tiistai 4. syyskuuta 2012

Movie Monday #58 - Olosuhteet

Tällä kertaa Movie Mondayn haasteena on leffankatseluolosuhteet, ja itse katselen elokuvia niin kotona kuin leffateattereissakin, kun blogini lukijoille onkin käynyt selväksi, mutta on niissä katseluissa hieman eroakin.

En ole pitänyt mitään kirjaa asiasta, mutta näyttää vahvasti siltä, että tänä vuonna ylittyy viimevuotinen leffakäyntiennätys, joten elokuvissa tulee käytyä aika tiheään, vaikka mukaan mahtuisikin pari verrattain hiljaisempaa kesäkuukautta. Kyllä minä olen valmis maksamaan siitä lystistä, että pääsen katsomaan elokuvaa tuoreeltaan ja vielä isolta kankaalta ja koska kyseessä on pimeä sali, niin leffassa käynti ei ole kiinni vuodenajasta, vaan esimerkiksi kesäelokuvien vähyys leffatilastoissani johtuu lähinnä vuodenajan keskimäärin heikommasta ohjelmistosta.

Mitä tulee metelöiviin (henkisiin) teineihin, niin kun leffassa käy melko usein, niin olen joutunut huomaamaan, että niitä häiriköijiä on loppujen lopuksi aika harvassa näytöksessä, jos ei nopeita kännykän kellon vilkaisijoita lasketa, mutta ne ovat loppujen lopuksi aika pieni haitta. Vaikka siis itse näytöksessä vituttaisi ne satunnaishäiriköt kuin pientä oravaa ja mieleen tulisikin se käsikirjoituksen alku leffasalissa häiriköiviä lahtaavasta sarjamurhaajasta, niin ei sitä silti voi kuin myöntää, ettei niitä vittupäitä riitä kuin murto-osaan näytöksistä.

Minkäänlaisia eväitä en teatterissa nauti, sillä elokuvaa olen mennyt sinne katsomaan, en napostelemaan herkkuja. Ostelin joskus limua mukaan, mutta lopetin sen siinä vaiheessa kun tulin siihen tulokseen, että tuli (mielestäni) liian monen elokuvan kohdalla eteen se tilanne, että piti käydä välillä vessassa, enkä oikein tykännyt siitä.

Kotona tilanne on hieman eri, sillä yleensä valmistan iltaruoan/-palan juuri sopivasti illan elokuvaa varten ja leffan pariin päädynkin sitten ruoan ja maitolasin kanssa ja ei kun leffaa katsomaan omalta sohvalta. Itse asiassa tuo kahdennettu kuva tuolla yläreunassa antaa aika hyvän kuvan siitä, missä olosuhteissa kotona katselen. Nojatuoli on vain oikeasti sohva ja hitusen kauempana tv:stä olen ja tv-tasonakin on kirjoituspöytä, mutta muuten tuo kuva jäljittelee todellisuutta. Tv:nä toimii LG:n 40-tuumainen led-tv. Lahjana saadut 5.1-kaiuttimetkin löytyy, mutta en käytä sitä, koska a) pärjään ilmankin ja b) nuo johdot ovat ihan saakelin lyhyet; täytyy katella, josko seuraavassa kämpässä sais nuokin jotenkin järkevästi heitettyä johonkin, mutta nyt ei ole jaksanut paneutua.

Kotonakin pitää olla vähintäänkin hämärää, että jaksaisin ruveta leffaa katsomaan, sillä pimeys kuuluu minulla olennaisena osana elokuvien katselua ja niinpä elokuussa monesti menikin leffan aloitus lähemmäs kymmeneen juuri tästä syystä, kun varsinkin alkukuusta oli ennen kymmentä melko valoisaa ja sama tilanne on tietenkin myös toukokuun lopulla. Näin sivuhuomiona huomasin Sodankylässä, että toisin kuin muissa esityspaikoissa, niin Pikku Teltassa ei päivällä kovin pimeää saatu aikaan (Isossa Teltassa selkeästi paremmin), mikä oli myös yksi syy siihen, miksen siitä teltasta oikein pitänyt.

