maanantai 29. lokakuuta 2012

Project 1001, osa 227/1001: Tähtien sota

Alkuperäinen nimi: Star Wars
Ohjaus: George Lucas
Käsikirjoitus: George Lucas
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1977
Kesto: 116 min


Boy, it's lucky you have these compartments.
I use them for smuggling. I never thought I'd be smuggling myself in them. This is ridiculous.


Kauan sitten galaksissa kaukana, kaukana täältä suurta Imperiumia vastaan taistelleet kapinalliset ovat siepanneet Imperiumin superaseen ja avaruustukikohdan Kuolemantähden piirustukset, joilla kapinalliset saattavat löytää tuon rakennelman heikon kohdan ja tuhota aluksen. Imperiumin stormtrooperien vallatessa aluksen, jolla piirustusten pitäisi olla, niitä kuljettanut prinsessa Leia (Carrie Fisher) piilottaa ne droidi R2-D2:n (Kenny Baker) sisuksiin ja tämä lähtee yhdessä droidiystävänsä C-3PO:n (Anthony Daniels) kanssa aluksesta hätäkapselilla, kun taas prinsessa Leia jää lordi Darth Vaderin (David Prowse, James Earl Jones (ääni)) vangiksi. Hätäkapseli laskeutuu Tatooine-planeetalle, jossa droidit siepataan ja heidät myydään Luke Skywalkerin (Mark Hamill) sedälle (Phil Brown). Puhdistaessaan R2:D2:a Luke aktivoi osan prinsessa Leian tallentamasta hologrammiviestissä, jossa Leia pyytää apua Obi-Wan Kenobilta. Luke tuntee erään Ben Kenobin (Alec Guinness) ja pian he ovat jo matkalla Kenobin luokse, mutta Imperiumin joukot ovat heidän perässään...

Minulla on jokseenkin ristiriitainen suhde Tähtien sotaan. En nimittäin tunnustaudu näiden elokuvien varsinaiseksi faniksi ja miten voisinkaan, kun olen tätä ennen nähnyt nämä tasan kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran joskus 1990-luvun puolivälissä ja toistamiseen ilmeisestikin 2002, joten nämä leffat eivät ole minun tv-ruudullani paljon pyörineet. Johtuneeko sitten epäfaniudesta, mutta minulla ei ole näin myöskään syntynyt syvää halveksuntaa näitä Episodeja I-III kohtaan, vaan syy siihen, miksi muuten niin systemaattisesta jatko-osien kuluttamisesta poiketen en katsokaan noita uudempia osia, löytyy siitä, että jossain vaiheessa ostan kuitenkin sen blu-ray -boksin, jossa ne uudemmatkin osat on; tällöin alkuperäisestä trilogian elokuvista tulee ensimmäiset, jotka tulevat löytymään säilytettävien elokuvien joukossa kahdesta eri boksista.

Toisaalta sitten olen valtavan kiinnostunut koko Tähtien sota -ilmiöstä, mikä näkyy muun muassa nauramisena netin tuhansille SW-aiheisille vitsikuville, mutta etenkin siinä, että tämän tästä minua kiinnostaneet erinäköiset SW-tuotteet, viimeisimpinä esimerkkeinä Star Wars -shakkinappulat, -joulukalenteri sekä tuloillaan oleva Angry Birds Star Wars, vaikka kiinnostus ei ylläkään niin korkealle, että oikeasti ostaisin mitään näistä; Star Wars: The Old Republic kiinnostaisi sekin, kun olen joskus muinoin pelannut pariakin eri MMORPG:ia, mutta toistaiseksi olen pysytellyt pelistä ulkona vedoten hitaaseen tietokoneeseeni, jonka vaihtamisen jälkeen saattaisin tuohon kajota, jos kavereita vielä olisi pelailemassa. 

Itse elokuvat olivat saaneet odottaa hankintaansa, kunnes olin löytänyt alkuperäiset teatteriversiot sisältävän boksin, ja kunmitään kiirettä minulla ei tämän trilogian hommaamisen kanssa ollut ollut, niin en viitsinyt ostaa netistäkään. Viime vuoden toukokuussa kävin sitten katsastamassa Poriin tulleen uuden jättikirpputorin ja sieltä sitten löytyi tämä dvd-boksi, jossa teatteriversiot ovat "vain" bonusmateriaalia, joten boksin "pääelokuvat" ovat näitä paranneltuja versioita. Nämä teatteriversiot ovatkin nyt tässä seuraavien päivien aikana tarkastelun alla, mutta mistäpä sitä koskaan tietää, vaikka joskus intoutuisin ne parannellut versiotkin arvioimaan. Vaikken siis suoranaisesti SW-faniksi ilmoittaudukaan, niin silti mitä lähempänä näiden katselu on ollut, sitä enemmän ne ovat minulla mielessä olleet. Olen kuitenkin ollut ihan liian jäärä rikkomaan hankintajärjestyksessä katsomista, sillä A) nämä katsomattomat (elokuvat) ovat olleet kaikki samassa korkeassa pinossa tuossa lattialla ja B) en ole ollut haluamatta katsoa niitä muitakaan elokuvia. Ehkä juuri tämän pitkän odottelun vuoksi näiden katsomaan pääseminen on suorastaan jopa jännittänyt vähäsen.

Jännitystä tosin on nostanut sekin seikka, ettei minulla ole ollut hajuakaan siitä, mitä minä tykkäisin näistä elokuvista nykyään, sillä hatarat muistikuvat kertovat sen, että tykkäsin edellisellä katsomiskerralla, mutta kuinka paljon, sitä en muista. Toisaalta sitten suurelle osalle SW-faneille pyhä kolminaisuus on yhtä kuin Tähtien sota, Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu, joten tohtisinko kertoa mielipidettäni, jos en pitäisikään näitä elokuvia täydellisinä elämyksinä. Ei sillä, on mulla ollut ihan hyvät odotukset näiden elokuvien suhteen, mutta pitkä väli edellisestä katselukerrasta on olllut toki omiaan aiheuttamaan epäilyksiä. Kuitenkin tämä trilogian ensimmäinen elokuva Tähtien sota oli kyllä ihan hyvä, mutta niin vain kävi, etten minä tätä täydelliseksi pysty sanomaan.

Elokuvan tarina oli kyllä hyvä, eikä se paljasta kaikkia korttejaan todellakaan heti. Aluksi ruutuun saadaan R2-D2 ja C-3PO, mutta vähitellen heidän kulkunsa vie kohti uusia tilanteita ja siten uusia mukaan tarttuvia hahmoja; keskushahmon vaihtuessa droidit edelleen pysyvät tiiviisti  mukana. Niinpä jos elokuvan näkisi nyt ensimmäistä kertaa, niin alun Tantive IV -aluksen tapahtumia katsoessa ei voisi millään muotoa päätellä, kunka monituisiin seikkailuihin elokuvassa vielä päädyttäisiin; hitto, itse olen nähnyt leffat kahdesti, mutta silti elokuvassa oli paljon vaiheita, joita en muistanut (esimerkiksi sitä, miten Harrison Fordin esittämä Han Solo tulee mukaan). Joitakin huippuhetkiä elokuvassa kyllä oli, esimerkiksi moni Kuolemantähti-kohtaus, baarikohtaus erikoisen hahmogallerian vuoksi sekä prinsessa Leian rooli hänen itsensä pelastusoperaation aikana, mutta pohjimmiltaan kyseessä oli "vain yhdestä" seikkailullisesta avaruussadusta, mikä näkyi hyvin esimerkiksi tavasta, jolla elokuva lopetettiin. Elokuva oli myöskin paljon humoristisempi kuin mitä oletin, sillä enemmän tai vähemmän toverillista kuittailua koettiin tämän tästä. Ottaen huomioon sen, että jatko-osat eivät olleet edes kehitysasteella tämän tullessa, niin sitä vastaan nähden elokuvan Voima jäi kovin pintatasolle ja siten minua ainakin hieman ärsytti nämä äänet Luken pään sisällä elokuvan loppupuolella. Tarinan monimuotoisuudesta (kuten myös visuaalisesta puolesta, siitä lisää alempana) aisti selvästi sen, että tässä on lähdetty tekemään keskimääräistä parempaa ja viihdyttävämpää avaruusseikkailua ja siinä on todellakin onnistuttu.

Visuaalisesti elokuva oli myöskin ihan hyvällä tolalla. Lavasteet olivat kauniita ja erikoistehosteet maittoivat pääosin edelleen ja esimerkiksi elokuvan ainoa valomiekkatappelu oli mieleeni. Ei aika kuitenkaan täysin ole tätä elokuvaa hellinyt, sillä esimerkiksi valomiekat ja laserammukset näyttivät nykyaikaa vasten aika kämäsiltä, mutta tämä seikka oli helppo antaa anteeksi elokuvan iän huomioon ottaen, varsinkin kun nämä hetket jäivät kulloinkin melko lyhyiksi. Tähänkin oli yksi poikkeus ja se oli lopputaistelu, josta en sinänsä hienosta taistelupaikasta huolimatta pitänyt. Välillä leikattiin aluksiin avaruudessa ja Kuolemansäteen "solassa", alusten ohjaamoihin ja takaisin, mihin yhdistettynä selvästi vanhentuneet tehosteet teki taistelusta melko sekavan häiritsevyyteen asti, minkä lisäksi taistelu oli ihan liian pitkä. Katoin parannetulta versiolta "uudestaan" muutamia kohtauksia, joista yksi oli tämä lopputaistelu ja siinä missä se tosiaan oli hieman selkeämpi, niin se oli silti liian pitkä. Tämä lopputaistelu ei tiputtanut elokuvaa ylimmältä pistemäärältä, mutta oli suurin syy siihen, etten edes miettinyt elokuvalle täysiä pisteitä. Ymmärrän kyllä niitä, jotka tätäkin taistelua hehkuttavat maasta taivaisiin, mutta ääh, itse en vain syttynyt sille.

Musiikki oli John Williamsin käsialaa ja oli kyllä vahva osatekijä elokuvan nautinnollisuuden kanssa, sillä se oli läpi elokuvan huippuluokkaa ja juuri oikeanlaista oikeissa paikoissa. Star Wars Main Themen voisin tietenkin tässä kehua maasta taivaisiin ja minusta se onkin kehunsa ansainnut, mutta siitä on vaikeaa lähteä sanomaan oikein mitään kovinkaan objektiivisin korvin, sillä tuttuudessaan se on iskostunut niin lujasti takaraivoon, että siihen on vaikea sanoa mitään ilman jo valmiiksi valtavaa tunnelatausta. Tässä elokuvassa oli muuten pari sellaista kappaletta (esim. siellä baarissa), joiden en ollut arvannut olevan lähtöisin tästä elokuvasta. Sivuhuomiona mainittakoon, että hämmentyneenä otin sen tiedon vastaan, ettei Imperial March soinut vielä tässä elokuvassa, vaikka olinkin kuulevinani sen tapailua yhdessä Kuolemantähti-kohtauksessa, mutta saatoin kuulla väärinkin.

Mark Hamillista tykkäsin Lukena ihan kohtuullisesti, kun taas prinsessa Leiaa näytellyt Carrie Fisher välillä meni ylinäyttelemisen puolelle ja välillä sitten oli ihan ok. Heitä enemmän minua sitten miellyttivät Obi-Wan Kenobia näytellyt Alec Guinness, Han Soloa näytellyt Harrison Ford sekä Tarkinia näytellyt Peter Cushing. Han Solo oli välillä ärsyttävä vastarannankiiski, mutta sellaista Ford esitti kyllä hienosti ja Obi-Wania jään kaipaamaan ihan vaan Guinnessin takia.

Pisteitä: 4/5

PS. Vaikka en tästä elokuvasta ihan sitä viimeistä silausta saanutkaan irti, niin minulla on edelleen iso luotto näihin muihin elokuviin, etenkin Imperiumin vastaiskuun, sillä Jedin paluussa epäilyttää hivenen ne ewokit. Tämä johtuu siitä, että tämä elokuva oli kuitenkin tehty täysin itsenäiseksi eli vain yhdeksi avaruusseikkailuksi, kun taas Imperiumin vastaiskun tekemisen aikoihin George Lucasilla on ollut jo paljon kokonaisvaltaisempi näkemys koko saagasta ja siten kunnianhimo on voinut tehdä näistä kahdesta muusta osasta entistä upeampia kokonaisuuksia. Mene ja tiedä, kohtahan sen näen.

2 kommenttia:

  1. Tässä yhteydessä mun on suurena Star Wars -fanina suorastaan pakko linkittää eräs loistava SW-saagan katselujärjestystä pohtiva kirjoitus. :)

    http://www.nomachetejuggling.com/2011/11/11/the-star-wars-saga-suggested-viewing-order/

    VastaaPoista
  2. Täytyypä tutustua tuohon jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista