keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Project 1001, osa 229/1001: Jedin paluu

Alkuperäinen nimi: Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi
Ohjaus: Richard Marquand
Käsikirjoitus: Lawrence Kasdan, George Lucas
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1983
Kesto: 126 min


No more training do you require. Already know you, that which you need.
Then I am a Jedi.

No. Not yet. One thing remains. Vader. You must confront Vader. Then, only then, a Jedi will you be. And confront him you will.


Han Solo (Harrison Ford) on jäädytettynä karboniittiin Jabba the Huttin (Larry Ward) luolan seinällä ja Solon ystävät kehittävät juonen, jolla he pääsevät luolaan ja saavat vapautettua Solon, vaikka Jabba the Hutt luuleekin hetken saaneen sankareista yliotteen. Samaan aikaan toisaalla entistä tuhoisampaa Kuolemantähteä ollaan rakentamassa uudestaan ja Darth Vader (David Prowse, James Earl Jones (ääni)) valvoo omakätisesti rakennustöitä, sillä Galaktisen Imperiumin keisari (Iam McDiarmid) on itse tulossa paikan päälle. Darth Vader haluaisi lähteä Luke Skywalkerin (Mark Hamill) perään, mutta keisari kertoo Darth Vaderille, että ennustuksen mukaan Luken hakeutuminen isänsä luokse olisi vain ajan kysymys ja silloin Darth Vader ja keisari olisivat valmiita käännyttämään Luken Voiman pimeälle puolelle...

Jedin paluu on alkuperäisen SW-trilogian päätöselokuva ja näin ollen viimeinen SW-elokuva, jonka tällä erää katson; Episodit I-III tulen katsomaan sitten joskus blu-ray -boksilta. Hyvin vähän muistin tästä osasta, mitä nyt ewokit ja pari kohtausta/miljöötä, jotka olin aiemmin mielessäni sijoittanut Imperiumin vastaiskuun ja näitä oli mm. Jabba the Huttin luola (en kyllä muistanut kunnolla sen tapahtumia) ja Endorin puukäytäväkohtaus Luken ja Leian välillä, tosin tätäkin kutsuin aiemmin itsekseni "parvekekohtaukseksi".  Luken ja Darth Vaderin viimeinen kohtaaminenkin palautui vasta elokuvaa katsellessa mieleen, vaikka keisarin roolia siinä en muistanutkaan. Minulla oli pienet epäilykset elokuvan tasosta johtuen pääasiassa niistä ewokeista, mutta kyllä Jedin paluu loppujen lopuksi oli ihan hyvä leffa, vaikkei iskenytkään Imperiumin vastaiskun lailla.

Hiukan yllättäenkin elokuvan heikointa antia eivät olleet jaksot Endorissa ewokien parissa, vaan (onneksi) heti alussa Jabba the Huttin pakeilla. Kun nyt tiesi Han Solon pelastusoperaation olevan käynnissä, niin siihen nähden tapahtumat eskaloituivat ihan liian hitaasti ja Chewbaccan (Peter Mayhew) saavuttua paikalle ainoa pieni jännitysmomentti oli siinä, kuka kukin on. Ei, jotenkin ei uponnut idea siitä, että sankarimme tuotiin eteen melkein yksitellen, kun selvästi nopeamminkin oltaisiin voitu asiat järjestää kuntoon, mutta kaipa Leia (Carrie Fisher) haluttiin fan servicenä saada kuuluisiin kultabikineihinsä. Niin ja en voi kieltää, etteikö Jabba the Huttin luola olisi tuntunut allekirjoittaneen mieleen hyvinkin ällöttävältä.

Onneksi elokuva lähti heti nousuun, kun päästiin pois sieltä luolasta ja niinpä jo se hiekkakohtaus olikin jo paljon nautittavampi. En nyt sanoisi tämän elokuvan tarinaa yhtä monipuoliseksi kuin aiempien osien tarinoita, kun toisaalla seikkailtiin Endorin metsissä ja toisaalla uudessa Kuolemantähdessä odoteltiin Lukea saapuvaksi, mutta oli siitä huolimatta viihdyttävää scifiseikkailua. Ne ewokitkin olivat selvästi siedettävämpiä kuin muistelin ja itse asiassa useimmat ewok-kohtaukset olivat oikein mukavia, varsinkin Leian ensikohtaaminen lajin kanssa. Siitä huolimatta kaikkein mielenkiintoisimmillaan elokuva oli siellä Kuolemantähdessä, joskaan ei sielläkään varsinaisesti jännittävä. Endorissa vähän oli taas se, että siellä oli satunnaisia huippuhetkiä, mutta sitten saman kohtauksen sisällä meno taantui sellaiseksi perusmeiningiksi ja tällaisia hetkiä sattui niin takaa-ajoihin kuin taisteluihinkin, mutta pääosin tapahtumissa riitti puhtia. Avaruudessa Kuolemantähden ulkopuolella taistelut itsessään olivat vähän tylsiä, mutta pientä jännitettä saatiin edes siitä, sujuuko kaikki niin kuin pitää, mutta mitä useampi kohtaus siellä ulkoavaruudessa nähtiin, sitä selvemmäksi kävin, ettei vastarintaliikkeellä tule olemaan mitään hätää. Varsinainen loppuratkaisu oli totta kai hyvä, mutta loppukohtaus oli jotenki mitäänsanomaton. Musiikit olivat edelleen hyviä, visuaalinen ilmekin totta kai hyvää, joten kyllä elokuvasta kokonaisuutena ihan hyvä fiilis tästäkin osasta jäi.

Pisteitä: 4/5

PS. Tämän trilogian katsomisen aikana onkin tullut sitten tietoon, että uutta trilogiaa pukkaa ja ensimmäisen näistä elokuvista pitäisi ilmestyä 2015. Tämä mahdollistuu, kun Disney ostaa Lucasfilmsin ja siten SW-oikeudet eli George Lucas ei tule olemaan enää päävastuussa. Kuten Imperiumin vastaiskun arvostelun kommenteissa jo sanoin, niin en ole varma, mitä mieltä tästä pitäisi olla. En nyt sano, että varsinaisesti odottaisin uusilta osilta mitään, mutta tuskinpa ne nyt pahasti hallaakaan saagalle tee, ainakaan enempää kuin mitä Lucas Episodi I-III:lla. Mitäs mietteitä muilla?

3 kommenttia:

 1. En ole mikään Star Wars -fani enkä myöskään täysin ymmärrä näiden elokuvien suurta suosiota, mutta tuo Disneyn suunnitelma ei ainakaan tunnu vakuuttavalta saati innostavalta. Lucasinkin tekemien trilogioiden välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä, joten ulkopuolinen taho saattaa hyvinkin sotkea konseptia vieläkin enemmän.

  Uusia osia enemmän toivon sitä, että Disney palauttaa Star Warsin kiertoon originaaleina, ilman Lucasin korjailuja, jotta fanit saavat viimeinkin haluamansa versiot kolmesta ensimmäisestä elokuvasta.

  VastaaPoista
 2. " I felt a great disturbance in the Force, as if millions of voices suddenly cried out in terror and were suddenly silenced. I fear something terrible has happened."

  ..Tämä ajatelma tiivistää hyvin ensifiilikseni uutisen suhteen, näin jo sieluni silmin Johnny Deppin Luke Skywalkerina.. Tästä tapauksestahan saa tosi hyvät fani-raget aikaiseksi, samoin kuin Marvelin hommastakin jokin aika sitten. :D Mutta toivotaan parasta, saattaahan tästä tulla vaikka jotain kelvollistakin. Kunhan edes Old Republic jätetään rauhaan - Lucas on itse jo sössinyt sitä ihan riittävästi! Tässä jutussa on siis aika monta puolta, eli ei voi kuin mielenkiinnolla jäädä odottamaan mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
 3. Kari, tuota taitaa moni toivoa, mutta saa nyt nähdä mitä tapahtuu. Nythän originaalit teatteriversiot taitavat löytyä vain tästä minunkin omistamasta dvd-boksista (saa korjata, jos olen väärässä), mutta tosiaan vain "lisämateriaalina". Eka kerta, kun katson lisämateriaalit ennen "varsinaista" leffaa eli nää parannellut leffat tulen katsomaan vasta ens viikolla, mutta kommenttiraidan kera, en yksinään.

  Pixeli, itse taas pohdin sitä, mahdetaanko nähdä Harrison Ford, Mark Hamill ja Carrie Fisher ja kenties joitakin muitakin cameorooleissa, vaikka suoraa jatkoa tälle alkuperäiselle trilogialle ei vissiin pitäisikään olla. Mutta joo, katotaan mitä tapahtuu. ;)

  VastaaPoista