perjantai 26. lokakuuta 2012

Looper

Alkuperäinen nimi: Looper
Ohjaus: Rian Johnson
Käsikirjoitus: Rian Johnson
Pääosissa: Joseph Gordon-Lewitt, Bruce Willis, Emily Blunt
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kiina

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 118 min


I don't want to talk about time travel because if we start talking about it then we're going to be here all day talking about it, making diagrams with straws.


Reilun 30 vuoden päästä 2044 Joe (Joseph Gordon-Lewitt) toimii loopperina, ihmisenä, joka tappaa aikakoneella 30 vuoden päästä tulevaisuudesta lähetetyt tyypit, sillä lähetettynä menneisyyteen näitä ihmisiä ei yleensä vielä ole tai jos onkin, niin paljon nuorempina. Työehtoihin kuuluu, että palveltuaan 30 vuotta looperit itse lähetetään menneisyyteen, jossa heidät tapetaan. Joe ei ole kuitenkaan ainoa looper, vaan looppereita on paljon ja yksi tällainen on Joen ystävä Seth (Paul Dano), joka saa tehtäväkseen tappaa tulevaisuuden minänsä (Frank Brennan), mutta ei pysty siihen, minkä vuoksi vanha Seth pääsee karkuun ja Sethin itsensäkin on piilouduttava. Joe kuitenkin paljastaa painostuksen alla Sethin olinpaikan heidän pomolleen Abelle (Jeff Daniels), mutta pian Joen eteen ilmestyy hänen vanhempi minänsä (Bruce Willis) ja hänen on päätettävä, mitä hän (vanhemmalle) itselleen tekee...

Looper on ollut allekirjoittaneelle syksyn odotetuin tapaus, sillä olen aina ollut kiinnostunut aikamatkustustarinoista ja tämä elokuva vaikutti trailerin perusteelta hyvältä ja tuoreelta sellaiselta. Kun mukaan pääosiin oli saatu vielä Bruce Willis, niin avot, yhden miehen hype oli valmis! Niinpä melkein kauhistuneena huomasin, että ensi-ilta (2.11.) osuu päällekkäin Night Visionsin kanssa ja vaikka elokuva sielläkin esitetään, niin periaatteeni ei salli mennä katsomaan siellä elokuvaa, joka muutenkin on tulossa normaalilevitykseen*, joten elokuvan näkeminen olisi venynyt pitkälle seuraavaan viikkoon. Onneksi Finnkino pelasti minut pulasta ja tarjosi täällä Porissa ennakkonäytöksen jo nyt keskiviikkona, niin pääsin tämän heti tuoreeltaan näkemään. Looper osoittautuikin varsin päteväksi tapaukseksi, mutta ei ihan täysin lunastanut niitä sille asettamiani odotuksia.

Elokuvan alussa käydään hyvin läpi looppereiden työnkuva kaikkine ehtoineen, joten katsojan ei tarvitse liiemmin jäädä niitä miettimään, mikä oli vain hyvä. Toisaalta sitten elokuvan meno oli ehkä liiankin suoraviivaista ja vaikka nyt katsojan päätä ei tarvitsekaan ihan pyörälle saada, niin edes jotain pohdittavaa olisi saaanut jäädä. Nyt ainoaksi kysymysmerkissä allekirjoittaneelle jäi eräs lähes kokonaan uudelleen toistettu kohtaus, jonka funktio olisi toki pitänyt tajuta jo hetimmiten(se oli aika helppotajuinen näin jälkikäteen ajateltuna), mutta liekö johtunut viiden tunnin yöunista vai mistä, mutta jostain syystä tajusin asian vasta elokuvan jälkeen. Jos nyt hakemalla halusi hakea, niin saihan elokuvasta myös aikaparadokseja aikaan, mutta nekin jäivät aika pieniksi ja eri aikaulottuvuuksilla nekin selittää.

Varsinainen tarina ei ollutkaan sitten ihan niin toiminnallinen kuin olin luullut (ja kieltämättä toivonut), vaan rauhallisempiakin jaksoja löytyi. Alussa tuntui siltä, kuin kunnon scifitoimintaa olisi luvassa, mutta toiminta kuitenkin laantui välillä pitkäksikin aikaa, mikä ei varsinaisesti ollut huono juttu, mutta juuri niihin rauhallisempiin jaksoihin mahtui tiettyjä suvantovaiheita, vaikka nekin jäivät sitten kaiken kaikkiaan aika vähälle. Niin ja sitten kun sitä toimintaa oli, niin tietynlaisesta perustoiminnasta huolimatta se oli ihan komeaa katseltavaa ja ties vaikka johtuikin juuri siitä, että sitä säästeltiin tämän tästä. Jotenkin tylsältä tuntui se, että Joet eivät olleet koko aikaa yhdessä, enkä suoraan sanottuna välittänyt tästä TK-hommasta, mutta elokuva oli kuitenkin pääosin viihdyttävä niin toimintaa kuvatessaan kuin myös niissä rauhallisimmissakin jaksoissa. Loppuratkaisu jätti hieman parantamisen varaa melko kliseisen käsittelytavan takia. 

Tulevaisuus elokuvassa oli ihan ok, eikä mennä liian futuristiseksi, vaan kehittynyt tekniikka pidettiin melko pienissä lukemissa, vaikka perinteiset ilmassa kulkevat kulkuneuvot mukana olivatkin. En kuitenkaan jaksa uskoa tippaakaan, että vielä 30 vuoden päästä olisi edes syrjäseuduilla käytössä 1950-luvun menopelejä, kuten tämän mukaan vielä muka olisi!

Niin Bruce Willis kuin Joseph Gordon-Lewitt olivat molemmat hyviä, kuten myös Joen pomoa Abea näytellyt Jeff Danielskin. Gordon-Lewittin piti yrittää omaksua Willisin maneereita ja kieltämättä niissä muutamissa kohdissa, kun oikeasti häntä tarkkailin tästä näkökulmasta, hän oli onnistunut tehtävässään ainakin kohtalaisesti tai sitten vain mieleni näki Willis-maneereja vain koska halusin nähdä, mene ja tiedä. Muut näyttelijät eivät mainitun kolmikon lisäksi tahtonut jäädä erityisesti mieleen, vaikka eivät hekään huonoja olleet.

Pisteitä (nipin napin): 4/5

* Näinhän ajattelin keväällä myös The Cabin in the Woodsin kohdalla, mutta niin vain sekin jäi sitten näkemättä ja vieläkin tuntuu siltä, että leffa onkin jonakin viikkona esitetty Porissa, mutta en ole vain huomannut asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti