maanantai 12. marraskuuta 2012

The Seasoning House

Alkuperäinen nimi: The Seasoning House
Ohjaus: Paul Hyett
Käsikirjoitus: Paul Hyett, Conal Palmer, Adrian Rigelsford
Pääosissa: Rosie Day, Kevin Howarth, Sean Pertwee
Valmistusmaa: Iso-Britannia

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 89 min


- Your life now... it's here.


Kosovon sodan aikana sotilaat sieppaavat nuoria naisia tai teinityttöjä mukaansa ja myyvät heidät laitonta bordellia pitävälle Viktorille (Kevin Howarth) prostituoiduiksi. Tyttöjen mukana on myös Angeliksi nimetty kuuromykkä tyttö (Rosie Day), jota ei pistetä huoraamaan, vaan hän saa toimia muiden tyttöjen haavojen puhdistajana väkivaltaisten asiakkaiden jälkeen ja yhteen tyttöön, Violetaan (Anna Walton), Angel saa yhteyden viittomalla ja heistä tulee ystävät tuossa kaameassa paikassa. Viktorin tai tämän kumppanien tietämättä Angelillä on tapana liikuskella talon seinien sisällä ilmanvaihtokanavia pitkin ja tästä tavasta on hyötyä, kun tytöt siepanneet sotilaat päättävät tulla käymään...

Night Visionsin varsinainen pääyö käynnistyi minun osaltani tällä elokuvalla, jonka hätäisesti valitsin [Rec]³:n tilalle sen tultua liian nopeasti täyteen. Minulla oli elämäni tilaisuus jäädä katsomaan Shogun Assassinia, joka ehkä olisi kiinnostanutkin vähän enemmän, kun esityssalivaihdoksen myötä minut päästettiin väärään saliin ensin; no, näin jälkikäteen ajateltuna Shogun Assassiniin tutustun näistä kahdesta varmemmin myöhemminkin, joten ei silleen suuri tappio. The Seasoning House on IMDB:ssä luokiteltu pelkäksi toimintaelokuvaksi, mutta kyllä tämä ennemminkin oli toimintatrilleri ja sellaisena oli ihan mukava startti pääyölle.

Elokuvan voisi karkeasti jakaa kahteen osaa, sillä ensimmäisellä puoliskolla keskitytään siihen trillerimäisyyteen ja jälkimmäisellä puoliskolla toimintaan. Lähtökohdiltaan laiton bordelli on jo paikkana kammottava ja seksiorjien kohtelu järkyttävää, joten varsinkin elokuvan alkupuolelle oli ladattu paljon ahdistavia hetkiä. Angelin ja Violetan ystävyys toi pientä keveyttä elokuvan (alun) muuten niin ahdistavaan ilmapiiriin, mutta yhteisiä hetkiä heillä ei ehtinyt loppujen lopuksi montaa olemaan, eikä toisaalta heidän kahdenhetkiset kohtauksetkaan miksikään iloitteluksi muuttunut. Jo tässä alkuvaiheessa elokuva osaa olla väkivallan kuvauksineen raaka, mutta raaemmaksi elokuva vain tulee näiden sotilaiden tullessa taloon, minkä jälkeen elokuva ottaakin selvästi toiminnallisemman luonteen.

Elokuva muuttuukin Angelin selviytymiskamppailuksi, mikä on lopulta aika perus meininkiä, kun tietäähän sen, miten siinä käy, kun heiveröinen teinityttö käy aseistettuja sotilaita vastaan taistelemaan. Angelin valttikortti on tämä ilmastointikanava, jota kautta hän pääsee seinien välissä etenemään, joten sotilaat ovat helisemässä tämän tästä. Mitään erikoista toimintapuoli ei tarjonnut ollen edelleen vähintäänkin semiahdistava, joten kyllähän tätä katsoi. Hiukan yllätyksekseni elokuvan kaikki tapahtumat eivät jäänetkään bordellin seinien ulkopuolelle, vaan tapahtumia riitti myös ulkomaailmaan, josta ei voi kuin todeta, että elokuvan maailma oli kovin pieni, joten Angelin viimeiset näkemänsä ihmiset oli helppo arvata... tai ainakin toinen niistä. Siellä tehtaalla olisin toivonut, että Angel ennen lähtöään olisi tuikannut tulen tulipesään, mutta ihan kaikkea ei voi saada.

Näyttelijöistä ei jäänyt oikein mitään muuta mieleen kuin sen, että kun kerran leffa oli brittiläinen ja sijoittui Balkaniin, niin totta kai näyttelijät puhuivat englantia vahvasti murtaen, mikä ei kuulostanut nyt ihan parhaimmalta vaihtoehdolta..

Pisteitä: 3/5

PS. Niin ja vaikka ilmastointikanavilla ei elokuvassa ollutkaan mitenkään suurta merkitystä noin niin kuin jännityksen luomisen suhteen tai mitään (vertaa Salaisten kansioiden Tooms-jaksot), niin silti katselin elokuvan jälkeen Maximin ilmastointikanavia vähän eri silmällä; tuskin olin aiemmin edes huomannut niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti