lauantai 11. elokuuta 2012

Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa

Alkuperäinen nimi: Home Alone 2: Lost in New York
Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: John Hughes
Pääosissa: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1992
Kesto: 115 min


  
What kind of idiots do you have working here?   
 
 
The finest in New York.  McCallisterin perhe on lähdössä jälleen jouluksi pois kotoa ja tällä kertaa Miamiin. Huono tuuri seuraa perhettä lähtöaamuna, sillä jälleen kerran he nukkuvat pommiin, joten heille tulee toistamiseen kauhea kiire päästä matkaan, mutta tällä kertaa Kevinkin (Macaulay Culkin) on saatu kyytiin. Lentokentällä koko sekalainen joukkio juoksee kovaa vauhtia portille, mutta Kevin jää vaihtamaan paristoja kasettinauhuriinsa ja jää muista jälkeen. Johtuen samanlaisista takeista Kevin sekoittaa isänsä (John Heard) toiseen henkilöön, jota Kevin lähtee seuraamaan ja porttisekaannuksen turvin päätyykin New Yorkin koneeseen. New Yorkiin ovat päätyneet myös vankilasta paenneet Kevinin edellisjouluna kukistamat murtovarkaat Harry ja Marv (Joe Pesci ja Daniel Stern), joilla on uudet metkut mielessä, joten Kevinin on jälleen kerran aika pistää kapuloita roistojen rattaisiin..

Kun Yksin kotona oli suuri hitti, niin sehän tiesi jatko-osan tekoa, mihin lähdettiinkin aika hyvin eväin, sillä ensimmäisen osan porukka oli saatu hyvällä prosentilla uudestaan kokoon ja niin ohjaaja, käsikirjoittaja kuin myös suuri osa näyttelijöistäkin ovat samoja. Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa menestyikin hyvin, vaikkakaan ihan samoihin lukemiin ei edellisen osan kanssa päästykään, ja vaikka itsekin olen nähnyt elokuvan useammankin kerran, niin en läheskään niin monta kertaa kuin ensimmäistä osaa. Kuitenkin muistelin tätä ihan mainioksi elokuvaksi, mutta ei elokuva ainakaan enää samalla tavalla iskenyt kuin ensimmäinen osa.

Tähän toiseen osaan on saatu uutta virtaa viemällä tapahtumat oman kodin lämmöstä paljon isompiin puitteisiin eli New Yorkiin eli periaatteessa New Yorkin pitäisi pystyä tarjoamaan enemmän mahdollisuuksia Kevinin uusille seikkailuille, mutta ikävä kyllä kovin tutuissa merkeissä tässä mentiin. Alussa meno McCallisterin talossa muistutti pienin variaatioin ensimmäisen osan tapahtumia, jälleen kerran mukana on yksi Keviniä kovasti pelottava hahmo (Brenda Fisher), jolla on samanlainen rooli kuin vastaavalla hahmolla ensimmäisessä osassa, Kevin jatkaa äänillä hämäilyä niin videolla kuin nyt mukaan tulleella kasettinauhurilla, Harry ja Marv kaatuilevat jo ennen lopputaistelua hyvin tutun näköisesti ja lisäksi Kevinin ja äitinsä (Catherine O'Hara) kohtaaminen mukaili edeltävää osaa. Lisäksi se lopputaistelu Kevinin sedän remontissa olevassa talossa sisälsi paljon tuttuja elementtejä, mitä nyt Harryn ja Marvin ilmalennot olivat vain suurempia, vaikka vammoja ei edelleenkään tullut. Nämä jutut nähtiin jo ensimmäisessä osassa, joten samat asiat toistettuna tahtoivat vähän puuduttaa. Vielä kun tätä toistoa oli myöskin dialogeissa, niin siinähän sitä jo oltiinkin. Toisin sanoen uusi leffa, vanhat kujeet.

Turhasta tuttuudesta huolimatta elokuva oli kuitenkin ihan mukavaa katseltavaa, sillä olihan elokuvassa sen verran hyvääkin, ettei tylsää ollut. Erityisen paljon pidin Kevinin hotelliseikkailuista, eikä tietenkään vähiten Tim Curryn ansiosta, vaikka hahmonsa kiinnostus Keviniin tuntuikin kovin epärealistiselta, mutta siitä huolimatta Curry oli roolissaan hauska. Niin ja olihan näissä nauhurijutuissa ihan huvittavia piirteitä, varsinkin tässä elokuvaharhautuksessa, vaikka edellistä osaa matkittiinkin. Joe Pesci ja Daniel Stern olivat vieläkin ihan elementissään näinä ääliörosvoina, ja Macaulay Culkinkin näytteli ehkä hieman paremmin kuin edellisessä osassa ja hänen hahmonsa seikkailu New Yorkissa oli ihan perushauskaa katseltavaa roistojenkin ulkopuolella.

Kuitenkin tästä enemmän nauttiakseen olisi ehkä pitänyt olla pidempi tauko edellisen osan katsomisesta, sillä näin nopeassa tahdissa katsottuna näiden osien samankaltaisuus tuli ihan liian häiritsevästi esille.

Mukana menossa: Donald Trump.

Pisteitä: 3/5

PS. Kevin oli ensimmäisessä osassa kahdeksan vuotta ja tässä osassa kymmenen, mikä selittyy sillä, että elokuvien välissä onkin kaksi vuotta. Kuitenkin elokuvassa ensimmäisen osan tapahtumat tapahtuivat "viime vuonna", joten Kevin on vuodessa ikääntynyt kaksi vuotta. Kummallista. :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti