torstai 15. marraskuuta 2012

Tulpa

Alkuperäinen nimi: Tulpa
Ohjaus: Federico Zampaglione
Käsikirjoitus: Federico Zampaglione
Pääosissa: Claudia Gerini, Laurence Belgrave, Michela Cescon
Valmistusmaa: Italia

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 90 minLisa Boeri (Claudia Gerini) on tyylikäs, menestyvä bisnesnainen ja yksi yrityksensä suurista johtajista. Hänellä on myös toinenkin puoli ja tuo puoli käyskentelee hyvin yksityisellä Tulpa-nimisellä seksiklubilla, jossa hän harrastaa seksiä henkilöiden kanssa, jotka sääntöjenkin mukaan pitää jäädä tuntemattomiksi. Kaupungilla kuitenkin liikkuu sarjamurhaaja, joka ensitöikseen murhaa sitomisleikeissä olleen miehen, mutta jättää naisen eloon. Kun murhat seuraavat toisiaan, kaikki alkaa vaikuttaa siltä kuin jäljet johtaisivat tuohon samaiseen Tulpa-klubiin ja uhritkin ovat Lisan entisiä seksikumppaneita. Seuraako murhaaja Lisaa ja onko Lisa itse hengenvaarassa vai mistä on kyse?

Niin monta espanjalaista elokuvaa oli Night Visionsissa tarjolla, että hyvällä omatunnolla jätin yhden niistä, Game of Werewolvesin, väliin (vaikka nähtyäni trailerin näyttikin hyvältä), sillä samaan aikaan esitetty Tulpa veti enemmän puoleensa NV:n sivuilla löytyneiden uhkaavaa punaista väriä täynnä olevien kuvien ansiosta. Tulpaa on tituleerattu giallon paluuelokuvana, mihin en nyt niin hirvittävästi kiinnittänyt huomiota, vaikka Dario Argenton elokuvien kautta minuunkin on iskenyt jonkin sortin giallo-kiinnostus, vaikken niitä olekaan hirveästi nähnyt. Tekijöillä on ilmeisesti ollut myös suuret odotukset elokuvaansa kohtaan, sillä saatuaan vaisumman(?) vastaanoton Lontoon FrightFestissä se lähetettiin kotiin ja leikattiin uudelleen ja NV:ssä nähtiin tämä versio ensimmäisten joukossa. Kovin nihkeähköjä arvosteluja elokuva on saanut osakseen (en tiedä, kumpaa versiota ovat olleet katsomassa), mutta minusta tämä oli vähintäänkin ok tapaus.

Giallona elokuva oli aika peruskamaa, sikäli mikäli vähäisellä giallo-kokemuksella voin tällaista mennä sanomaan, mutta sellaisena ihan mukiinmenevä. Tarinaltaan elokuva ei ollut mitenkään erikoinen ja ainoa kunnon jännitys tuli murhaajan miettimisestä. Ilman "epäile kaikkea mikä liikkuu" -metodiakin epäiltyjä löytyi puolen tusinaa ja motivaatioitakin tekojen taustalle vähintäänkin yhtä monta, joten kyllähän sitä murhaajan henkilöllisyyttä tuli pohdittua. Sanottakoon näin sivuhuomiona, että elokuvan aikana sain päähäni mielestäni hyvänkin idean vähän samantapaiseen murhamysteeriin, mutta sitten elokuvan loppuratkaisun kohdalla sain todeta, että tämä elokuva teki ideani vanhaksi ainakin murhaajan suhteen; en kuitenkaan pitänyt oikeaa murhaajaa pääsyyllisenä missään vaiheessa, vaan ainoastaan yhtenä ehdokkaista. Tapot olivat hyviä, vaikka vain pari tappoa jäikin ihan kunnolla mieleen. Visuaalisuuden osalta parhaimmillaan elokuva oli siellä punaisen sävyissä sisustetussa Tulpa-klubilla, vaikka muussakin kuvastossa oli jotain ihan tyylikkäitä otoksia. Eroottisuutta ja siten alastomuutta oli paljon esillä ja niin tyypillisiä kuin nämä kohtaukset giallossa ovatkin, niin silti tuli mieleen, että ne olivat mukana vain niiden tirkistelyarvon takia. Kokonaisuus oli ehkä vähän outo, mutta kyllä tämä nyt yhden illan viihteestä hyvin meni ja ties vaikka joskus hommaisin elokuvan dvd:llekin.

Pisteitä: 3/5

PS. Lisäsin muuten tämän elokuvan myötä giallo-lajityypin kategorioihin ja lisäsin kategorian aiempiin katsomiini gialloihinkin; toivottavasti muistin kaikki.

2 kommenttia:

  1. Tiedätkö, että tämä elokuva ON edelleen kaikkea mitä sanot, tuskin se mihinkään on kadonnut tällä välin kadonnut: elokuva-arvosteluissa puhutaan preesenssissä. Aina. Poikkeuksetta.

    VastaaPoista
  2. Olen itse asiassa viime aikoina kiinnittänyt tähän huomiota tai siis siihen, että käyttelen aika mielivaltaisesti preesensiä ja imperfektiä sekaisin päivästä ja arvostelusta riippuen ja olenkin yrittänyt saada tähän jotain järkeä.

    Imperfektikin sopii toki hyvin käytettynä (en sano välttämättä, että itse niin aina tekisin), sillä siinä missä preesens viittaa itse elokuvaan, voi imperfektillä viitata siihen katselukokemukseen, joka on jo menneessä. ;)

    Mutta kiitos huomiosta. :)

    VastaaPoista