sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Tv-vinkki: Elokuvan tarina

En yleensä vinkkaa tv-ohjelmista, mutta nyt on vain pakko, vaikka veikkaankin, ettei tämä ole enää mikään uutinen suurimmalle osalle leffahörhöistä. 

Olen tietoisesti yrittänyt vähentää tv:n katselua ainakin mitä tulee uusiin sarjoihin, koska muutenkin on niin paljon katsottavaa ja uutuussarjat yleensä saakin kätevästi dvd:llä. Nyt menneellä ja tulevalla viikolla suurin osa niistä vanhemmista sarjoista, joita edelleen katson, palaavat kesätauolta (mm. CSI, Pressiklubi, Francon jälkeen - Alcántaran perhe), joten tv:n katselu räjähtää taas käsiin, joten uusia sarjoja ei mielellään hirveästi ottaisi katseluun ja viimeisen vuoden aikana tein näin kai vain parin ohjelman (Uutishuone ja Jälkiä jättämättä) kanssa, joista molemmat ovat jo päättyneet. Nyt kuitenkin pitää ottaa taas uusi sarja katsottavaksi ja tällä kertaa kyseessä on Elokuvan tarina -dokumenttisarja, jota katsellaankin sitten koko loppusyksy. Yle Teeman nettisivut kertovat sarjasta seuraavaa:


Elokuvan tarina (2.9. lähtien klo 21.00)

Elokuvan tarina (The Story of Film: An Odyssey, 2011) on maantieteellisesti, historiallisesti ja näkemyksellisesti huikean avara sarja elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta nykyhetkeen ja vähän ylikin. Palkitun dokumentaristin ja tunnetun elokuvatoimittajan Mark Cousinsin persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle sekä kattaa noin tuhat elokuvaa. Matkan varrella Cousins tapaa suuren joukon elokuvantekijöitä eri puolilla maailmaa.
15-osaisen sarjan näkökulma on uuden etsimisessä ja löytämisessä, elokuvan suurissa visionääreissä ja elokuvailmaisun harppauksissa eteenpäin. Sarjassa elokuvan tarinaa ei vie eteenpäin raha tai markkinointi vaan tekijöiden intohimo.
Spielbergin ja Chaplinin rinnalle nostetaan paitsi suuret eurooppalaiset auteurit myös Afrikan ja Aasian elokuvantekijät, unohdetut pioneerit ja suuret tähdet. Sarja etenee pääosin kronologisesti Mélièsistä Avatariin, mutta Cousins tekee kaiken aikaa pieniä aikamatkoja: Carl Th. Dreyerista edetään Lars von Trieriin, Cecil B. DeMillestä Tähtien sotaan.
Cousinsin omin sanoin: ”Tämä on maailmanlaajuinen road movie. Jäljitämme niitä ihmisiä, jotka antavat hengen subliimille, sanoin kuvaamattomalle taidemuodolle – elokuvalle.”
Vuoden elokuvatapaukseksi Britanniassa nimetty tv-sarja perustuu Cousinsin samannimiseen kirjaan. Sarjaa tehtiin kuusi vuotta.

Eli siis jokainen elokuvan historiasta kiinnostunut leffahullu löytänee tästä ystävän tai siltä se ainakin tuntuu näin ennen ensimmäistäkään jaksoa. Tämänkin sarjan toki saa jo dvd:llä, mutta katellaan nyt kuitenkin tv:n kautta ja jos sarja osoittautuu hyväksi, niin hankittakoon se sitten vielä dvd:llekin. 
Näin loppuun mainittakoon vielä, että parin viikon sisällä ehkä saan luettua Stephen Kingin Salem's Lotin (eli Painajaisen) loppuun ja sitten alankin lukea Peter von Baghin Elokuvan historiaa, joten nyt pääsen perehtymään tähän aiheeseen niin kirjan kuin tv:nkin kautta lähes samanaikaisesti!

7 kommenttia:

 1. Juu aika pakollinen sarja katsella. Aiheesta on lukenut ja nähnyt satoja kertoja, mutta aina on kiva bongailla niitä pieniä eroja, mitä toiset nostavat näkemyksissään.

  Aasian ja etenkin Afrikan toivoisin olevan oikeasti tarkemmassa syynissä niin saattaisi oppia jotain uuttakin.

  Peter von Baghin kirjallinen tuotanto on tullut luettua lähemmäs kokonaan ja siitä onkin saanut paljon irti. Elämää suuremmat elokuvat 1 ja 2 olivat ensimmäisten leffakirjojeni joukossa nyt jo toistasataa opusta käsittävässä kokoelmassa.

  Elämää suuremmat oli hyvä tapa lähestyä ns. kriitikonjäärien kliseisiin elokuvavalintoihin. Eivät välttämättä ole "parhaita elokuvia", mutta statukseltaan elokuvahistoriassa elämää suurempia. Suosittelen jos eivät ole tuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tullut Elämää suurempiin vielä tutustuttua, mutta voisihan nuokin jossain vaiheessa ottaa luettavaksi ja varmaan otankin, vaikka seuraava von Bagh -ostos lieneekin Lajien synty, ja sekin joskus ens vuoden puolella.

   Poista
 2. Vaikutti mielenkiintoiselta, mutta kertojaääni ärsytti kyllä välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti ei liikaa. Itsehän en katsonut sitä vielä, vaan katon sen vasta saatuani noi Hämis-ekstrat katottua, joten ehkä keskiviikkona pääsen tuonkin katsastamaan. :)

   Poista
  2. Ei se liikaa, mutta mielestäni sillä oli omituinen rytmi. Ehkä se häiritsi vain minua! :)

   Poista
  3. Joo, katellaan miten käy. ;)

   Poista
  4. Tuli nyt vihdoin katottua ja hyvä, mielenkiintoinen sarja tuon ekan jakson perusteella luvassa. Se kertojaääni tosiaan vähän häiritsi alussa, mutta nopeasti siihen totuin.

   Poista