torstai 12. heinäkuuta 2012

Uusi osoite, uudet tuulet

Childe Sivustakatsoja to Blogspot came
Story so far...

Uusi blogi(palvelu), uusi ulkoasu, sama idea. Tervetuloa!

Niin, nyt on uusi blogi ainakin suhteellisesti sellaisessa kunnossa, että kelpaa esitellä, mutta aluksi hieman siirtourakasta. Tosiaan aloin syksyllä rakentamaan tätä varablogia, kun Vuodatus.netin puolella blogi kaatui vuosimaksuongelmien kanssa ja tuolloin siirsin muutamassa päivässä n. 250 arvostelua Blogspotin puolelle ja vaikka tuolloin ongelmista selvisinkin, niin aloin kuitenkin haikailla tosissani Bloggerin puolella, sillä tuntui, että aina jotain pientä häikkää oli Vuodatuksessa. Oli Vuodatuksessa paljon hyvääkin, mutta sen paikan hyvien ja huonojen puolten suhde alkoi enenevissä määrin kallistua sinne huonomman puolelle. Yksi ikuinen riesa oli esimerkiksi automaattisen luonnostallennuksen puute. Bloggerista minulla oli jo eri blogien kautta kokemusta, joten tunsin sen metkuja sen verran paljon, että päätös vaihtamisesta tuli sitten viime syksynä.

Niinpä jatkoin arvostelujen siirtämistä, mutta paljon rauhallisemmin, sillä asetin itselleni tiukan rajan siihen, että siirrän maksimissaan vain yhden kuukauden arvostelut per viikko (enkä aina edes sitä), ettei menisi kaikki aika tähän siirtourakkaan, kun muotoiluasetukset aiheuttivat lisätyötä jokaisen arvostelun kohdalla. Noin kolmeen vuoteen riittää kuitenkin kuukausia aika monta, joten aikaahan tässä meni ja vasta toukokuussa pääsin urakan loppuun. Töiden edistyessä tulikin annettua pieni vihjaus tulevasta, mistä tuo ylläoleva kuvakin on peräisin, mutta kukaan ei ainakaan tunnustanut tajunneensa vihjausta.

Tämän jälkeen hankin tämän .net -päätteen ja aloitin välilehtien kanssa työskentelyn, mutta edelleen rauhallinen kesätahti oli suunnitelmissa, mutta kaikki ei sitten mennytkään ihan niin kuin Strömsössä. Vuodatus.net pannahinen meni kaatumaan, kun Elokuvat A-Ö ja - 1-5 -välilehdistä oli valmiina vasta vajaa puolet. Sittten parin päivän sisällä selvisi, että Vuodatus.net on alhaalla monta viikkoa (blogien lukeminen onnistui), joten päätin kiristää tahtia huomattamasti, sillä halusin ainakin nuo välilehdet kuntoon ennen blogin julkaisua, vaikka alkuperäisissä suunnitelmissa piti kaikki jutut pistää kuntoon ennen tämän julkistusta, mut mut... ei sitten. Niinpä tässä noin viikko menikin pitkälti noita linkkejä korjaillessa, mutta koska muut arvosteluvälilehdet (Muut ja Project 1001) olivat niin vähätöisiä, hoidin nekin sitten vielä kuntoon ennen blogin julkaisua. Toisaalta julkaisuajankohtaan vaikutti sekin, että halusin nämä muutamat jäljellä olleet Sodankylä-arvostelut kirjoitettua ennen tämän postin julkaisua, jotta tämä voisi olla Blogilistalla ykkösenä muutaman päivän ennen seuraavia arvosteluja.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että tuli kyllä hyvään aikaan tämä huoltokatko, kun on ollut niin ikävät kelit, ettei ole pyöräilemäänkään päässyt, sillä vaikka monet muut asiat ovatkin jääneet tekemättä siirtotöitä tehdessä, niin pyöräily olisi säilynyt niiden yläpuolella. Lisäksi voisin mainita, etten koskaan Vuodatus.netin aikana käynyt niitä sivuja läpi niin suurella antaumuksella kuin nyt oikolukiessani näitä välilehtiä. Nimittäin niin paljon Vuodatus.netin listoissa oli virheitä ja elokuvia väärissä paikoissa, että itkisin, jollen tietäisi kyseisen sivuston olevan omalta osaltani pikku hiljaa historiaa, ja oli niitä virheitä tälläkin puolella, mutta toivon mukaan sain ne jo korjattua.

