keskiviikko 8. elokuuta 2012

Leffasarjat ja jatko-osien problematiikka

Vielä yksi yleistiedote ennen kuin päästään kunnolla leffojen pariin. Vaikka pari arvostelua tässä onkin ehtinyt jo tulla, niin osin olympialaisten takia mennään vielä puolivaloilla, mutta enköhän minäkin tässä vähitellen pääse vauhtiin, varsinkin kun blogityöt alkavat olla pikku hiljaa historiaa.

Viimeinen iso työ oli saada Leffasarjat-välilehti tehtyä, mutta nyt senkin pitäisi olla kunnossa. Kyseisen sivun rakentaminen lähti siitä, että eri leffasarjojen osien nimet poikkeavat toisistaan siinä määrin, että niiden saaminen aakkostetulle arvostelusivulle julkaisujärjestyksessä peräkkäin oli mahdotonta ja siten eri sarjojen katsastelu kokonaisuutena olisi ollut turhan hankalaa, joten tuo välilehti korjaa ongelman. Tietyt sarjat menevät jo nimiensä puolesta järjestykseen, kuten Halloweenit, mutta sitten taas jossakin Amityville- tai parhaimpana esimerkkinä James Bond -sarjassa osien arvosteluja saisi etsiä sieltä täältä; jo jokin Terminator-sarja aiheuttaa ongelmia, kun toisen osan suomenkielinen nimi on muista poiketen Terminaattori-alkuinen. Nimiä on joillakin elokuvilla useampia, mutta ne on haettu niin IMDB:tä tai Elonetiä avuksi käyttäen; suomenkielinen nimi, jos sellainen on löytynyt, mutta muuten alkuperäinen.

Näiden sarjojen nimet eivät ole virallisia, vaan lähinnä viitteellisiä ja usein ne onkin nimetty sarjan ensimmäisen osan suomenkielisen nimen mukaan. Ei aina, sillä esimerkiksi Hannibal Lecter -sarjan olisin nimennyt Uhrilampaat-nimellä, mutta kun kyseessä ei ole edes ensimmäinen Lecter-filmi, niin nimesinkin sen Hannibaliksi. Muitakin tällaisia epämääräisiä nimiä listalta löytyy varmasti, joten suurella varauksella niihin kannattaa suhtautua.

Sinänsä oletin aluksi projektin olevan suhteellisen helppo, vaikkakin hidas, mutta pikku hiljaa niitä ongelmia alkoi tulla. Miten määritellään elokuvasarja? Jatko-osat vain peräkkäin? Mitkä pitäisi laskea jatko-osiksi ja mitkä ei? Entä jos on crossover-leffa, jossa on hahmoja useammasta eri sarjasta, niin mihin sarjaan ne pitäisi laskea? Vai pitäisikö crossover-elokuvat olla omassa sarjassaan? Miten ne muut semi-jatko-osat, joista on samoja hahmoja, mutta eivät ole samaa sarjaa? Entä ne, jotka ovat samaa sarjaa, mutta sarjan seuraava osa ei ole remake eikä myöskään jatko-osa, vaan on muuten vaan samaa sarjaa (en tajua itekään tätä määritystä)? Miten lyhärijatko-osat? Tai sarjat, joista osa on leffamuodossa ja osa tv-sarjana?

No, en ole suhtautunut tuohon listan tekemiseen mitenkään tiukkapipoisesti, vaan olen ratkaissut nämä kysymykset hyvinkin monikirjavasti ja päättänytkin useimmissa kohdissa vain pistää sarjat järjestykseen fiilispohjalta. Jatko-osa -ongelmasta esimerkkinä on Alien vs. Predator -leffat, joista siis on hahmoja kahdesta eri elokuvasta. Niinpä olenkin lisännyt ne kahden sarjan (Alien ja Predator) taulukoihin, vaikka ne olisi voinut jakaa omaksi sarjakseenkin, koska AVP-leffoja on kaksi. Kuitenkin pitkälti Frankenstein- ja Ihmissusi-leffojen (ja myöhemmin Draculan) vuoksi päädyin ratkaisuun, että samat leffat löytyvät useamman sarjan taulukosta ja crossoverit menevät hahmojensa virallisten leffojen joukoksi. Cruel Jawsin jätin kyllä jo pois Tappajahain jatko-osista. :P

Semi-jatko-osasta esimerkkinä käy Lemmy Caution -sarja, sillä varsinainen jatko-osa tuo Saksa vuonna 90 yhdeksän nolla ei vissiin ole. Toisaalta sitten taas crossoveritkin voisi laskea semi-jatko-osiksi, vai? Niin ja vaikka periaatteenani onkin ollut, että samoja hahmoja omaavat leffat niputan yhteen, en ole esim. James Bond -sarjaan pistänyt epävirallisia Älä kieltäydy kahdesti tai alkuperäisiä Casino Royale -elokuvia ihan vain siksi, että pidän tuota virallista sarjaa pyhänä numerointeineen kaikkineen. Joo, tää on ihan pimeetä.

Sitten taas The Wicker Tree käsittelee samoja teemoja kuin Uhrijuhla/The Wicker Man, mutta ei ole jatko-osa tai remake, mutta kuuluu kuitenkin The Wicker Man Trilogyyn, josta viimeinen osa on vielä tekemättä. Siis mitäÄÄH? Shrekistä puolestaan on lyhäreitä, mutta eivät ole virallisia osia ja joistakin lyhäreistä on lisää lyhäreitä (Cockfight), mutta nekin olen listannut, vaikken tiedäkään, tulenko näkemään niitä. Sitten taas niin Twin Peaks: Tuli kulje kanssani ja listaltakin löytyvät X-Files -leffat ovat lähtöisin tv-sarjoista, mutta ne tv-sarjat päätin jättää listalta pois. Ringussa puolestaan on kaksi ensimmäistä jatko-osaa (Rasen ja Ring 2), joten pitäisikö sittemmin hylätty jatko-osa Rasen jättää pois joukosta, vaikka se jatkaakin ensimmäisen osan tarinaa suoraan? Prometheus on esiosa Alienille, joten se kuuluu totta kai Alien-sarjaan, mutta entä sitten, jos/kun seuraavat Prometheus-elokuvat lähtee pois päin Alienista?

Mainittakoon vielä, että kaikki nämä "jatko-osat" IMDB nimittää jatko-osiksi tai vähintäänkin taulukkojen ensimmäisten elokuvien seuraajiksi ("Follows"), mutta ainakin joissakin tapauksissa Wikipedia, jota pidän hitusen IMDB:tä luotettavampana, on asiasta eri mieltä, mutta tämän epävarmuuden vuoksi olen kuitenkin listannut nämä epävarmat tapauksetkin mukaan.

Kuten yllä sanoin, ei tämän niin tiukkapipoista tarvitse ollakaan, vaikka päänvaivaa toki onkin minulle aiheuttanut. Tiedän, että kaikkia tyydyttävää ratkaisua en edes pystyisi saamaan, kun eri ihmisillä on niin erilainen näkemys asiasta, mutta ei tosiaan kannata ottaa näitä liian vakavasti. Niin minäkin yritän olla ottamatta nyt, kun olen saanut tämän jokseenkin valmiiksi... ainakin toistaiseksi. Toki päivitän listaa sitä mukaa kuin uusia tulee katsottua.

Tiesinhän minä jo sen tuohon projektiin ryhtyessäni, mutta sanon sen vielä jälkikäteen: maailmassa - tai mulla - on ihan liikaa jonkin sortin leffasarjoja.

-------

Noin muutenkin nää blogityöt alkaa olla lopuillaan. Viimeisenä asiana yritin käydä kaikki postit läpi ja korjata kaikki muotoilumokat ja aika paljon korjaamista löytyikin lähinnä välirivien osalta, mutta joitakin saattaa vielä tuolta löytyä. Kevään arvosteluissa on siirron myötä syystä tai toisesta tullut fonttimuutos, jota en saanut kivuttomasti korjattua, joten annoin olla ja menköön siirtotöiden piikkiin; pääasia, että kaikki tulevat tekstit ovat oikeissa fonteissaan.

PS. Heivasin Seuraavana arvosteluvuorossa -jutskan hukkapiiloon, kun ei ne suunnitelmat tahtoneet aina pitää paikkaansa ja sitten näissä mun jutuissa on niin monta muuttujaa, että jouduin välillä pistämään tähän kohtaan montakin vaihtoehtoa... ja sitten katsoakin jotain muuta.

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Käytin tosiaan yli puoli vuotta blogin siirtämiseksi Vuodatuksesta tänne Bloggeriin ja nyt juuri tässä jokunen päivä sitten Vuodatus lisäsi työkalun, jolla saa Vuodatuksen blogit tuotua tänne (tosin se ei kaikilla toimi). Että näin! No, onneksi tässä ajassa ehtinyt tehdä kaiken muunkin valmiiksi, niin nyt enemmän huvittaa kuin harmittaa. :D

2 kommenttia:

 1. Kun asettelen fyysistä leffavalikoimaani, niin juuri tuo järjestyksen päättäminen aiheuttaa välillä päänvaivaa ja eritoten niiden crossovereiden kohdalla. Niiden kohdalla olen istänyt leffat siten, että esimerkiksi ensin ovat Alienit, sitten Alien vs Predatorit ja sitten Predatorit. Samaa logiikkaa käytän muidenkin vastaavien kohdalla.

  Muutoin hyllyni ovat järjestetty niin, että eri hyllyillä ovat eri lajityypit, jatko-osat ja saman teeman leffat ovat peräkkäin. Siksipä Conaneiden jälkeen tulevat Red Sonja ja Herculekset.
  Yhdessä vaiheessa järjestin elokuvat aakkosittain, mutta siinä rupesi pää sekoamaan kun mietti, että noudattaako kannessa olevaa nimeä joka saattaa olla julkaisusta riippuen vaikka millä kielellä, vaiko alkuperäisnimeä ja pitäisikö the-alkuiset pistää t-kirjaimen alle vai eikö ja näin pois päin. Sitten kun joiltakin ohjaajilta ja/tai näyttelijöiltä on tullut hankittua useampia elokuvia, niin kokosin James Cameronit omakseen, Tim Burtonit omakseen, etc., mutta se teki ulkoasusta aika sekavan. Joten lajityyppilajittelu tuntuu olevan se toimivin. Mikä sekään tosin ei ole täysin orjallinen, sillä osa kun on enemmän muuta kuin mitä takakansi väittää.

  Stallonet, Eastwoodit ja Carpenterit ovat kyllä edelleen eroteltu muista omiksi sarjoikseen. Paitsi että Carpenterin Ghosts of Marsia pidän kaapissa piilossa, kun se ei ansaitse paikkaansa muiden rinnalla. Hah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kieltämättä tuon fyysisenkään kokoelman kanssa ollut aina helppoa. Joskushan mulla oli tiukka aakkosjärjestys tossa, mutta sittenhän siinä tuli juuri tuo sama juttu, mikä innoitti myös ton Leffasarjat-välilehden tekoon: jatko-osat saattoivat olla missä sattuu, joten päätin pistää ne peräkkäin. Toisaalta tähän päätökseen vaikutti nuo Bonditkin, joita on tosin vasta neljä, mutta joista pitäisi lopulta muodostua se 007-kylki. Niin ja paikan on määrännyt yleensä tämä ensimmmäisen osan julkaisun nimi, mutta tähänkin on yksi poikkeus, enkä tiedä, miksi olen tehnyt sen: Painajainen Elm Streetillä 1-5 on englanninkielisessä kokoelmajulkaisussa eli nimellä A Nightmare on Elm Street, mutta silti olen pistänyt se P:n kohdalle, koska löydän sen varmasti ekalla kerralla just siitä.

   Aakkosjärjestys on määriytynyt pääosin juurikin kyljessä olevan nimen perusteella, mikäli nimi on suomeksi, englanniksi tai leffan alkuperäismaan kielellä, kun iso osa nimistä nyt vaan tahtoo olla suomeksi tai englanniksi, joten niiden sivuuttaminen ei tuntuisi järkevältä. Yleensä jos meneekin leffaa etsiessäni ekalla kerralla väärin, niin tiedän sen löytyvän sen toisenkielisen nimen alta sitten. En muista, onko muita vääränkielisiä julkaisuja enää, kun olen pyrkinyt niistä eroon, mutta ensimmäinen Child's Play mulla on espanjankielisenä julkaisuna ja vaikka espanjankielinen nimi onkin Muñeco Diabólico, niin silti olen pistänyt sen C:n kohdalle alkuperäiskielen perusteella.

   Ton a/an/the-ongelman olen kuitannut sillä, että vaikka nimet eri listoissa ja fyysisessä kokoelmassa olisivatkin englanniksi, niin koko lista ei ole tehty englannin kielioppien mukaan, enkä muista kuulleeni (en ole tarkistanut kyllä), että suomessa ilmoitettaisiin englanninkieliset nimet samalla tavalla kuin englannin kielessä. Tosin jos seuraisin suomen kielioppia orjallisesti, niin mun pitäisi sekottaa V- ja W-alkuiset julkaisut keskenään ja tässä kohdin mä kapinoin viimeiseen asti vastaan, kun kyseessä on kuitenkin kaksi eri kirjainta.

   Mut joo, oonhan mäkin pohtinut monia eri järjestämisperusteita ja miettinyt tota lajityypinkin mukaan menemistä, mutta ainakaan niin kauan kuin asun tässä kämpässä, eikä mulla ole kunnon leffahyllyä, niin en lähde vielä ainakaan muuttelemaan. Pähein ratkaisu olisi kyllä heittää nuo värin mukaan järjestykseen, mutta silloin ei ainakaan löytäisi yhtään mitään. :D

   Poista