tiistai 20. marraskuuta 2012

Tonni täyteen

Tonnikeiju

Halusin paikan, jossa voin puhua katsomistani elokuvista ilman, että joku suuttuu mahdollisista spoilereista, ja mikäs siihen olisi parempi paikka kuin oma blogi. (When it all began...)
- Ensinnäkin, olen kirjoitellut tätä blogia ihan mielelläni ja tulen kirjoittamaan myös jatkossa. Tästä huolimatta olen huomioinut, että välillä tulee päiviä, kun ei tahdo osata sanoa yhtään mitään edellisenä iltana/yönä katsotuista elokuvista ja mielestäni se on näkynyt sitten myös lopputuloksessa ja siten jotkin blogikirjoitukset näyttävätkin tavallista väsyneemmiltä. (50. arvostelun kohdalla)
-Jee jee. Sata leffaa/tv-sarjaa arvosteltu, joten ihan hyvinhän tämä on liikkeelle lähtenyt, varsinkin kun virtaa riittää vielä ainakin kirjoittaa toiset sata ja miksei riittäisi vaikka enemmänkin. (100. arvostelun kohdalla)
- Kuten joku saattoi huomatakin, niin viimeisen parin viikon aikana blogi ei ole päivittynyt juuri kertaakaan. Tämä ei suinkaan johtunut väsähtämisestä, vaan puhtaasti siitä faktasta, että tuli katseltua nämä viikot Twin Peaksiä, kun sen katsomista alkoi tehdä mieli ihan ylitsepääsemättömän paljon. Olin toki jo talvella ajatellut, että sen aika olisi ehkä kesällä, mutta tarkempi ajankohta pysyi epäselvänä pitkän aikaan. Se tuli kuitenkin nyt ajankohtaiseksi, kun halusin, että se olisi minun 200. arvioni.  (200. arvostelun kohdalla)
- Mitä tulee sitten katsottujen (ja sitä myöten arvostelemieni) leffojen määrään, niin suoraan sanottuna olen vähän yllättynyt, että olen vuodessa ehtinyt katsomaan näinkin monta elokuvaa/tv-sarjaa (olen myös kuullut elämästä, mutta en ole vielä keksinyt, mitä se on). (300. arvostelun kohdalla)
Kuitenkin kun virtaa riittää edelleen todella hyvin, niin elokuvien katselu ja niiden arvostelu jatkuu tästäkin eteenpäin melko vilkkaana, niin äkkiäkös tuo viidensadan elokuvan ylitys unohtuu mielistä (500. arvostelun kohdalla)

Niinpä niin. Piti se sitten tämäkin päivä nähdä (tai yöhän nyt on): Tuhat arvostelua tulla tupsahti täyteen niin että lävähti. En olisi uskonut tätäkään päivää näkeväni tai no, ehkä uskoin, mutta tuntuu se silti hurjalta lukemalta, joten siitäkö johtuu, että pää tuntuu kauhean tyhjältä, enkä tahdo keksiä mitään kunnon sanottavaa. Niinpä tuossa tuli vähän muisteltua menneitä arvostelujen muodossa ja päätin joitakin katkelmia aiemmista virstanpylväistä heittää myöskin tänne; 200. arvostelun kohdalla ei ollut tosin mitään kovin aiheeseen sopivaa, joten tuo katkelma oli hätäratkaisu.

Tuhanteen arvosteluun mahtuu paljon kaikkea ja itse tekstien lisäksi muun muassa useita ulkoasuja, blogipalvelun vaihdos, erinäisten projektien aloittamista (kuukauden WANHAT, Project 1001), festariraportteja, sekä paljon kommentteja, joista osa on kadonnut helvetin esikartanon Vuodatuksen syövereihin ainakin toistaiseksi. Tekstit itsessäänkin ovat muuttuneet vuosien varrella ja vaikka itse sanonkin, niin ehdottomasti parempaan suuntaan, sillä edes minä en jaksaisi useimpia vanhimpia arvostelujani lukea, kun tyyli oli niissä vielä pitkälti hakusessa. En toki itsekriittisenä mene sanomaan, että nämä uudetkaan mitään mestariteoksia olisi, mutta verrattuna noihin vanhimpiin tasoero on huima! Niin ja siinä missä blogin alkuaikoina tuli katsottua paljon kauhua, niin viime aikoina sen osuus katsotuista elokuvista on aika vähäinen Lisäksi arvostelut ovat saaneet tämän tästä uusia ominaisuuksia, kuten elokuvien kestotiedot tai sarjojen jaksojen määrät, mutta myös yksi toisensa jälkeen sellaisetkin eksoottiset asiat kuin leffojen nimien kursivoinnit, henkilöiden nimien lihavointi ja kuvat, jotka kaikki puuttuivat aiemmin puhtaasti johtuen laiskuustekijöistä. Joistakin uudistuksista puolestaan on jo luovuttu ja tällaisiin kuului ainakin epäonnistunut kokeilu nimeltä "Seuraavana arvosteluvuorossa", jonka tiedot eivät läheskään aina pitäneet paikkaansa.. 

Blogitekstit ovat syöneet myös seuraavia nimikkeitä ja muita juttuja (osa leffoista tosin saanut useampia genreluokituksia, joten siksi eri genrejen elokuvien/tv-sarjojen yhteissumma on reilusti yli tuhat):
- 908 elokuvaa (mukana myös A Spinal Tap Reunion, joka keikkataltioinnin luonteen vuoksi myös musiikki-dvd:nä)
- 228 draamaa
- 258 komediaa
- 229 Project 1001 -elokuvaa; olen selvästi jäljessä epävirallista aikatauluani!
- 228 kauhua 
- 172 pum pum räiskis räiskis -tapausta
- 157 trilleriä
-106 yleistä tekstiä arvostelujen ulkopuolella, joten posteja on kaiken kaikkiaan tämä kirjoitus huomioon ottaen 1106; kaikki Movie Mondayt, 30 Days of Movies ynnä muu sälä löytyy myös yleinen-tagin alta ihan vain siksi, että olen pysynyt helpommin kärryillä nimenomaan arvostelujen määrästä.
- 95 scifiä
- 89 seikkailua
- 83 tv-sarjaa
- 64 mykkää tapausta
- 60 lyhytelokuvaa
- 59 rikos-aiheista tapausta
- 40 fantasiaa
- 34 dokumenttia (iso osa lyhäreitä)
- 34 Movie Monday -haastetta
- 25 animaatiota
- 20 sota-aiheista tapausta
- 14 3D-leffaa (suhtaudun tähän tietyllä varauksella, joitain tapauksia olen saattanut unohtaa merkitä)
- 13 länkkäriä
- 10 musiikki-dvd:tä (mukana A Spinal Tap Reunion, joka myös laskettu elokuvaksi selkeästi käsikirjoitettujen osien vuoksi)
- 9 urheilupitoista tapausta
- 9 musikaalia
- 6 gialloa
- 5 road moviea
- 3 aprillipäivän postausta

Joudun kyllä sanomaan, että tuli tämä tonni täyteen sinänsä hankalaan paikkaan eli juuri Night Visionsin jälkeen ja lähellä olikin, etten joutunut jättämään NV-arvosteluja kesken ja katsoa Lost in Translationin siinä välissä, mutta hyvinhän tää meni ja vielä NV:n jälkeen ehdin katsomaan yhden leffan ennen tuota "juhla"-arvostelua. Näin ei olisi käynyt, jos olisin saanut B) Citizen Kanen, jota metsästin paikallisista liikkeistä ennen kuin leffasta kertovat sivut tulivat vastaan Elokuvan historia -opuksessa, mutta turhaan ja B) liput NV:n [Rec]³-näytökseen, jolloin olisin katsonut aiemmatkin osat ennen (ehdin ostamaan ne jo), mutta hyvä näinkin. Kyllä mä siitä huolimatta aika tarkkaan laskeskelin, paljonko elokuvia on (arvostelun alla) NV:n jälkeen ja joudunko luopumaan mistään suunnitelmistani myös jättäen suunnitellusti LiT:in arvostelun vasta NV-arvostelujen jälkeiseen aikaan, mutta näin ei tarvinnut tehdä ja itse asiassa NV-torstaina tuli katsottua yksi elokuva enemmän kuin olin etukäteen ajatellut. En minä normaalisti kiinnittäisi näin paljon huomiota moiseen, mutta onhan nyt nimenomaan se tuhannes jotain erityistä kuitenkin.

Arvostelujen tuloa ei voi estää jatkossakaan, mutta että 2000. arvostelu näkisi vielä päivänvalon? Rehellisesti ottaen olen aika skeptinen sen suhteen, mutta kaikkeahan voi aina tapahtua. Ei sillä, että suoranaisia aikeita olisi lopettaa arvostelujen rustaamista (ette te näin vähällä pääse), mutta onhan sinne seuraavaan tonniin kuitenkin aika helkutin pitkä matka ja eihän sitä tiedä, mihin suuntaan elämä tässä vielä heittelee. Ihan yhtä nopeaan tahtiinkaan tuskin seuraavaa tonniani revin kuin tätä ensimmäistä (reilussa neljässä vuodessa), vaan mennee varmaankin 5-6 vuotta, jos niin on koskaan tapahtuman. Saa nyt nähdä, miten käy. Lisäksi tulen jossain vaiheessa arvostelemaan jotain sen tyyppistä materiaalia, mitä en ole aiemmn kokeillut, minkä vuoksi olenkin pistänyt Muut arvostelut -välilehdet hieman uuteen uskoon; ei sieltä silti vielä voi kurkkia, mitä luvassa on. ;)

Nyt tosin itse asiassa pidän pienen semitauon, sillä näiden parin seuraavan viikon aikana on luvassa ainoastaan teatterileffojen arvioita. Tämä tauko ei johdu niinkään tästä virstanpylväästä kuin siitä, että viimeisen puolentoista viikon aikana olen tosiaan kirjoittanut 15 arvostelua ja siinä on ainakin jokunen arvostelu "liikaa", jotta jaksaisi ilman pientä taukoa. Niin ja älkää ymmärtäkö väärin. Kyllä mä tykkään näistä muutaman kerran vuodessa tapahtuvista "review frenzyistä", mutta sitten kun urakan saa valmiiksi, niin sielu, aivot ja kaikki tarvitsevat lepoa, vaikka tässä jokunen "vapaapäivä" jo olikin. Näiden parin viikon aikana olisikin tarkoitus katsella uljaan kesäprojektini Serranon perheen neljättä kautta jakso jos toinenkin. Niin ja eihän tästä kunnon tauosta voi puhua, kun kyllä tässä tulee vastailtua niin Movie Monday -haasteisiin (tai ainakin tämänviikkoiseen), minkä lisäksi blogi kaipaa pientä hienosäätöä ja onpahan huomenna vuorossa kymmenien tämän syksyn leffahankintojen lisääminen tietokantaan plus Kokoelmassa-sivulle.

Jälleen kerran kiittäisin kaikkia teitä, jotka jaksatte tätäkin blogia lueskella ja aivoituksiani kommentoida, sillä en mene takuuseen, että olisin tässä pisteessä ilman teitä ja toivottavasti teitä näkyy täällä vielä jatkossakin. Iso kiitos! :)

T: Simo

11 kommenttia:

 1. Yökyöpeliltä toiselle: onnittelut. 1K on kunnon virstanpylväs. Ja Leffankin olit valinnut: LiT on minulle läheinen, ihon alle uinut taideteos, joka kasvaa suuruutta joka katsomisella. Toivotan iloa kirjoittamiseen jatkossakin. Katsotaan, onko blogi kehittynyt seuraavaan tuhatlukuun mennessä yhtä paljon kuin ensimmäisen täyttymisen aikana!

  VastaaPoista
 2. Anton, kiitos ja joo. Jäädään katselemaan, mitä tässä tapahtuu. :D

  VastaaPoista
 3. Onnittelut täältä itärajalta, arvostelun rustaaminen tuhannesta leffasta käy jo melkein työstä. Mielenkiinnolla olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa ja vaikka suurin osa arvostelemistasi elokuvista onkin minulle aivan outoja, niin luen silti tekstejäsi mielenkiinnolla - se kertoo vain sen, että kynä pysyy hyppysissäsi varsin hyvin. Harmi, ettet löytänyt sitä Kanea, mutta jospa sitten myöhemmin.

  VastaaPoista
 4. Onnittelujen paikkahan se tämä on jos mikä. Tuhannen arvostelua on kyllä sen luokan suoritus, ettei moiseen ihan joka iikka pystykkään.

  VastaaPoista
 5. Kari, kiitoksia. :) Ja eiköhän se Citizen Kanekin tule jossain vaiheessa hommattua, mutta mikään kiire sillä ei tällä hetkellä ole.

  Tuoppi, kiitos.

  VastaaPoista
 6. Oho, siinä on jo tosiaan kunnioitettava määrä arvosteluja! Onneaonnea :)

  VastaaPoista
 7. Kunnioitettava suoritus! Onnittelut!

  VastaaPoista
 8. Paljon onnea vaan, onhan tuo kieltämättä melko kova suoritus.

  Lost in Translation on omia suosikkeja ja sopii kyllä hyvin juhlapostauksen aiheeksi. Jos niitä toiveita sai ehdotella, niin otappa S. Coppolan Somewhere käsittelyyn joskus. Jakaa mielipiteet, suurin osa kyllä painuu miinukselle, itse pidin.

  VastaaPoista
 9. Eugen, kiitos.

  Nuo toiveet liittyivät omaan kuukauden WANHAiluun, jossa otan katseluun ja arvosteluun jonkin sellaisen elokuvan, jonka olin jo katsonut omistamaltani dvd:ltä, mutta jota ei ollut vielä arvosteltu, koska sen ensikatselu sijoittui pre-blogiaikaan (nämä tällaiset löytyvät nykysellään Kokoelmassa-sivulta linkittöminä ja tähdettöminä). ;) Mutta kyllä mä varmaan ton Somewheren katseluun otan jossain vaiheessa, kunhan sen ensin hankin; muistan siitä jotain juttuja ilmestyessään ja kiinnosti kovasti, mutta kun ei tänne asti teatteriin tullut, niin tuolloin ei tullut katottua.

  VastaaPoista