perjantai 5. lokakuuta 2012

Movie Monday #62 - Favorite sequels

Movie Mondayssa haasteena parhaat jatko-osat.


Tässä viikon mittaan olen miettinyt tätä postausta ja tullut siihen tulokseen, ettei ole taaskaan kovin helppo haaste. Aikoinaan pohdin jatko-osien problematiikkaa omassa postissaan, mutta jo parhaiden jatko-osien kohdalla tulee vaikeuksia nimetä niitä elokuvia. Miten määritellään hyvä jatko-osa? Movie Mondaykin toteaa, että tulkintavaihtoehtoja on useita ja saman ongelman parissa itsekin olen tässä päivien mittaan seikkaillut. Riittääkö hyväksi jatko-osaksi sellainen, joka on mahdollisesti aiempien osien veroinen vai pitääkö sen olla selkeästi parempi ja jos niin, niin kuinka paljon? Onko kolmen tähden alkuperäiseen leffaan neljän tähden jatko-osa jatko-osana samalla viivalla kuin neljän tähden alkuperäisen leffan viiden tähden jatko-osa vai korreloiko aiempien osien hyvyysaste jatko-osien hyvyyttä? Entä jos eka leffa on viiden tähden ja toinen "vain" neljän? Onko se silloin hyvä jatko-osa verrattuna neljän tähden elokuviin, jotka ylittävät aiempien osiensa tasot? Pitääkö siis jatko-osia verrata aiempiin osiin vai omina elokuvinaan? Joo, joskus mä analysoin asioita ihan liikaan pääsemättä mihinkään järkevään lopputulokseen. No joo.

Jos nyt listaisi esimerkiksi alkuperäisen elokuvan tai aiempien osien veroisia tapauksia, tuloksena syntyvä lista olisi pitkä kuin nälkävuosi, sillä siihen listaan kuuluisivat kärkipäähän esimerkiksi Terminaattori 2: Tuomion päivä, Aliens, Nolanin Batmanien kaksi jälkimmäistä osaa, Beverly Hills kyttä II, Men in Black III, ja vähän alemmas Ace Ventura: Luonto kutsuu, Ghostbusters, Pimeyden armeija, Paranormal Activity II ja III sekä omiin guilty pleasureihin kuuluva American Psyko 2

Aiemmat elokuvat peittoaviin jatko-osiin kuuluisivat omalla listallani esimerkiksi Batman Forever, Boogeyman 2, Frankensteinin morsian, Kill Bill - Volume 2, mutta myös sitten Amityville 2 - paholaisen piiri, joka oli vain kolmen tähden elokuva, mutta silti hieman parempi kuin ensimmäinen.

Puhumattakaan niistä jatko-osista, jotka eivät pese ensimmäistä osaa, mutta aiemmat jatko-osat kyllä ja näistä esimerkkinä muun muassa Painajainen Elm Street 4 - Unien valtias sekä tietyt Saw-leffat.

Psykopaatin jäljillä on vielä katsomatta, mutta jos se pääsee lähellekään Uhrilampaiden tasoa, ihmettelen, mutta Uhrilampaat kuuluu edeltävän elokuvan tasosta riippumatta varmastikin niihin parhaimpiin jatko-osiin ellei peräti ollen se jatko-osien kirkkain kruunu.

Omassa sarjassa painii sitten myös James Bond -elokuvat, sillä en osaa oikein nähdä ensimmäisen Bondin jälkeisiä elokuvia varsinaisina jatko-osina, vaan sarja oman tulkintani mukaan pitää sisällään 23 toisistaan (melkein) erillään olevaa elokuvaa.Vähän sama kuin lukisi kaikki Aku Ankka -tarinat aiempien tarinoiden jatko-osiksi vain siksi, että niissä esiintyy samoja henkilöitä. Onhan ainakin kahdessa tapauksessa elokuvien välillä selvä yhteys (Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa <--> Timantit ovat ikuisia sekä Casino Royale <--> Quantum of Solace), mutta silti aniharvan Bond-filmin tekeminen olisi ollut riippuvainen aiemmista osista eli uudet Bondit luultavasti olisivat tulleet riippumatta siitä, olisiko esim. paria aiempaa osaa lainkaan tehty. Jos esimerkiksi uutta Skyfallia ei olisi lainkaan tehty, jossain vaiheessa uusi Bond-seikkailu olisi kuitenkin nähnyt päivänvalon. En vain kykene näkemään kaikkia Bondeja Tohtori Non jatko-osina, sillä ne eivät mielestäni ole millään tapaa riippuvaisia tuosta sarjan ensimmäisestä osasta ja ne olisi ihan hyvin voitu tehdä vaikka Salainen agentti 007 ja tohtori No ei olisi koskaan valmistunutkaan. Jos nyt ihan välttämättä haluaa lukea nämäkin kuuluvaksi jatko-osien joukkoon, niin sitten ainakin  Tohtori Non jälkeiset kaksi seuraavaa Bondia pesevät alkuperäisen, joista Kultasormi vieläpä ihan kirkkaasti; Daniel Craig -Bondit unohtaen Pallosalaman jälkeisten leffojen katsomisesta on niin pitkä aika, etten kykene muistamaan niiden hyvyysasteita.

PS. Kuvan Sequel Productionilla ei ole varmaankaan pätkän vertaa mitään tekemistä minkään tässä postissa mainittujen elokuvien kanssa, eikä se ole myöskään maksettu mainos, vaan sattui vain sopimaan tähän postiin muuten, kun kuvahaulla löytyi.

6 kommenttia:

 1. Batman Forever!? Tota en muista ennen kuulleenikaan :) Makuasiat on sitten hauskoja.

  Amerikan Psyko 2 on joo omastakin mielestä gp-tasolla ihan jees (eikä pelkästään Mila Kunisin vuoksi), mutta vähän rassaa tuo nimellä ratsastus kun sillä periaatteessa ole mitään tekemistä Amerikan Psykon kanssa.

  Army of Darkness ja Bride of Frankenstein kuuluvat kummatkin ihan kaikkien aikojen suosikkielokuviini. Täten taitavat olla myös suosikkijatkoni, kummatkin aika itsenäisiä elokuvia kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tiedän olevani lähes yksin Batman Forever -fanitukseni kanssa, enkä siten pysty olla mainitsematta sitä näissä yhteyksissä aina kunn mahdollista. :D

   American Psycho 2:sta vähän samaa mieltä. Toisaalta sitten jos ei rupea käymään Mila Kunisin leffoja systemaattisesti läpi (pidän naisesta itekin), niin voi olla, että muuten leffa olisi jäänytkin välistä kokonaan ilman AP-nimeä. Sitten taas olen niin tottunut näihin itsenäisiin jatko-osiin, etten jaksa hirveesti valittaa.

   Poista
 2. Batman Forever on katselukelpoinen, mutta ei mielestäni kummankaan edellisosan veroinen. Myös tuo Ghostbusters II:n sijoittaminen ykkösen edelle tuntuu minusta erikoiselta, sillä ykkönen on ihan huikea kauhukomedia, kun taas jälkimmäisestä tuli loppua kohden fiilis, ettei tässä olla nyt ihan osattu päättää, kuinka elokuva pitäisi lopettaa.

  Terminator 2:sta samaa mieltä. Mitenkäs Kummisedät? Hammerin tuotoksista olisi kiva kuulla, oletko katsonut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis Ghostbusters II kuului sille listalle, joka oli alkuperäisen veroinen tapaus. :)

   Kakkos-Kummisetä oli hyvä, mutta itselle ensimmäinen Kummisetä maistui paljon paremmalta.

   Hammer-tuotannot ovat vielä toistaiseksi ikävä aukko sivistyksessä ainakin tunnetuimpien leffojen osalta (Jokisen The Resident näköjään on Hammer-filmi ja se on toki nähty), mutta kaipa jonain päivänä niihinkin tulee tutustuttua, ainakin Frankkuihin.

   Poista
 3. Hammereista nostaisin kyllä Dracula-sarjan Frankensteineja korkeammalle, mutta makuasioitahan nämä. Kummatkaan eivät mielestäni edusta kuitenkaan yhtiön parhaimmistoa ja loppua kohti lipsutaan jo melkoisen koomisuuden puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan ole Hammer-leffojen laatuun(kaan) perehtynyt, mutta Frankenstein vain hahmona kiinnostaa Draculaa enemmän, joten siksi ne saattavat päästä katseluun ensin. ;)

   Poista