Siltä varalta, että joku olisi eksynyt tänne ennen aikojaan, tein tänne jo poistetun tervehdyspostin olevaksi tuoreimpana kirjoituksena ja siellä tein seuraavanlaisen listan töistä aikataulujärjestyksessä:

- Välilehdet linkityksineen
- "Rikkinäiset" linkit posteissa; nämäkin linkit johtavat Vuodatus.netiin. Jos kaikki on mennyt kuten piti, minulla on täydellinen lista niistä posteista, missä näitä linkkejä on.
- Ulkoasu. Nyt näkemänne, Vuodatus.netin blogin ulkoasua mukaileva ulkoasu ei ole välttämättä lopullinen. Tässä on mielestäni enää yksi iso ongelma, jota en saanut itse ratkaistua, mutta täytyy kysyä viisaampien apua vielä. Sitten taas muissakin blogipohjissa oli muokkaamisen suhteen aina jotain häikkää, joten blogipohjan vaihto on kaikkea muuta kuin varmaa. Hoidettu ensimmäiseksi... ehkä!

- No. Ulkoasu tuli hoidettua yllättäen ensimmäiseksi, mutta nämä muut ovat vielä hoitamati, vaikka välilehdetkin ovat pääosin kunnossa, vaikka Kokoelmassa-sivun linkityksistä on hoidettu tätä kirjoitettaessa vasta 50 ensimmäistä linkkiä ja Leffasarjat-sivu on vielä alkutekijöissään. Kokoelmassa-sivu on tällä hetkellä työn alla (muutaman tunnin homma?) ja sen jälkeen siirryn rikkinäisiin linkkeihin, mutta nyt kun blogi on ylhäällä, välitöntä kiirettä en pidä, mutta viikon parin sisällä varsinkin nämä kaksi ensimmäistä hommaa pitäisi olla valmiita. Leffasarjoissa voi mennä vähän kauemminkin, siitä lisää alla. Muitakin pieniä twiikkauksia tulee myös tehtyä vielä, mutta niillä ei ole pahemmin vaikutusta blogin seuraamisen kannalta, eivätkä muut niitä muutoksia juuri huomaa.

Uudistuksia:

- Ulkoasu. Alun perin suunnitelmissa (Nimikenttää lukuun ottamatta) oli pitää ulkoasu mahdollisimman lähellä Vuodatuksen vastaavaa ja itse asiassa mulla olikin valmiina blogipohja siihen, mutta koska parin muun pikkuvian takia välilehtirivi meni koko sivun halki, hylkäsin sen blogipohjan ja tein tämän. Hieman ärsyttää, että eri blogipohjissa ei pysty tekemään mallinäkymässä ihan kaikkia muutoksia kuin muissa ja tässä blogiipohjassa häiritsi linkkien värit, jotka eivät voineet olla erilaisia tekstissä ja sivupalkissa, mutta loppujen lopuksi aika pieni harmi. Vaikka itse sanonkin, niin ihan hyvä tääkin kai on. Otsikkokuva on nyt sellainen kuin halusin sen viimeiseen Vuodatuksen ulkoasuun, mutta se muokkausmahdollisuus oli siellä niin huono, että jouduin luopumaan toisesta kuvasta.

- Välilehdet yleisesti. Toki mulla oli sivut jo Vuodatuksessa, mutta nyt näihin tuli aika iso muutos, sillä jossain vaiheessa sain päähäni tehdä sivut taulukkomuotoon, mikä piti tehdä sitten koodinäkymässä, koska Luo-näkymässä ei pystynyt vaihtamaan soluriviä ja jos osan olisin tehnyt Luo-näkymässä ja osan HTML:ssä, niin ensimmäisestä jälkimmäiseen siirtyessä mukaan olisi tullut yrimääräisiä rivinvaihtoja. Elokuvat-välilehdet oli se suuritöisin urakka, mutta muut taulukkomuotoiset sivut olivat nopeampia, varsinkin Project 1001 -sivut, koska se oli sitten jo pelkkää copypastea; hankalin homma oli lisätä numero elokuvan eteen eli piece of cake. Kokoelmassa-sivu on suurin piirtein entisenlaisensa, jotta kykenen säilyttämään automaattisen luetteloinnin.

- Leffasarjat-välilehdet. Korvaa aiemman käytännön, jolloin listasin kaikki elokuvien jatko-osat arvosteluiden lopuksi. Tämänkin sivun leffat menevät taulukkomuotoon, mutta jakoperusteena aakkosten tai määrän sijaan onkin itse elokuvat, joten jokainen leffasarja menee omaan taulukkoonsa. Toisin kuin ennen, en listaa enää jatko-osia, joita en ole vielä arvostellut, mutta tarkoitus olisi jokaisen sarjan kohdalla mainita, kuinka monta osaa on vielä arvostelematta. Se, kuinka tämän käytännössä toteutan, on vielä vähän auki. Ainoa miinuspuoli on se, että olen arvostellut leffasarjoja viitaten sarjan muihin osiin, mutta jättänyt linkittämättä niitä osaksi viittauksia, koska postin alareunassa on ollut ne linkit, joten niitä linkkejä täytyy ainakin joissakin tapauksissa lisätä itse posteihin, minkä vuoksi tämä projekti on tärkeyslistalla viimeisenä ja etenee tyylillä "kunhan jaksan". Enhän tainnut saada hommaa kokonaan valmiiksi edes Vuodatuksen puolella, vaan se vain jossain vaiheessa unohtui.

- Pisteytys. Yksi suurista muutoksista. Siirryn käyttämään pisteytystä 1-5 ilman puolikkaita pisteitä. Olen joutunut tilanteisiin, missä olen halunnut antaa elokuvalle pisteitä esim. 3,5 ja 4 pisteen väliltä ja siten kumpikaan vaihtoehto ei olisi tuntunut luontevalta, vaikka pakko jompi kumpi on ollut antaa. Tämä on kai ollutkin yksi syy aikoinaan siihen, miksi puolikkaita pisteitä rupesin käyttämään ja tiedän, että siirtyessäni tähän uuteen systeemiin niiden pattitilanteiden määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kuitenkin rupesi pikku hiljaa hatuttamaan se, että tekstistäni ei aina voinut päätellä ilman pisteen tarkistusta, miksi joku elokuva on saanut kahden vaihtoehdon väliltä juuri sen toisen. Miksi jokin elokuva oli juuri 3,5 pisteen, eikä vain 3 pisteen arvoinen, kun arvostelun perusteella se olisi voinut kumpi vain? Toivon, että tämä muutos toisi selkeyttä tähänkin hommaan, mutta aika näyttää.

Pisteytysten mukaan listattujen nimikkeiden välilehdillä on ja ehkä Leffasarjat-sivullekin tulee olemaan arvostelut jaoteltuna Bloggerin ja Vuodatuksen puolella arvioituihin elokuviin, jotta pisteiden seuraaminen olisi mielekkäämpää; ei olisi johdonmukaista listata niitä samaan kasaan, koska arvosteluasteikko poikkeaa toisistaan. Tämä on myös syy, miksi en eri pisteisiin johtavia alalinkkejä lisännyt pisteytyssivuille, koska sitten ne olisi pitänyt lisätä kahta eri taulukkoa varten. Vaikka totuuden nimissä vähän tekisikin mieli, niin en kuitenkaan lähtenyt Vuodatuksen aikaisia puolipistekkäitä arvosteluja muuttamaan jompaan kumpaan suuntaan, sillä vaikka varsinkin osasta 4,5-leffoista tiedän varsin hyvin, kumpaan suuntaan kuppi kallistuisi, niin kaikkien osalta en, joten olkoon noin. Toki Blogger-taulukossa on nyt vähän arvosteluja, mutta eiköhän se siitä kasva niin, että ero Vuodatukseen kavenee huomattavasti. :) Niin ja syy, miksi en tee samaa aakkosittain listattuihin välilehtiin, johtuu juuri siitä, että siellä fokuksena on juurikin aakkosjärjestys eikä pisteet.

- Arvostelut. Myös nämä ovat kokeneet tai kokevat pientä muutosta. Osin pientä muutoksen tuulta oli silloin tällöin havaittavissa Vuodatuksen puolella, mutta hyvin vähäiseksi se jäi. Nyt toivon mukaan vähän paremmin. Minusta teksteissäni on ollut tietynlaista jäykkyyttä, jollaista en niihin kaipaisi ja yritänkin saada teksteihini ilmavuutta ja siten antaa niiden soljua vähän vapaammin. Se, tuleeko näin tapahtumaan, jää nähtäväksi, mutta toivotaan näin. Ainakin yksi aika iso muutos on se, etten enää kaikissa teksteissä näyttelijöissä soperra omassa kappaleessaan, jos en oikeasti keksi niistä mitään oikeaa sanottavaa, mutta en minä näyttelijöitäkään kokonaan aio unohtaa.

Lisäksi aloin lihavoida henkilöiden nimiä ja IMDB-linkkikin tuli laitettua näkyviin tuotantotietojen perään. Ai miksi en ollut tehnyt näin aiemmin? Puhtaasta laiskuudesta, josta nyt olen vähitellen toivottavasti pääsemässä eroon. Täytyy vielä mainita, että elokuvien nimien kursivointikin lähti käyntiin vasta heinäkuussa 2009 eli melkein vuosi blogin perustamisen jälkeen ja silloinkin aluksi vain kerran per arvostelu ja ennen sitä ne jäi kursivoimatta juurikin samasta syystä. Kyllä! Osaan olla kunnolla laiska niin halutessani!

-  Kategoriat. Kategoriat on tällä hetkellä pilvimuodossa, mutta voin pistää ne myös pinoon, jos tulee kannatusta. Pieniä muutoksia niissäkin on tapahtunut, sillä esim. "Sodankylää" ja "Night Visions" kategoriat on jaettu eri kategorioihin järjestysvuoden perusteella. NV järjestetään kaksi kertaa vuodessa, mutta niputan ne saman vuoden alle kuitenkin. Lisäksi uusina kategorioita on lisätty vanhoihin arvosteluihin kategoriat "urheilu" ja "road movie".

Lopuksi

Näin loppuun täytyy vielä sanoa, että Sodankylä-yhteenvedon kuvat tulevat näkyviin vasta sitten, kun Vuodatus.net taas toimii, sillä ne kuvat sisältävät muotoiluja, jotka tein töissä Photoshopilla ja tiedostot oli vain muistitikulla ennen kuin siirsin kuvat Vuodatuksen kuvapalvelimelle, minkä jälkeen tyhjensin muistikoritn, joten kuvien näkymistä saa odottaa nyt ainakin seuraavat pari viikkoa, sillä en jaksa tehdä niitä kuvia uudestaan.

Yksi ikävä muutos blogipalvelun vaihtamisessa on se, että nyt kaikki arvostelujen kommentit jäivät Vuodatuksen puolelle eli jos haluan lukea niitä nostalgiamielessä tai jotain, täytyy nähdä vähän isompi vaiva, mutta täyttäkäähän tämäkin blogi kommenteillanne, sillä niitä on aina ilo lukea. Voisitte esimerkiksi kertoa mielipiteenne siitä, haluatteko kategorioiden näkyvän pilvi- vai pinomuodossa, sillä minulle käy molemmat vaihtoehdot. Myös siitä olisin kiinnostunut, olisiko parempi kuvien avautua uuteen välilehteen vai auki olevaan välilehteen, sillä itse en niitä pahemmin klikkaile, joten tämänkin kohdalla minulle käy molemmat vaihtoehdot. Myös blogin ulkoasua ja muita uudistuksia saa kommentoida vapaasti. Areena on teidän ja toivottavasti viihdytte tälläkin puolella! :)


Niin ja muistakaa linkittää uusi osoite blogeihinne, jos teillä sellainen on. ;)

T: Sivustakatsojan ominaisuudessa Simo

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Toisessa blogissa käyneet ovat varmaankin huomanneet vaillinaisen La souriante Madame Beudet -arvostelun. Sen tarina on sellainen, että tein sitä sen verran yhtenä iltana, mutta en sitten ehtinyt tehdä loppuun, vaan ajattelin jatkaa seuraavana päivänä, joten pistin sen julkaisuajan vajaan viikon päähän (automaattista luonnostallennusta ei siis siellä ole) ja olisin muuttanut sen aikaisemmaksi, kun olisin saanut arvostelun valmiiksi. No, seuraavana päivänä äkkiarvaamatta tullut huoltotauko oli jo alkanut, joten en päässyt kojelaudalle enää. Huoltotauosta riippumatta se arvostelu tuli sieltä näkyviin juuri silloin, mihin olin sen ajoittanutkin, mutta en voinut tehdä sille mitään tuosta tauosta johtuen, joten siksi olette saaneet katsella puolivalmista arvostelua. Tällä ajoitusperiaatteella Vuodatuksen puolella luonnokset muutenkin joutui tekemään, joten kirjoittaessani noita loppuja Sodankylä-arvosteluja tänne Bloggerin puolelle tuli talletettua luonnokset samalla tavalla ennen kuin muistin, ettei enää tarvitsekaan. :D

PS. Niin ja jos koskaan kuulette minun haikailevan siirtymisestä taas uuteen blogipalveluun, tehkää minulle palvelus ja ampukaa minut! Kiitos!

4 kommenttia:

 1. Hyvä että asia korjaantui sitten tällä tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei voi valittaa. Onneksi jalka oli jo aika tukevasti Bloggerin puolella, joten siirtymä kävi verrattain nopeasti. :)

   Poista
 2. Onnea uudistetun blogin johdosta.

  VastaaPoista