perjantai 17. elokuuta 2012

The Expendables 2

Alkuperäinen nimi: The Expendables 2
Ohjaus: Simon West
Käsikirjoitus: Richard Wenki, Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2012
Kesto: 102 min


What's the plan? 
Track 'em, find 'em, kill 'em. Barney Rossin (Sylvester Stallone) johtama The Expendables -ryhmä on suorittamassa tehtävää Aasiassa ja vapauttavat siinä rytäkässä Rossin vanhan tutun Trenchin (Arnold Schwarzenegger). Keikka menee juuri niin kuin pitikin, mutta ryhmän uusin jäsen Bill the Kid (Liam Hemsworth) sanoo kaipaavansa vaimonsa (Nicolette Noel) luo Pariisiin ja lopettavansa ryhmässä vuoden päätteeksi. Sitä ennen kuitenkin ryhmä joutuu ottamaan uuden tehtävän CIA:n agentti Churchilta (Bruce Willis), jolle Ross on velkaa. Ryhmän on löydettävä Albaniasta pudonnut kone, jonka sisuksissa on kassakaappi, jonka sisällä on salaperäinen laatikko. Operaatio menee kuitenkin pieleen muuan Vilainin (Jean-Claude Van Damme) johtaman paikallisen rikollisjärjestön toimesta, sillä Vilain nappaa laatikon ja tappaa Bill the Kidin ja niinpä Rossin ryhmineen joutuu lähtemään kostoreissulle...

Tuskin koskaan kirjoittamani juonikuvaus on sisältänyt niin paljon testosteronia kuin mitä tämä tässä yllä ja tietenkin suurin syy The Expendables 2:n katsomassa käymiseen oli juuri sen sisältämä testosteroni. Toki, ensimmäinen osa oli minusta hyvä ja kyllähän sitä tältäkin elokuvalta odotin suurin piirtein samaa, vaikka elokuva onkin saanut monissa arvosteluissa aika nuivan vastaanoton, mutta itse sellaisille totta kai annoin piupaut ja menin katsastamaan leffan itse ja mikäs käydessä, kun ennakkonäytös järjestettiin juuri Finnkinon Superpäivänä. No, ei tämä ihan ensimmäisen osan tasolle päässyt, mutta oli kuitenkin ihan kelpo leffa kuitenkin.

Arvasin ensimmäisen osan perusteella alkukohtauksen olevan tosiaan vain prologi, enkä lähtenyt sitä mitenkään erityisesti ruotimaan, mitä nyt odotin Jet Lin pääsevän oikeuksiinsa ja odotukseni palkittiinkin, joskin vain pieneksi hetkeksi. Noin muuten tässä alkupalassa ei ollut  juurikaan jännitettävää, ellei sellaiseksi laske sitä, kuka lopulta paljastuu tämän aasialaisjengin panttivangiksi; Schwarzeneggerin lisäksi epäilin myös Willisiä. Tosin mitäpä jännityksestä, jos toiminta toimii, mutta kun sekään ei tässä alussa hirveästi toiminut, sillä monin paikoin toiminta oli hyvin sekavaa ja paria hahmoa lukuun ottamatta välillä oli epäselvää, missä mennään ja kenen toimesta. Sinänsä tässä toimintajaksossa oli hyvä idea, mutta toteutus jäi hivenen puolitiehen. Huumorikin jäi pitkälle Rossin ja Jason Stathamin esittämän Lee Christmasin sanailun varaan ja aiheuttihan se hymähdyksiä, mutta ei juuri sen enempää. Pelkästään tässä prologissa muuten niitataan väkeä melkein enemmän kuin näiden näyttelijöiden aiemmissa leffoissa yhteensä, mikä kyllä lupasi hyvää muun leffan kannalta.

Varsinainen tarina oli sitten aika perustoimintaa, mutta kieltämättä ihan viihdyttävä. Perinteinen hyvät vs. pahat -asetelmahan tässä oli ehkä sillä erotuksella, että näitä hyviksiä olikin sitten tosiaan iso liuta. Kuten varmaan on ollutkin tarkoitus, niin kyllähän koko rikollisten juoni muistutti niitä vanhoja(kin) toimintaelokuvien juonikuvioita, joten tässä mielessä kunnianosoituksen osoittamisessa on onnistuttu. Kuitenkin keskelle leffaa mahtui turhan paljon tyhjäkäyntiä ja joidenkin hauskojenkin juttujen lisäksi myös sellaista muka-hauskaa sanailua, mikä sitten veikin hivenen fiiliksiä; Chuck Norriskin tahtoi jäädä oikeastaan vain yhden vitsin mieheksi, vaikka sinällään hänen ilmaantuminen mukaan olikin ihan hauska. Alun toiminnan sekavuudesta kuitenkin toettiin, joten ne muutamat toimintakohtaukset (ennen lopputapahtumia) olivat kyllä ihan näyttäviä ja tällä kertaa pysyi paremmin mukana, vaikka välillä taisteltiinkin monella rintamalla. Parasta antia oli tämä toimintakohtaus, jossa taistelukykyäään mainostanut Maggie (Nan Yu) pääsi kunnolla näyttämään kyntensä, mutta älkää ymmärtäkö väärin, sillä kohtauksen hyvyys ei ollut kiinni vain Yusta, vaan myös esim. Stathamista nautin paljon.

Parasta antia elokuvassa oli monestakin syystä elokuvan lopputaistelu, kun roistoja ruvetaan oikein kunnolla pistämään lihoiksi. Tämä johtui etenkin siitä, että silloin päästettiin ryhmä ihan kunnolla valloilleen ja vaikka kuinka yritti välttyä fanipoikailusta, niin ei sille voinut vain mitään: Stallone-Schwarzenegger-Willis -kolmikon yhteistyö oli vaan helvetin tyylikästä katseltavaa ja siinä vaiheessa jopa Statham tuntui jäävän taka-alalle. Se vihoviimeinen taistelu oli niin ikään komea, mitä sopi toki odottaakin (ja odotinkin), kun pääpahiksena häärii Van Damme.

Elokuva on kyllä täysverinen toimintaleffa, mutta ei kuitenkaan ota itseään tälläkään kertaa liian vakavasti, mikä näkyy ja kuuluu yleensä lähinnä dialogissa. Toisinaan dialogit naurattivat, toisinaan sitten vähän vähemmän ainakin mitä tulee varsinaisen The Expendables -ryhmän jäseniin. Sitten kun nähtiin näitä vanhoja staroja keskenään, niin homma meni keskinäiseksi kuittailuksi, mikä sopi kyllä allekirjoittaneelle, sillä ne jutut tahtoivat naurattaa eniten; Norrisin kohdalla kyllä osasin odottaa ainakin sitä yhtä Chuch Norris -faktaa, mutta samaan syssyyn tuli pääteltyä yksi Norrisin roolihahmonkin nimi oikein. Olin jo aika varma, että Stallone ei olisi halunnut elokuvaan "I'll be back" -repliikkiä, mutta tulihan sekin ja yllättäen se hetki kuului niihin hauskimpiin, mutta tämäkin johtui sen repliikin jatkoksi rakennetusta muusta dialogista. Vilain nimenä muuten nauratti kanssa.

Kokonaisuutena elokuva ei siis iskenyt allekirjoittaneelle ihan yhtä hyvin kuin ensimmäinen osa, mutta se täytyy kyllä sanoa, että tässä leffassa oli kyllä näistä kahdesta ne paremmat yksittäiset kohtaukset. Toki tehosteet oli tietokoneverta ja muuta vastaavaa, mutta ei seikka minua juurikaan häirinnyt, kun pääasia, että ruumiita joka tapauksessa tuli ja toiminta oli prologia lukuun ottamatta miellyttävää katsella.

Pisteitä: 3/5

8 kommenttia:

 1. Kolmosta odotellessa nääs. Siihen onkin kyselty mukaan Clint Eastwoodia, Nicolas Cagea, Harrison Fordia ja vankilasta pian vapautuvaa Wesley Snipesia. Saapas nähdä ny mitä tuleman pitää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noista eniten odottaisin näkevän Eastwoodin ja Snipesin. Ford menettelis kyllä kanssa ja ehkä Cagekin jonain pahiksena korkeintaan. Mutta jos noi nähdään, niin toivottavasti sitten vanhojen lisäksi eikä tilalla. Tosin voi olla, että mulla on väärä kuva Eastwoodista, mutta jotenkin en jaksa uskoa hänen innostuvan... mikä ois kyllä sääli.

   Poista
  2. Cage menettelisi pahiksena tosi hyvin. Hänet vain pitäisi osata päästää irti oikealla tavalla, heh.

   Hieman myös epäilen tuota Clintin mukaan lähtöä, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan....

   Poista
  3. Jeps. Kuitenkin Clintti olis joku Harry-niminen, joka kaatuis tyyliin mutaan tai vastaavaan ja kun nousis siitä ja menis muiden luo, niin nää toteais tyyliin "Don't come here! You're dirty"... tai jotain. :D

   Poista
  4. Wesley Snipesin näkisin mielelläni Ex-kolmosessa, mutta Eastwood, Cage ja Ford vaikuttavat hieman vääränlaisilta toimintatähdiltä tämänkaltaiseen elokuvaan. Jotenkin todennäköisempää on, että mahdollisia tulevia kanssanäyttelijöitä ovat nimet kuten Olivier Gruner tai Steven Seagal. Ja enpä pitäisi mahdottomana sitä, että Kurt Russell tulisi mukaan, sillä ymmärtääkseni Stallone ainakin joskus muinoin halusi tehdä lisää yhteistyötä Plisskenin kanssa, taikka sitten kyseessä ovat vain haaveeni Tango & Cash kakkosesta.