Leffatutut ovat ihmetelleet, että miksen hanki jotain pimennysverhoja, mutta ensinnäkin mulla on jo ihan hyvät verhot ja toisekseen en ole ihan sellainen luonne, että läpi vuoden pitäisi katsella vain leffoja, vaan kun kesällä on liikaa valoa leffoille, voin keskittyä muihin harrasteisiin, joihin ei muuten aina tahdo niin paljon aikaa löytyä, eikä niiden muiden asioiden tekeminen haittaa mua lainkaan.

Tuli tosin tuossa elokuussa loppukuusta huomattua, että tuo kello 22 on vähän turhan myöhäistä aloittaa leffa, sillä vaikka kuinka yrittäisin, niin yleensä päädyn leffan jälkeen vielä netin syövereihin ennen nukkumaanmenoa (no kun kiinnostavat keskustelut ja ja ja...) ja kun aamulla on pitänyt nousta aikaisin, niin viikonlopulle on tullut ihan liikaa univelkaa maksettavaksi, enkä ole oikein siitä tykännyt. No, nyt onneksi pääsee jo melkein ysin jälkeen leffan pariin (ennen ysiä en yleensä leffaa aloita edes talvella).

Tiedän ihmisiä, jotka eivät voi käydä leffassa ilman seuraa, mutta itselle moinen sopii paremmin kuin hyvin. Toki leffaseuraa aina saa olla ja joskus onkin, mutta pääasiassa käyn katsomassa niitä yksin. Ei sinne leffasaliin muutenkaan mennä seurustelemaan, niin samapa se on, käykö siellä yksin vai porukalla... tai ainakin niin kauan kuin ne muut osaavat myöskin pitää turpansa kiinni leffaa katsoessamme ja useimmiten näin onkin kaverit osanneetkin tehdä.

Kotonakin katselen leffoja mielellään yksin ja jos sitten joskus joku kaveri tuleekin leffaa katsomaan, niin tämä hiljaisuusvaatimus pätee myös kotiolosuhteisiin. Pari sanaa voidaan nopeasti vaihtaa, mutta siihen se saakin jäädä tai muuten ei tule mitään, oli kyseessä oma kulta kainalossa tai sitten joku kavereista. Kun sitten isommalla porukalla katsotaan jotain, niin silloin on täysin selvää, ettei leffaan pysty keskittymään niin kuin tahtoisi ja silloin leffankin pitää olla sen mukainen ja niinpä ne leffat ovatkin olleet jotain aivot narikkaan -osastoa tyyliin Tokyo Gore Police, joka tosin jäi aikanaan katsomatta, kun saavuin leffapaikalle liian myöhään.

2 kommenttia:

 1. Porukalla onkin mukavina katsoa elokuvaa jonka aikana ei vain saa olla ääntä, vaan nimenomaan pitää keskustella äänekkäästi. Hyvin harvoin joukkokatseluun valitaan elokuvaa joka on kaikilta näkemättä ja jonka kaikki ehdottomasti haluavat nähdä, vaan se on uutenakin aina sellainen jonka tietää olevan juuri aivot narikkaan-kamaa jonka aikana saa laukoa asiattomuuksia ja oletuksia siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.

  Sitten jos katsotaan elokuvaa kahdestaan, niin silloin silence is sexy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. On tossa pari sellasta ennennäkemätöntä leffaa tullut porukalla kateltua, mutta ne ovat olleet juuri sitä aivot narikkaan -osastoa, niin ei ole silleen haitannut. Välillä on voinut käydä keittiönkin puolella jutskaamassa samalla kun hakee lisää juotavaa (näin esimerkkinä), eikä ole ollut väliä, vaikka vähän jotain leffasta jäisikin näkemättä. Intiimimmässä yhteiskatselussa onkin sitten tuo hiljaisuussääntö voimassa.

   Poista