lauantai 15. syyskuuta 2012

Laittomat

Alkuperäinen nimi: Lawless
Ohjaus: John Hillcoat
Käsikirjoitus: Nick Cave
Pääosissa: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Guy Pearce
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 115 min


- I'm a Bondurant. We don't lay down for nobody.


Kieltolain aikaan viinan salakuljetusbisnes on huipussaan ja viranomaisetkin katsovat viinatrokareita sormien läpi, kunhan saavat siitä hyvästä kunnon lahjuksen. Eräänä päivänä pieneen Franklinin kaupunkiin tulee uusi apulaissheriffi Charlie Rakes (Guy Pearce), joka on vaatimassa trokareilta lisää lahjuksia, mikä tietenkin vähentäisi trokareiden tienestejä. Useimmat trokarit tähän uuteen järjestelyyn pakosta suostuvatkin, mutta Bondurantin veljekset lähipiirineen aikovat pistää ja pistävätkin hanttiin. Veljeksistä nuorin, Jack (Shia LaBeouf), haluaisi olla muutakin kuin pelkkä kuski, mutta hänen vanhemmat veljensä Forrest ja Howard (Tom Hardy ja Jason Clarke) eivät usko Jackista olevan siihen. Rakesin painostaessa veljeksiä alkaa myös Jack vähitellen sisuuntua...

Cannesissa Kultaisesta palmusta kamppaillut Laittomat tuli Suomen ensi-iltaan vähintäänkin vaivihkaa, enkä ennen viime viikkoa tiennytkään koko elokuvasta. Finnkinon sivuilta sitten luin siitä, mihin aikakauteen elokuva sijoittui ja... no enempää minun ei tarvinnutkaan tietää katsomispäätöksen syntymiseen. 1920-luvusta on kuin vaivihkaa tullut oma suosikkivuosikymmen elokuvien saralla - liekö Changeling - Vaihdokkaalla ollut jotain tekemistä sen kanssa? - ja tämän elokuvan pääasiallinen tapahtumavuosi 1931 liippasi niin läheltä, että olihan tämä käytävä katsomassa. Lopputuloksena olikin ihan mielenkiintoinen kieltolakikuvaus.

Elokuva seuraa pääasiassa näitä Bondurantin veljesten tekemisiä ja niitäkin suurimmaksi osaksi Jackin näkökulmasta, mikä on sikäli ymmärrettävää, sillä elokuva pohjaa tositarinaan, joka on lähtöisin Jackin pojanpojanpojan Matt Bondurantin kynästä. Periaatteessa tällainen kieltolakitarina olisi voitu kuitenkin kertoa satojen muidenkin henkilöiden kautta, sillä isojen toimijoiden, joita elokuvassakin mainitaan, lisäksi Yhdysvalloissa toimi kieltolain aikaan paljon perheitä/kaveruksia, jotka rahaa saadakseen polttivat ja salakuljettivat viinaa.

Elokuvan tarjoama ajankuva oli perin mielenkiintoinen, vaikka juuri mitään oleellisesti uutta se ei tuonutkaan. Nyt ei olla suurkaupunkien humussa, vaan pienessä Franklinissa, jossa meno ainakin salakuljetusbisneksessä muistuttaa lähinnä villiä länttä, vaikka välillä kyllä käydään kauppaa tekemässä kaupungissa asti. Viranomaisten lahjonta on arkipäivää ja niskuroinnista seuraa ongelmia. Bondurantin veljekset ovat ehkä aluksi Jackia lukuun ottamatta kovaksi keitettyjä pikkukonnia, jotka käyttävät väkivaltaakin tarpeen niin vaatiessa, mutta silti katsojan fiilikset ovat veljesten puolella. Tähän eittämättä auttaa Guy Pearcen loistavasti tulkitsema apulaissheriffi Rakes, joka kykenee ammatistaan huolimatta tai juuri siksi paljon suurempiin raakuuksiin, joten Bondurantit saadaan näyttämään pienemmältä pahalta. Kuinka paljon tarina on muuttunut todellisista tapahtumista vuosikymmenten aikana, sitä en tiedä, mutta pientä romantisoimisen makua tässä olin näkevinäni, vaikkakaan en häiritsevyyteen asti. Kuitenkin viimeistään Bondurantien ajojahdin saadessa suuren huipennuksensa sitä tuli ajatelleeksi, että olikohan totuutta ainakin jossain määrin väritetty. 

Kokonaisuus kuitenkin toimii kohtalaisen hyvin, vaikka esimerkiksi elokuvan sinänsä hienovaraisista rakkauskuvioista en niin välittänytkään. Kuvaus oli mielestäni onnistunutta ja aikakausi oli saatu hyvin vangittua ainakin omien mielikuvieni perusteella. Näyttelijät tekivät ihan hyvää työtä Guy Pearce ja Tom Hardy etunenässä, mutta valitettavasti elokuvan keskushenkilöä Jackia näytellyt Shia LaBeouf jäi melko vaisuksi. Ihan vähäsen olisin kaivannut elokuvaan lisää särmää, sillä nyt korkeammasta pistemäärästä jäätiin vain hiuksenhienosti.

Mukana menossa: Mia Wasikowska, Jennica Chastain, Gary Oldman

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti