keskiviikko 22. elokuuta 2012

Movie Monday #57 - Posters

Tällä kertaa Movie Mondayn käsittelyssä ovat leffajulisteet.

Tällä hetkellä minulla ei ole muita julisteita kuin Iron Skyn leffajuliste, mutta se on edelleenkin sillä alkuperäisellä rullalla, mihin sen heitin kyseisen elokuvan ennakkonäytöksestä poistuessani... ja rullalla sen pitää samaisesta näytöksestä saatu t-paita. Syy tähän on se, että olen jo liian kauan ajatellut muuttoa ja ajattelin, etten julistetta jaksa nykyiseen asuntooni enää pistää, joten julisteen seinälle pistäminen jääköön tulevaan kämppään. Kyllähän sen saisi ihan hyvin nykyiseenkin asuntoon, mutta säästettäköön se vaurioilta siihen tulevaan kämppään, milloin sitten muutankin.

Mitä muihin leffajulisteisiin tulee, niin minä olen aina ollut jonkin sortin keräilijä. Milloin sileitä kivejä (MIKSI???), milloin pullonkorkkeja, milloin puhelinkortteja ja nyt tällä hetkellä keräilen tietenkin leffoja. Joskus muinoin ajattelin sisustaa oman Raumanaikaisen huoneeni aidoilla leffajulisteilla, mutta mistä niitä saada? No, paikallisesta leffateatterista Iso-Hannusta tietenkin. Minulla olikin toisinaan tapana käydä elokuvien viimeisissä näytöksissä vain siksi, että nimelliseen hintaan voisin lunastaa itselleni kyseisen elokuvan leffajulisteen. Jostain kumman syystä näitä julisteita kertyi itselleni vain kolme ja kaiken hyvän lisäksi ne kaikki katosivat aikoinaan muuton yhteydessä. Kyseiset julisteet olivat nämä (kieli saattoi olla eri):


Mitä tulee leffajulisteisiin nykyään, niin toki silloin tällöin käy mielessä, jos niitä alkaisi tosissaan kerätä, mutta aina ajatuksen tasolle se jääkin, vaikka tuo Iron Skyn juliste löytyykin. Ongelma näissä julisteissa on se, että haluaisin saada niitä ns. alkuperäisessä koossa eli toisin sanoen jos haluan niitä seinille, seinät tulisivat täyttymään nopeasti ja "loput" julisteet menisivät komeroihin piiloon. Toki julisteet voi aina kiinnittää sinitarralla tai jollain ja tehdä niistä eri aikoina erilaisia kollaaseja, mutta itseni tuntien en ole lainkaan varma, haluaisinko nähdä sitä vaivaa edes silloin tällöin, että vaihtelisin niitä toisiin, vaikka myönnänkin, että aina uuden kokonaisuuden miettiminen saattaisikin olla ihan mieleistä ajanvietettä. Joskus suunnittelin myös sellaista kollaasia yhdelle seinälle, jossa julisteet olisivat jokseenkin sekaisin niin, ettei kaikkia näkyisi kokonaan, vaan paloja sieltä täältä.

Yksi vaihtoehto tietenkin olisi, että päinvastoin kuin itse leffojen kohdalla, rajaisin ostettavien julisteiden määrää esimerkiksi tiettyyn genreen, mutta en tiedä "osaisinko", kun olisihan se vähän tylsä ratkaisu. Hienojakin julisteita on pilvin pimein, joten niitäkin kertyisi aikanaan ylijäämä. Hankintavaihtoehtoja ovat muun muassa kaikki leffateatterissa katsotut leffat, ne tykeimmät klassikot, julisteiden itsensä miellyttävä ulkoasu ja ties vaikka mitä. Toisin sanoen ennen kuin pääsisin ostelemaan niitä julisteita pitäisi miettiä, millaisia julisteita oikeasti haluaisin seinilleni ja miten niitä ostelisin noin niin kuin ostamistiheyden suhteen, joten näissä onkin sellainen mysteeri, että niitä miettiessä voi kulua helposti niin kauan aikaa, ettei julisteita kotini seinille koskaan tulekaan... ehkä tuota Iron Sky -julistetta lukuun ottamatta.

Tosin olen mielessäni sisustanut jo unelmakämppäni eli asunnon, jonka hankin, kun saan lottovoiton (tai ainakin melkein) ja sinne voisi ainakin muutama mustavalkoinen leffajuliste sopia hyvin, mutta ei niitäkään hirveästi löydy, kun vanhojen mustavalkoelokuvien julisteet ovat värillisiä. Kyllä väriä saa tässä unelmakämppäskenaariossa julisteissakin olla, mutta ei liikaa. Mutta unelmat unelmina ja vaikka sitä unelmakämppää ei koskaan tulisikaan, niin eihän sitä tiedä, vaikka noita julisteita tulevistakin asunnoista saattaisi löytyä.

2 kommenttia:

  1. Silloin kun asuin vielä "kotona" oli minulla seinär vuorattu (pääosin) leffajulisteilla, mutta sitten kun muutin omilleni päätin etten enää samalla tavalla toimisi, juuri koska tulee liian suuri halu koko ajan vaihdella niitä. Parempi pitää hillittynä, niin halu uudistuukseen ei ole itseisarvo ja se on halutessaan helpompi toteuttaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se juuri onkin. Muutenkin leffaharrastus näkyy sisustuksessa lähinnä vain leffoina, siinä missä peliharrastus vain peleinä jne., joten siksikin tulee harkittua tarkkaankin ennen kuin noita lähden seinille ostelemaan. Toisaalta seinillekin olisi kiva saada edes jotain - mulla oli monta vuotta sama vuosia vanha Alivaltiosihteeri-kalenteri jossain vaiheessa - ja nämä leffajulisteet olisi yksi mahdollisuus.

      Poista