tiistai 30. lokakuuta 2012

Project 1001, osa 228/1001: Imperiumin vastaisku

Alkuperäinen nimi: Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back
Ohjaus: Irvin Kershner
Käsikirjoitus: Leigh Brackett, Lawrence Kasdan
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1980
Kesto: 120 min


I don't... I don't believe it.
That is why you fail.Kapinalliset vapaustaistelijat ovat perustaneet tukikohdan Hoth-jääplaneetalle, mutta Imperiumin sota-alus Darth Vaderin (David Prowse, James Earl Jones (ääni)) johtamana etsii kuumeisesti heitä ja etenkin vapaustaistelijoihin joukkoihin kuuluvaa Luke Skywalkeria (Mark Hamill), joka tuhosi aiemmin Kuolemantähden. Luke itse partiokierroksellaan ollessaan joutuu paikallisen saalistajan vangiksi, mutta selvittyään tästä Hothin jäätävä yö lähenee ja Luken voimat ehtyvät, jolloin hän näkee Obi-Wan Kenobin (Alec Guinness) edessään ja Kenobi käskee Lukea etsimään käsiinsä jedimestari Yodan (Frank Oz (ääni)). Pian tämän jälkeen Han Solo (Harrison Ford) pelastaa Luken. Seuraavana päivänä Imperiumin joukot iskevät vapaustaistelijoiden tukikohtaan ja vapaustaistelijat evakuoituvat planeetalta. Luke ei kuitenkaan lähde sovittuun vetäytymispaikkaan, vaan Yodan perään, kun taas muut, Han Solo, Leia (Carrie Fisher), C-3PO (Anthony Daniels), R2-D2 (Kenny Baker) ja Chewbacca (Peter Mayhew) pakenevat Solon Millenium Falconilla, mutta joutuvat Darth Vaderin takaa-ajamaksi...

Siinä missä Tähtien sodasta muistin paloja sieltä täältä (kahden katselukerran jälkeen), niin tästä elokuvasta en muistanut kuin yhden kohtauksen ja ei tarvinne varmaankaan sanoa, että mistä kohtauksesta on kyse? Tuon samaisen kohtauksen vuoksi tämä elokuva kuuluu niihin harvoihin ennen minun aikaani ilmestyneisiin elokuviin, jotka olisin halunnut olla kokemassa ensimmäisen kerran ihan leffateatterissa vain kokeakseni sen kollektiivisen hätkähdyksen. Sitten taas pari kohtausta/miljöötä, jotka olin muistelevani olleen tässä elokuvassa, ovatkin vasta Jedin paluussa. Kuten Tähtien sodan arvostelussa sanoin, niin vaikka kyseinen elokuva jäikin täysistä pisteistä, niin luotto varsinkin Imperiumin vastaiskuun oli edelleen kova, sillä arvelin George Lucasin kunnianhimon vain kasvaneen edellisen elokuvan menestyksen myötä ja kädenjäljen olevan sitäkin komeampi, vaikka Irvin Kershner tällä kertaa ohjaajana olikin, ja olin oikeassa, ja siten Imperiumin vastaisku lähenteli niin tarinaltaan kuin visuaalisuudeltaan täydellisyyttä.

Vaikka myönnänkin Hothin taistelussa syntyneen laserammuskelujen vuoksi (en ilmeisesti vain syty niille) pienen epäilyksenpoikasen elokuvan hyvyyden suhteen, niin nämä epäilykset karisivat hyvin nopeasti, sillä tapahtumat itse taistelun ulkopuolella olivat mukaansatempaavia niin vapaustaistelijoiden tukikohdassa kuin Darth Vaderin tähtihävittäjällä ja sama hulppea meno jatkui oikeastaan läpi elokuvan. Vaikka tarina jakaantuukin hahmojen lailla kahteen osaan eli Millennium Falconin ja Vaderin aluksen kissa ja hiiri -leikkiin sekä Luken ja R2-D2:n lähtöön kohti Dagobah-planeettaa ja Yodaa, niin tämä ei haitannut yhtään, sillä molemmat tarinapolut olivat äärimmäisen mielenkiintoisia, hyvin toteutettuja ja käänteitäkin riitti ja tietenkin elokuvan loppua kohden nämä polut yhtyvät hienosti. Edellisessä osassa jäin kaipaamaan Voiman suurempaa roolia ja nyt sitä tietenkin oli tarjolla rutkasti ja siitäkös minä pidin. Varmastikin tapahtumien muistamattomuudellakin on ollut osansa tähän, mutta elokuva oli kauttaaltaan jännittävä ja koko ajan tuli mietittyä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miten sankarimme selviytyvät pulasta kuin pulasta. Dialogikin oli varsin nautittavaa ja selvästi parempaa kuin edellisessä osassa, vaikka/koska huumorin määrääkin niissä oli laskettu, mutta ei liikaa kuitenkaan. Lopun valomiekkailukohtauskin oli oikein viihdyttävä ja tavallaan käy sääliksi niitä, jotka joutuivat kolme vuotta odottamaan kolmatta osaa, sillä sen verran jännästi tämä osa päättyi.

Elokuva oli paljon edellistä osaa viimeistellymmän oloinen puhuttiinpa sitten tarinasta, dialogista tai elokuvan visuaalisesta ilmeestä ja tämä olikin selvästi edeltäjäänsä näyttävämpi tapaus. Lavasteet olivat kautta rantain upeita, oltiinpa sitten alusten sisällä, Dagobah-planeetalla tai Pilvikaupungissa, eikä häiritsevästi vanhahtaneita tehosteitakaan näkynyt; jos vain yksi erityisen kaunis paikka pitäisi mainita, se olisi juurikin tuo Pilvikaupunki. Tunnelma oli kaikissa näissä paikoissa huipussaan, mistä on kiittäminen edelleen John Williamsin musiikkia, joka todellakin toi eloa jopa Yodan kotiympäristöön ja vihdoinkin kuultava Imperial March teki Darth Vader -kohtauksista entistäkin maittavampia. Hothin taistelun hävittäjien ohjaamojen kuvaukset jäivät erityisesti mieleen, kiitos ikkunoista näkyvien hyvin toteutettujen maisemien, jotka lipuivat ohi hetkessä hävittäjien kiitäessä ohi. Ajankulua ei tämän(kään) osan kohdalla tullut oikein noteerattua ja omaan jaksamiseen elokuva olisi voinut kestää kauemminkin.

Mark Hamill ja Carrie Fisher ovat molemmat petranneet sitten edellisen osan ja varsinkin Fisher jäi mieleen paljon positiivisemmin, ihan kuin olisi saanut siihen näyttelemiseensä lisävarmuutta. Harrison Ford oli edelleen varsin hyvä, kuten myös Alec Guinness, joka tekee (liian) lyhyen cameon tässä osassa. Ainakin minusta Landoa näytellyt Billy Dee Williams oli aika vekkuli tapaus hahmonsa kaikessa epäluotettavuudessaankin ja pidin siis myös hänestä.

Pisteitä: 5/5

PS. Suurta kiusausta tämän koko tekstin kirjoittamiseksi Yoda talkilla koin, mutta liian kauan aikaa se olisi vienyt (enkä luultavasti oikeaoppisesti sitä edes osaisi).

3 kommenttia:

 1. Aihetta sivuten, tässähän pudotettiin äskettäin aikamoinen uutispommi kun Disney ilmoitti ostaneensa Lucasfilmsin ja ilmoitti tehtailevansa uuden Tähtien Sodan vuodelle 2015.

  En tiedä pitäisikö olla iloinen vai ei. Toisaalta Tähtien Sodat ovat hyvin Disneyhenkeen sopivia elokuvia ja Lucas on mielestäni viime vuodet itse tehnyt hallaa koko saagalle, ja näin ollen muutos voi ola hyväksikin. Pelko siitä, että kohta näemme Tähtien Sota-kamaa joka puolella koko ajan on turha, sillä niinhän me näemme nytkin.
  Se vain kiusaa, että juuri Tähtien Sodan kohdalla on ahkerasti pitkin vuosia uutisoitu siitä kuinka Lucas aikoinaan piti huolen oikeuksistaan, niin nyt hän vain kuittaa olevan aika siirtää soihtu eteenpäin. Miksi?

  VastaaPoista
 2. Yhtäältä kiinnostaa nähdä mitä Disney saa aikaiseksi Star Warsin suhteen. Toisaalta hieman pelottaa mitä Disney saa aikaiseksi Star Warsin suhteen. Ristiriitaiset fiilingit päällänsä meikällä siis...

  VastaaPoista
 3. Meinasinkin mainita (ja mainitsenkin) tästä Jedin paluun arvostelun yhteydessä.

  ...Noir, ehkä siksi, että Lucas itsekin alkaa olla aika vanhakin (no, vasta 68) ja siksi kokee, että on jonkun toisen vuoro. Eikös se jokunen aika, ehkä vuosi sitten ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle elokuvien teosta kokonaan, minkä seuraus tämä diili sitten olisi? Tosin muistaakseni Lucas sanoi silloin vahvistuksen omaisesti, ettei uusia SW-leffoja siten tulisi, mutta noh. En tiedä. Toisaalta kenelle ne oikeudet sitten olisivat menneet, jos Lucas kuolisi ilman eteenpäin siirtämistä? Jatkuisiko Lucasfilmsin taru edelleen? Tässä valossa se kauppa saattoikin olla ihan hyvä vaihtoehto.

  Tuoppi, mun ensireaktio tähän oli "Mitä vittua?", mutta nyt yön yli nukkuneena olen ehtinyt vähän rauhoittua. Ei sillä, että minulla välttämättä hirveää luottoa olisi näiden seuraavien osien suhteen, mutta toisaalta voiko ne tehdä saagalle sen suurempaa hallaa kuin mitä Lucas teki Episodien I-III kanssa? Tämän alkuperäisen trilogian tenhoa kun en usko uusienkaan elokuvien himmentävän ainakaan fanien keskuudessa.

  VastaaPoista