   Minä hieman toivoisin, että David Bradley, joka ei ole tehnyt mitään sitten vuoden 1997, tekisi comebackin Ex-kolmosessa.

   Poista
  5. Sylttyhän halusi Russellin jo tähän osaan, mutta Russell kieltäytyi ja joidenkin huhujen mukaan siksi, ettei Russellia kiinnostanut tällaiset megayhteisleffat, joten saa nyt nähdä. Aika paljon epäilen kyllä, että sitä nähtäisiin.

   Poista
  6. No, kieltäytyihän Van Dammekin muun muassa Rush Hour kolmosesta koska olisi ollut vasta kolmantena krediiteissä ja väitetysti samankaltaisesta syystä ei halunnut ensimmäiseen Expendablesiin. Van Dammelle se olisi ilmeisesti ollut isku itsetuntoon jos hän ei olisi elokuvan päätähti, mikä on ilmeisesti pääsyy siihen miksi Seagalkin tekee leffansa keskieuroopassa, kun niissä hän on stara, kun täällä hän pääsisi enää isoihin leffoihin sivuosiin, mistä Machete on hyvä esimerkki. Ensimmäinen Expendables kuitenkin todisti, että vaikka osa mukana olevista näyttelijöistä oli ehkä tarinallisesti tarpeeton, niin jokainen sai asiallisen kunnianosoituksensa ja täten edes Van Dammen ei kannattanut sysätä syrjään kakkososasta tarjottua roolia. Joten kyllä minä kuitenkin pitäisin mahdollisena, että Russellkin näkyisi vielä jossain jatko-osassa, koska nyt viimeistään nähdään että Ex-leffat ovat tavallaan hip-paikka näyttäytyä ja niissä eritoten katsoja tuntuu kuitenkin arvostavan mukana olevia näyttelijöitä, vaikka rooli olisi kuinka pieni tahansa. Vrt. Willis ja Schwarzenegger ensimmäisessä, jotka olivat aivan tarpeettomia, mutta oli kuitenkin hauska nähdä heidät.
   Toki esimerkki-Van Dammen kohdalla verrattuna Russelliin on se, ettei Russell tarvitse Ex:n näkyvyyttä uralleen, koska vaikka ei ehkä tee mitään jättimenestyksiä, niin tekee kuitenkin sopivasti menestyviä elokuvia, kun taas Van Dammen kohdalla asiassa varmasti painoi halu saada alleen hitti. Siksi Wesley Snipes ja Steven Seagal kuulostaisivat niiltä todennäköisimmiltä näyttelijöiltä jatko-osia ajatellen. Siis sen lisäksi, että kuuluvat saman kohderyhmän suosikkeihin. Russellille mukanaolo olisi kenties enemmän ystävänpalvelus, millaiselta esimerkiksi Bruce Willisin rooli vaikutti. Kuten myös hieman Schwarzeneggerin, mutta Arnoldin kanssa huomioon pitää ottaa comebackin petaus, koska nyt Arnold alkaa tuntumaan olevan joka toisessa leffassa mukana.

   Sellainen tuli mieleen, että ei ehkä olisi kaukaa haettu ajatus, että Ex-kolmosessa olisi enemmän painotettu naisnäyttelijöihin. Toki kun ajattelee näyttelijävalintoja, niin on olemassa lopulta aika vähän "isoja" naispuolisia actionstaroja, koska joku Cynthia Rothrock on aika pienen yleisön suosikki, jos ajattelee massamarkkinoita, mutta kenties kolmososassa on mukana vaikkapa kilpaileva palkkasoturijoukko joka koostuu naisista. Vaikka kenties todennäköisempää on, että mukaan tuodaan kuitenkin miesnäyttelijöitä ja siinä saatetaan painottaa siirtymistä nuorempaa sukupolveen tätä kakkososaa enemmän.

   Hauskaa Expendablesissa kuitenkin on se, että sille voi kuvitella näkevänsä lukuisia jatko-osia, koska niissä ei tarvitse mitän ihmeitä tarinallisesti kertoa, kun osa viehtymyksestä koostuu kuitenkin näyttelijöiden bongauksesta. Eli voisiko sanoa Stallonen muuttuvan toimintaelokuvien Robert Altmaniksi, jonka elokuvat alkoivat aikoinaan muuttua suurestikin kuka kukin on-elokuviksi.

   Poista
  7. No joo, katellaan miten käy. Luulisin kanssa, että kyllä tässä jatko-osia tulee vielä useampikin ja toimintatähtiä riittää useampaankin osaan. Tuskinpa jengi jaksaisi ydinryhmää lukuun ottamtta bongailla noita samoja staroja uudestaan ja uudestaan... tai mistä sitä tietää? Toimintaleffoina nämä kuitenkin ovat toimineet kohtuullisen hyvin, joten jos sama taso jatkuu, niin leffoja voi tulla vaikka miten.

   Nyt aloin jo sieluni silmin näkeväni Sigourney Weaverin seuraavassa osassa. :D

   Poista