sunnuntai 5. elokuuta 2012

Evan - Taivaanlahja

Alkuperäinen nimi: Evan Almighty
Ohjaus: Tom Shadyac
Käsikirjoitus: Steve Oedekerk
Pääosissa: Steve Carell, Lauren Graham, Morgan Freeman
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2007
Kesto: 91 min


I can't shave. Whenever I shave it just grows back!
That's what happens when you shave. But then you shave again!Evan Baxter (Steve Carell) on noussut tv-ankkurin paikalta kongressiin, jossa hän haluaa vaalisloganiaan mukaillen muuttaa maailman. Uusi vaativa työ vaatii muutoksia ja Evan muuttaa perheineen uudessa vastarakennetussa arvolähiössä sijaitsevaan isoon taloon ja työmatkat Evan kulkee hänen uudella öky-Hummerilla. Kongressissa hän lupautuu heti tukemaan vaikutusvaltaisen kongressiedustaja Longin (John Goodman) kansallispuistoille haitallista lakialoitetta. Poikiensa innoittamana Evan rukoilee illalla voidakseen tosissaan muuttaa maailmaa ja pian itse Jumala (Morgan Freeman) ilmestyy Evanille ja käskee häntä rakentamaan arkin, sillä suuri tulva on tulossa ja kun Jumala saa Evanin vakuuttuneeksi, Evan tarttuukin hommiin, mutta miten asia vaikuttaa hänen työhönsä ja perheeseensä?

Kesätauko omalta osaltani päättyi virallisesti tällä Bruce - taivaanlahja -elokuvan jatko-osalla. Kun ensimmäisessä osassa näytellyt Jim Carreyn kieltäytyi näyttelemästä tässä osassa, pääosaan nostettiin Steve Carell. Jatko-osa oli kuitenkin saatava ulos ensimmäisen osan oltua huikea menestys. Menestyksen siivittämänä tämän elokuvan budjetti (175 miljoonaa dollaria) nousi kaikkien aikojen suurimmaksi, mitä tulee komediaelokuviin, mutta se saatiin kuitenkin tehtyä, mutta siitä ei tullut samanlaista menestystä kuin edeltäjästään. Siitä huolimatta Evan - Taivaanlahja ainakin allekirjoittaneelle maistui siinä missä edellinenkin.

Elokuva on täysin itsenäinen jatko-osa, eikä viittauksia edelliseen osaan juuri ole, ellei sellaisena pidä Morgan Freemanin jatkamista Jumalan roolissa. Jopa elokuvan huumori on paljon kiltimpää, eikä siten olekaan yhtä räävitöntä menoa. Niinpä siinä missä edellinen osa ei ihan perheen pienimmille ehkä sopisikaan, niin tämä sitäkin paremmin. Ei tämä nyt lastenelokuva ollut tämäkään, vaan kyllä tästä vanhemmatkin voivat helposti saada jotain irti. Huumoria yritettiin repiä sitten jatkuvilla viittauksilla Raamattuun ja sen kertomuksiin, kuten myös Carellin vanhoihin elokuviin, eikä aina ihan onnistuneesti ja jollei Raamattua tunne, niin läheskään kaikkia viittauksia ei kykene tunnistamaan, enkä usko, että itsekään niitä kaikkia löysin.

Tarina edustaa aika peruskomediaa eli alusta asti oli oikeastaan selvää, millaisin kääntein tässä edetään varsinkin, kun Evanin ympäristöstä piittaamattomuutta alleviivataan ihan surutta, mutta toteutus oli kuitenkin ihan kelvollinen. Niinpä tätä katsoikin ihan mielellään, vaikka alkuvaiheessa epäilyksiä asian suhteen olikin, sillä meno tuntui pienin variaatioin jopa vähän liiankin tutulta, mutta toisaalta hymähdyksiä aiheutti tämäkin puoli. Kunnolla elokuvaan saadaankin oikeastaan vasta sitten, kun Evan jättää kaikki kyyniset kommentit taakseen ja arkinrakennus pääsee ihan kunnolla vauhtiin ja tämä rakennusvaihe olikin varsin hyvää viihdettä, kuten myös elokuvan lopputapahtumat, vaikka niissäkään ei mitään yllättävää ollut. Perus yhden illan viihdettä ilman suuria naurunpyrskähdyksiä.

Ei sillä, että elokuva pelkkä positiivinen kokemus olisi ollut, sillä ensinnäkin koko "act of random kindness" -kuvio (anteeksi, etten käännä ilmausta) oli ihan hölmö ja väkisinväännetty. Lisäksi Jumalan sanat Evanin vaimolle Joanille (Lauren Graham) olivat vahvasti ristiriidassa sen kanssa, millä tarmolla Jumala painosti Evania ryhtymään arkin rakennukseen. Niin ja koko eläinkuvio oli kanssa vähän tyhmä, sillä vaikka arkkia rakennettiin, niin näillä useimmilla eläimillä (mm. elefanteilla, tiikereillä ja kirahveilla) ei olisi ollut mitään hätää elokuvan tulvan tullessa, elleivät ne olisi saapuneet paikalle, joten miksi Jumala sitten ohjasi ne tapahtumapaikalle?

Elokuva on tosiaan toistaiseksi kallein komedia ja tähän vaikutti ohjaaja Tom Shadyacin tahto rakentaa ihan aidon kokoinen arkki kuvauspaikalle, minkä lisäksi puolikkaita sellaisia rakennettiin studio-olosuhteisiin, enkä kykene käsittämään, miten Shadyac on saanut tuottajat puolelleen arkin rakentamisen suhteen. Se ei nimittäin ole voinut olla kovinkaan halpaa hommaa, vaikka näyttikin ihan komealta. Halpaa ei myöskään ole voinut olla aitojen eläimien käyttäminen mahdollisimman monessa kohtaa ja niitä oli todella paljon näitä eksoottisia eläimiä myöten. Kuriositeettina toki kiva seikka, mutta silti tuntuu käsittämättömältä.

Mukana menossa: Ed Helms (Kauhea kankkunen), Tucker Smallwood (Traffic) ja Harve Presnell (Face/Off - kahdet kasvot).

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Yksin kotona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti