tiistai 16. lokakuuta 2012

Raakalaiset

Alkuperäinen nimi: Raakalaiset
Ohjaus: Oliver Stone
Käsikirjoitus: Shane Salerno, Don Winslow, Oliver Stone
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 131 min


- Just 'cause I'm telling you this story doesn't mean I'm alive at the end of it.


Ben ja Chon (Aaron Taylor-Johnson ja Taylor Kitsch) ovat pari kaverusta, jotka ovat saaneet isoa jalansijaa Kalifornian kannabismarkkinoista ja heidän verkostonsa onkin todella kattava. Heillä menee jopa niin hyvin, että he ovat ostaneet merenrantahuvilan... käteisellä ja heidän tyttöystävänsä Ofelia aka O (Blake Lively) asuu kanssa siellä. Isommat toimijat haluavat kuitenkin osingoille ja tekevät tarjouksen, josta kaksikko ei voisi kieltäytyä, mutta he kieltäytyvät kuitenkin. Kiitos heidän FBI-kontakti Dennisin (John Travolta) he kuitenkin tajuavat, että nämä tyypit ovat tosissaan ja aikovatkin paeta O:n kanssa maasta, kunnes pöly laskeutuu, mutta Baja-kartellin pomo Elena (Salma Hayek) ei aio päästää miehiä niin vain tiehensä...

Minut voittaakseen puolelleen elokuvan markkinoijien ei tarvinnut hirveästi nähdä vaivaa. Jo Raakalaisten juliste, joka tosin muistuttaa Babelin vastaavaa, pisti silmään sen Finnkinon käytävillä nähdessäni, mutta trailerin kautta minä vasta kunnolla innostuin, eikä siihen todellakaan vaadittu koko trailerin näkemistä, vaan vain sen ensisekunnit, joiden aikana tuo ylläoleva lainaus lausuttiin. Olin myyty ja oikeastaan sen jälkeen traileri olisi voitu päättää, sillä minun ei tarvinnut nähdä enää enempää. Toki sitten näin ja muukin elokuvan anti vaikutti tavallista huumebisnesleffaa tykimmältä, joten odotukset olivat lievästi sanottuna korkealla. Siitäkin huolimatta, ettei Oliver Stone ole tällä vuosituhannella saanut kiinnostumaan kunnolla oikein yhdestäkään tuotoksestaan (no, Wall Streetin jatko-osasta vähäsen), mutta Raakalaiset niin teki ja leffa olikin varsin tyylikäs tapaus.

Siitä huolimatta, että tuo On lause herättikin mielenkiintoni elokuvaa kohtaan, en kuitenkaan oikeastaan lainkaan välittänyt siitä, miten naiselle käy. Enemmänkin elokuvassa kiinnosti juuri nämä kaverukset ja heidän kanssakäymisensä isottelevia huumejengejä vastaan, sillä vastakkainasettelu oli onnistuttu kuvaamaan tavallistakin särmikkäämmin. Toki Benin ja Chonin verkosto oli laaja ja kuinka ollakaan, aina oli apu jostakin suunnasta tarjottavissa, kun sitä tarvittiin, mutta silti heidän tekemisissään riitti virtaa. Erityisesti pidin siitä, että elokuva pariinkin otteeseen huijaa katsojaa tavalla jos toisellakin. Ei elokuva ollut ehkä sieltä omaperäisimmästä päästä, mutta omassa lajissaan kyllä oikeinkin viihdyttävä tapaus, jossa toimintajaksotkin olivat mukiinmeneviä. Liekö kyseessä sitten oma kuudes vaistoni vai peruja tuosta leffan aloituslauseesta, mutta jokin aavistus elokuvan kääntyessä loppusuoralle oli siitä, että jotain on vialla, vaikken osannutkaan lainkaan arvata, että mikä, mutta oikeassa olin. Joku voisi tästä jutusta vähän älähtääkin, mutta itse en vain jaksanut reagoida siihen mitenkään, vaan annoin sen tapahtua kaikessa rauhassa, niin mukaansatempaavaa menoa oli sitä edeltävät pari tuntia ollut.

Elokuvalla on pituutta yli kaksi tuntia, joten tarina sai kehittyä aika rauhallisesti eli alussa käytiin kaikessa rauhassa läpi pääkaksikon tausta, sitten käydään vähän bisnesneuvotteluja ja vasta kun niistä ei tule mitään, alkaa tapahtua, mutta ei edelleenkään turbovauhdilla ja Ben ja Chonkin on hyvän tovin epätietoisia siitä, miten heidän kannattaisi edetä kulloisessakin tilanteessa. Rytmitys toimi siis elokuvan eduksi, eikä se missään vaiheessa käynyt liian pitkäksi, vaikka toisaalta pitkän keston sisäistikin elokuvaa katsellessa. Trailerin näyttämään käänteeseenkin menee kanssa verrattain pitkä aika, joten siksi siitä puhumista olen tässäkin postissa vältellyt.

Cooliksi elokuvan tekivät Ben ja Chon tai heitä tulkinneet Aaron Taylor-Johnson ja Taylor "John Carter" Kitsch, sillä näissä jätkissä oli sitä sopivan viileetä asennetta rutkasti ja vaihteeksi hienon hienon pikkuroolin tekevä John Travolta sopi hyvin heidän joukkoon. Vastapuolena ollut Baja-kartellin tyypit olivatkin sitten tylympiä, mutta tietyllä tapaa melankolisella tavalla, joista niin Salma Hayek kuin Benicio Del Toro olivat hyviä esimerkkejä.

Mukana menossa: Emile Hirsch (The Darkest Hour)

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti