisi pentu! Kun yksi sarjan kantavista teemoista on sisaruspuolten väliset suhteet, ja kun Marcosin ja Evankin osalta asia saadaa loppuunkäsitellyksi, niin tällä kaudella pistetään alulle myös Guillen ja Téten suhde ja heidän kohdallaankin asia viedään jo tällä kaudella pidemmälle kuin mitä muistin. Kausi ei kaikilta osin pääty parhaimmalla mahdollisella tavalla johtuen heidän vanhempiensa omista sotkuista, mutta suunta on eittämättä oikea.

Yksittäiset jaksot, joiden sisällä toki kaikkea yllä olevaa jälleen kerran tapahtuu, etenevät jälleen kerran jokseenkin samalla tyylillä varsinkin mieskolmikon Diego-Fiti-Santi kohdalla. Taas lukuisia väärinkäsitystilanteita syntyy, kun jonkun kolmikon tilannetta setvitään porukalla ja asioissa päädytään turhan hätäisiin johtopäätöksiin. Tämä kuvio toistuu tällä kertaa jopa liiankin usein, sillä tutulla kaavalla etenevät jutut alkavat loppupuolella kautta jopa vähän puuduttaa, vaikka sinänsä herkullisia aiheita käsitelläänkin. Tulee oikeasti sellainen olo, että eivätkö nämä ääliöt oikeasti opi aiemmista virheistään, vaan aina vaan pitää mennä asioiden edelle ja epäillä kaiken olevan joka kerta pielessä. Myös käytännön piloja harrastetaan, joista seuraa sitten myöskin riemukkaita tilanteita. Parhaita kolmikon hetkiä ovat Fitin siniverisyysepäilyt, oopperan ja pöytäfutiksen yhdistäminen. verotarkastajan kuolema. nunnaluostarissa käynti sekä Fitin "kuolema".

Muiden tapahtumien osalta hauskinta antia ovat Santa Justa Klanin perustaminen, Evan saamat rakkauskirjeet, Marcosin ja Áfrican kosto, nuorten ilottelu koulun käytävillä (jo siksikin, että tässä Guille ja Téte ovat hyvää pataa keskenään) sekä Fitin ja Raúlin veto seksistä pidättäytymisestä. Toki kauteen mahtuu paljon muitakin hyviä hetkiä, mutta tässä nyt ne olennaisimmat.


Currosta sanottakoon sen verran, että hän on pääosassa turhan harvassa jaksossa, sillä kunnolla hänen tarinoitaan seurataan vain muutamissa jaksoissa johtuen juurikin hänen pienuudestaan. Vähän tylsää. Curroon liittyen minua ärsytti silloin tällöin nämä Curron alkujuonnot, sillä pariin otteeseen Curro viittaa juontonsa lopuksi siihen, kuinka esimerkiksi Lucía aikoo erinäisten tapahtumien vuoksi jättää perheen, vaikka todellisuudessa hän ei niillä kerroilla mainitsekaan mitään sen suuntaista, vaikka raivona käykin.

Yksi tätä kautta leimaavista piirteistä ovat hahmojen pitkät poissaolot. Marcos viettää aikaa Lontoossa, joskin todellisuudessa ilmeisesti vain Antonio Resines, Jesús Bonilla ja Antonio Molero kävivät siellä, Diegon jalka murtuu ja hän on monen jakson ajan sairaalassa ja Eva puolestaan Barcelonassa. En tiedä kuinka yleistä tällaiset tauot ovat espanjalaisissa sarjoissa, mutta kyllähän ne silmään pistävät (kun jo Belén Rueda oli kakkoskaudella hetken aikaa poissa). Marcosin poissaolo selittyy Fran Perean kiertueella, kun taas niin Antonio Resinesillä ja Verónica Sánchezilla oli ainakin joitain leffaprojekteja, mutta kuinka paljon ne vaikuttivat taukoihin, sitä en tiedä (en siis tiedä kuinka isoja rooleja heillä oli elokuvissaan). Toisaalta Sánchez oli muutenkin jättämättä sarjan, sillä palatessaan hän teki niin vain yhden jakson ajaksi eli hahmonsa Evan häiden ajaksi. Voin tietenkin olla väärässä, mutta kauden tapahtumat viittaavat siihen, että niin Sánchez kuin Pereakin poistuivat nyt "kokonaan" sarjasta tullakseen myöhemmin silloin tällöin vieraisille (ainakin Perean muistan myöhemmiltäkin kausilta).* Sinänsä ikävää, mutta minkäs näille mahtaa. Näiden päähenkilöiden lisäksi sarjasta häipyy myös tavernan tarjoilija Paquillo (Manolo Caro).

Niin ja kun osa hahmoista häipyy, tulee tilalle uusia. Heti Evan lähdettyä Serranon perheeseen tulee asustelemaan Lucían sukulaistyttö Ruth (Leticia Dolera), jota en tunnusta nähneeni aiemmin (olen minä, en vain muista hahmoa lainkaan), ja jo aiemmin, Marcosin lähdettyä kouluun saapuu jo aiemmin tavattu Alex (Álex Barahona), joka nousee ainakin täksi kaudeksi vakituisten sivuhahmojen joukkoon, mikä sopi ainakin allekirjoittaneelle paremmin kuin hyvin, sillä pidän niin hahmosta kuin hahmon tulkitsijasta paljon. Lisäksi, kuten ylempänä käy ilmi, Guillen jengiin tulee uusi kaveri DVD. Niin ja niin paljon kuin hänen järjestämästään polttaripilasta pidinkin, niin oi että kun Joan Manuel (Joan Negrié) on iljettävä tyyppi; hyvä, että siitäkin päästiin kokonaan eroon Evan lähdön myötä.

Lopputekstit kokevat tällä kaudella uudistuksen jo heti ensimmäisestä jaksosta asti, sillä Fran Perean musiikki korvautuu Santa Justa Klanin musiikilla, joista ensin kuultu A toda mecha on ihan kiva kappale, mutta samalla ärsyttävä korvamato. Myöhemmin lopputeksteihin tulee juonipaljastuksia seuraavista jaksoista, jotka itse kelasin yleensä yli, mitä nyt pari kertaa tuli tsekattua, mitä kaikkea jaksoista paljastetaan (paljon, mutta ei liikaa). Senkin panin merkille, että läheskään kaikkia kauden jaksoja ei ole enää tekstityksen mukaan katsottavissa viikon ajan Yle Areenassa. 

Pisteitä: 4/5

PS. Haluan nostaa yhden asian vielä esiin näin lopuksi: Nämä jaksot ovat ihan liian pitkiä, sillä tyypillisimmään yksi jakso on 70-80 minuutin mittainen. Tämä ei vaikuttanut tämänkään kauden jaksoista tykkäämiseen, joten siksi mainitsen asiasta vasta tässä alimpana varsinaisen kausitekstin jälkeen, mutta kesto on yksi syy siihen, miksi sarjan katsominen on aika hidasta. Jos ei nimittäin halua jättää jaksoja kesken (minkä kyllä tein pariin otteeseen), niin ei voi vain nopeasti mennä ja katsoa yhden jakson, vaan yhtä jaksoa katsoessa vierähtääkin sitten kunnolla aikaa. Tämä on kanssa yksi syy, miksi päivässä ei tule niin montaa jaksoa katsottua, vaan muiden tekemisten ohella ehdin katsoa yleensä vain pari jaksoa päivässä, maksimissaan kolme. Kun nyt miettii asiaa vielä niin, että samassa ajassa katsoisi melkein kaksi vakavampien jenkkisarjojen jaksoja ja sitcomejakin kolme ja risat, niin niihin verrattuna katsomistahti ei voi olla kovinkaan kova.

* Edit. 7.12. Fran Perea sittenkin näköjään jatkaa sarjassa. Muistin/päättelin siis väärin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti