keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Salem's Lot

Alkuperäinen nimi: Salem's Lot
Ohjaus: Mikael Salomon
Käsikirjoitus: Peter Filardi
Pääosissa: Rob Lowe, Andre Braugher, Samantha Mathis
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2004
Kesto: 173 min


- Terrible place, looking down on this town like a dark idol.
- There's a quote for the liner jacket.


Ben Mears (Rob Lowe) on kotikaupunkiinsa Jerusalem's Lotiin vuosien tauon jälkeen palaava kirjailija, jonka tähtäimessä on korkean kukkulan päällä seisova Marstenin talona tunnettu talo, josta hän on tehnyt esisopimuksenkin kiinteistövälittäjä Larry Crockettin (Robert Grupp) kanssa. Crockett kuitenkin on myynyt talon niin ikään ulkopaikkakunnalta tuleville kahdelle herralle, Richard Strakerille (Donald Sutherland) ja tämän kumppanille Kurt Barlowille (Rutger Hauer), jotka avaavat myös antiikkikaupan. Salem's Lotissa, kuten kaupungin lempinimi kuuluu, Ben tutustuu erääseen Susaniin (Samantha Mathis), jonka kanssa hän alkaa seurustella, sekä englanninopettajaan Matt Burkeen (Andre Braugher), joiden kanssa Ben jakaa mm. tietoja kirjahankkeestaan. Pian Benin tulon jälkeen koulubussikuski Charlie Rhodesin (Andy Anderson) koira löytyy hautausmaan aitaan seivästettynä ja kahdesta Glickin veljeksistä toinen, Ralphie (Zac Richmond), katoaa ja toinen, Danny (André de Vanny), joutuu shokin vuoksi sairaalaan, mutta tämä kaikki on vasta alkua...

Tuossa noin kuukausi sitten sain luettua loppuun Stephen Kingin kirjoittaman Salem's Lotin aka Painajaisen, joka oli parempi kuin edellisellä lukukerralla, joten olikin sitten hyvä aika ottaa tämä kyseisestä kirjasta tehty vuoden 2004 minisarja kuukauden WANHAksi, siinä missä alkuperäinen minisarja vuodelta 1979 on vielä kokonaan näkemättä. Lähdin katsomaan tätä kuin elokuvaa, kun en muistanut kyseessä olevan minisarja ja itse asiassa tämä olikin editoitu DVD:lle yhdeksi pitkäksi elokuvaksi ilman taukoja. Viimeksi olen katsonut tämän joskus viitisen vuotta sitten tai jotain, kun kirjan lukemisesta oli pidempi aika, enkä muista tykänneeni tästä silloin. Avoimin mielin yritin kuitenkin lähteä tätä katselemaan siinä nyt ihan täysin onnistumatta, mutta ei. Tämä Salem's Lot -minisarja ei vain iskenyt, vaikkei myöskään ollut ihan läpimätäkään

Kun kerran minisarjasta oli kyse, tarina lähti liikkeelle suhteellisen hitaasti ja eri hahmot, joita oli suhteellisen paljon, esitellään oikein ajan kanssa ja itse asiassa hahmojen runsaudesta johtuen sarja vaikuttikin paikoitellen perin sekavalta, vaikka päätarinaa eli Ben Mearsin ja kumppaneiden tarinaakin vietiin tämän tästä eteenpäin. Toki kirjassakin oli hahmoja ja itse asiassa paljon enemmän kuin tässä, mutta se, mikä toimii kirjassa, ei välttämättä toimi tv-ruudulla ja tällä kertaa juuri näin pääsi tapahtumaan. Tähän vaikutti sitten sekin, että osa hahmoista ja heidän tarinoistaan oli täysin turhia jo siksikin, että monet sivuhenkilöt olivat täysin yksiulotteisia ja stereotyyppisiä. Osalle pääporukkaakin oli annettu ihan käsittämättömiä sivujuonia, joilla ei ollut varsinaisen tarinan kanssa mitään tekemistä. Meno lähtikin paranemaan ainakin vähän sitä mukaa kuin näitä turhia sivuhenkilöitä/-tarinoita lähti pois kuleksimasta, mihin niihinkin meni turhan kauan aikaa. 

Itse päätarina eli tapaus Ben Mears ja kumppanit oli paikoitellen ihan seurattava, mutta suurimmaksi osaksi tämäkin puoli jätti vähän tyhjän fiiliksen, johtuen kenties noista lukuisista hyppäyksistä muiden Salem's Lotin asukkaiden sekaan. Veikkaan, että olisin saanut tästä tarinasta vähän enemmän irti, mikäli muiden jutuissa ei olisi vietetty niin paljon aikaa. Siitäkin huolimatta, että tunnelmaa ei ollut juuri nimeksikään puhumattakaan jännityksestä, vaan vailla minkäänlaisia tunnetiloja tuli tämä katsottua. Niin ja riippumatta siitä, millainen hahmo Susan oli kirjassa, niin tämän sarjan Susanin luonne oli suoraan sanoen vähän hanurista, mikä latisti fiilistä entisestään. Johtuen lähdeteoksesta olihan tarinassa nyt ehkä hivenen sellaista klassista vampyyritarinaa enemmän särmää, mutta eipä sitä ollut oikein osattu hyödyntää. 

Kirjan vasta lukeneena tiesin koko ajan ainakin suurin piirtein, missä mennään ja kuinka paljon tapahtumia vielä on ja tämä toimi tämän sarjan kohdalla vain positiivisena seikkana, sillä muuten olisi voinut aika käydä pitkäksi. Myös se, että tunsi kirjan kautta hahmot entuudestaan, teki tästä vähän siedettävämmän verrattuna täysin uuteen tapaukseen, vaikka useita hahmoja oli muutettukin. Ilokseni bongailin silloin tällöin suoria sitaatteja itse kirjasta, mikä oli ehdottomasti plussaa.

Vaikka vertailua kirjan ja sarjan välillä teinkin, niin yritin ainakin liikaa olla antamatta eroavaisuuksien vaikuttaa mielipiteeseeni sarjasta, sillä olen yrittänyt opettaa itseäni irti siitä, ettei näiden filmatisointien(kaan) nyt täysin orjallisesti tarvitse noudattaa alkuperäisaineistoa (tai sitten olen vain turtunut näihin muutoksiin), mutta silti niistä on vähän sanottava. En vain jotenkin saata käsittää, miksi niitä muutoksia on täytyny tehdä näinkin paljon kuin mitä tässä oli, varsinkin kun osa muutoksista oli suoraan sanoen täysin typeriä, kuten Ben Mearsin ja Marsternin talon taustat, Susanin luonteenmuutos, isä Callahanin (James Cromwell) kohtalo jne. Tuotannollisillakaan syillä näitä muutoksia ei voi selittää, sillä pitäytyminen alkuperäisessä tarinassa ei olisi maksanut yhtään sen enempää kuin nytkään ja korvattujen kirjan tapahtumien siirtäminen tv-ruutuun olisi ollut täysin vaivatonta. Eikä minua pienet muutokset tyyliin Ralphie ja Danny Glickin seikkailut ennen kohtalokkaita tapahtumia koskaan haittaa, mutta jotenkin oli kummallista, että välillä pitäydytään kovinkin tiukasti romaanin tapahtumissa, mutta sitten taas kohta viedään tarina ihan uusille urille. Miksi?

Näyttelijöissä ei paljon hehkuttamista ole, mitä nyt James Cromwell oli mies paikallaan. Jopa yleensä roolissa kuin roolissa loistava Donald Sutherland oli tällä kertaa kaikkea muuta kuin uskottava ja Rob Lowe vaisu kuin mikä. Rutger Hauerin tähdittämää Kurt Barlow'ta olisi saanut näkyä enemmän; Hauer näytti muuten paikoitellen ihan Anthony Hopkinsilta.

Pisteitä: 2/5

2 kommenttia:

  1. En ole tätä uutta versiota nähnyt, mutta ei se vanhakaan kaksinen ole - tai sitten omat odotukseni olivat vain niin korkealla Kingin erinomaisen romaanin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän siinä usein tahtoo käydä, että (alkuperäinen) kirja päihittää filmatisoinnin, ja niinpä kaukana ovatkin ne ajat, kun varsinaisesti jaksaisin odottaa näiltä filmatisoinneilta niin paljon, vaikka ne pyrinkin katsomaan. Kyllä tuo 1979 versiokin jossain vaiheessa varmaan katseluun tulee.

      Poista