lauantai 15. joulukuuta 2012

Pako L.A.:sta

Alkuperäinen nimi: Escape from L.A.
Ohjaus: John Carpenter
Käsikirjoitus: John Carpenter, Debra Hill, Kurt Russell
Pääosissa: Kurt Russell, Georges Corraface, Steve Buscemi
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1996
Kesto: 96 min


What would you say to all of us who believed in you, who looked up to you, who thought you stood for right over wrong, good over evil? Be my guest. What do you have to say, Plissken? 
Call me Snake.


Vuoteen 2013 mennessä Los Angelesista on tullut rangaistusvankisiirtola, johon heitetään kaikki Yhdysvaltain kansalaisuuden menettäneet moraalirikoksia tehneet henkilöt. L.A. itsestään on jo vuosia aiemmin irtautunut suuren maanjäristyksen seurauksena mantereesta, joten L.A. on yksi iso vankilasaari. Sinne on pudottautunut elinikäisen presidentin (Cliff Robertson) tytär Utopia (A.J. Langer) mukanaan huippusalainen ja -vaarallinen laite, jonka hän antaa Los Angelesia omanaan pitävälle Cuervo Jonesille (Georges Corraface). Presidentti haluaa laitteen takaisin ja on vain yksi ihminen, joka voi sen hänelle palauttaa, Snake Plissken (Kurt Russell)...

Snake Plisskenin ensimmäinen pako oli niin kovaa tavaraa, että olin hyvin hyvin iloinen, kun Pako L.A.:sta viime vuoden syyskuussa valikoitui satunnaisotannalla sen kuun jatko-osahankinnaksi. Palasin siis Snake Plisskenin pariin ja John Carpenterin luomaan suorastaan nihilistiseen maailmaan oikein mielelläni ja viimein tuli tämäkin nähtyä (ehkä toistamiseen, edellisestä katselusta en muista mitään). Odotukset Pako New Yorkista -leffan jälkeen olivatkin jokseenkin korkealla ja kieltämättä kyseisellä elokuvalla olikin vaikutuksensa tämän osan viihdyttävyysarvoon, mutta ei Pako L.A:sta vaan päässyt lähellekään samalle tasolle edeltäjänsä kanssa. 


Kurt Russell on edelleen todellinen kovanaama Snake Plisskeninä ja se auttaa tämän elokuvan kanssa paljon. Jos nimittäin saa päälle jonkinlaisen Snake-euforian, niin elokuvasta kykenee antamaan paljon anteeksi. Kiitos Snake-euforian samankaltaiset lähtökohdat edellisen osan kanssa ei hirveästi paina. Kömpelön näköiset tietokoneanimaatiotkin, joiden pitäisi näyttää aidoilta, ei haittaa niin paljon, kun Snake-euforia on päällä. Niin ja Snake-euforian turvin varsinkin elokuvan alkuosaa jaksaa hyvin katsoa. Valitettavasti Snake-euforia ei tämän elokuvan kohdalla kestä loputtomiin, vaan vähitellen se haihtuu olemattomiin. Ei sillä, elokuva on pääosin ihan kelpo katsottavaa, mutta ei tunnelmaltaan pääse samoihin sfääreihin kuin Pako New Yorkista. Snaken tallustelu Losissa on vähintäänkin epätasaista, sillä siinä missä elokuvasta kyllä löytyy joitakin huippukohtia, on siinä myös niitä keskinkertaisempiakin vaiheita ja niiden väliin mahtuu myöskin joitakin pätkiä, kuten tämä plastiikkakirurgiakohtaus.

Elokuvan huonoihin hetkiin kuuluu ehdottomasti koripallokohtaus kuin myös lopputaistelu. En tiedä, mitä Carpenter on halunntu koriksella saada aikaan, sillä jännitystä ei ainakaan tarjota, sillä lopputulos on alusta asti selviö ja siten tylsä. Olisin odottanut siihen kohtaukseen jotain oikeasti Snakemäistä, jolla Snake olisi eliminoinut osan väestä vaikka sillä koripallolla. Lopputaistelussa puolestaan lähtökohdat ovat ihan älyvapaat, sillä siinä "vain hyvikset osuvat" -tematiikka viedään hyvin naurettaviin mittasuhteisiin, kun Snake ja kumppanit laskeutuvat Happy Kingdomiin hyvin hitailla riippuliitimillä; tuntuu kuin Carpenter tekisi parodiaa koko asiasta.

On elokuvassa toki paljon hyvääkin. Itse tämä tulevaisuuden Yhdysvallat on jotain niin kahelia, ettei siitä voi kuin tykätä. Romuttunut Los Angeles on paikoitellen tosi kivannäköinen ja jopa tälleen härmäläisenä bongailee muista produktioista tuttuja mestoja. Yksittäisistä tehosteista alun maanjäristys näyttää hyvältä teiden romahtaessa. Kuitenkin ehdottomasti paras kohtaus koetaan vasta Losista paluun jälkeen, sillä vaikka Russellin itsensä kirjoittama loppukohtaus onkin tietyiltä osin ennalta-arvattava, niin sitä on todellinen ilo katsoa ja se varsinainen loppuratkaisu on ihanan tyly; kunpa muu elokuva olisi päässyt samaan.

Mukana menossa: Peter Fonda, Stacy Keach (Pako), Michelle Forbes (Jälkiä jättämättä), Pam Grier ja Bruce Campbell.

Pisteitä: 3/5

2 kommenttia:

  1. Toisaalta harmi, että tämä pakoilu Laasta floppasi aikoinaan. Olisi meinaten ollut varsin messevää nähdä tämän jälkeen se Carpenterin suunnittelema Pako Maapallolta....

    VastaaPoista
  2. Tuoppi, luinkin tuosta. Ois voinut olla aika pähee. :D

    VastaaPoista