keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Back to Stay

Alkuperäinen nimi: Abrir puertas y ventanas
Ohjaus: Milagros Mumenthaler
Käsikirjoitus: Milagros Mumenthaler
Pääosissa: Maria Canale, Martina Juncadella, Ailin Salas
Valmistusmaa: Argentiina, Sveitsi, Hollanti

Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 97 min
[imdb] 

- En tajua, miksi käyt täällä.


Vanhempansa hyvin kauan sitten menettäneet noin parikymppiset sisarukset Marina, Sofia ja Violeta (Maria Canale, Martina Juncadella ja Ailin Salas) ovat hiljattain menettäneet myös isoäitinsä ja ovat asettautuneet tämän omistamaan taloon. Heillä on omat persoonansa ja ajanviettotapansa, joten konflikteja syntyy väkisinkin sisarusten välille. Aikuistuminen ja itsenäistyminen ovat jokaisella heistä enemmän tai vähemmän vaiheessa, joten miten he mahtavatkaan sopeutua tähän isoäidin poismenon aiheuttamaan uuteen tilanteeseen?

Sunnuntaina Sodankylän elokuvajuhlia alettiin jo purkaa ja vaikka kävinkin katsomassa Jukka Virtasen vetämää Leffaraatia, ja vaikka illalla piti lähteä kotia päin, niin mahtui päivään vielä yksi elokuvakin esityspaikalla, jolla olisi ollut tarjottavanaan Anssi Mänttärin uutukaista ja Joe Danten Pieniä sotureitakin. Näistä jälkimmäinen itse asiassa oli katselulistallani ennen viimeistä ohjelmakarttaversiota, mutta kun tämä elokuva sai uusintaesityksen samalla esityspaikalla, meninkin katsomaan tämän ihan vain sillä perusteella, että kyseessä on espanjankielinen elokuva, jotka meinasivat mennä kokonaan sivu suun tämän vuoden festivaaleilta, mutta nyt Back to Stay sai edustaa minulle tämänkertaisten festareiden päätöselokuvaa.

Elokuva on merkitty joka puolella ensisijaisesti komediaksi, mutta en tiedä miksi, mutta itse en tahtonut tästä löytää kunnolla huumoria. Toki komediallisia elementtejä oli mukana, mutta pääosin ne peittyivät sinänsä ihan hyvin kirjoitetun draaman alle tai sitten minä en vain ymmärrä argentiinalaista huumoria, mene ja tiedä. Oli lajityyppi mikä hyvänsä, niin Back to Stay oli kuitenkin varsin mukiinmenevä kasvutarina näistä kolmesta sisaruksesta, vaikka alku ei järin paljon luvannutkaan.

Back to Stay tapahtuu lähes yksinomaan sisarten isoäidin talossa tai sen pihalla ja seuraa siskosten elämää aika tiukasti nykyajassa, sillä heidän sukulaistensa kuolemat kyllä mainitaan, mutta niissä ei vellota, eikä niitä käsitellä mitenkään, kuten ei sisarusten muitakaan taustoja. Paljon jää katsojan itsensä pohdittavaksi ja itselle suuremmaksi kysymykseksi nousi näiden kuolemantapausten sijaan sisarten tai suvun taloudellinen tilanne, sillä vaikka laskuja maksellaankin, niin siskoilla ei tunnu kuitenkaan olevan rahasta pulaa ja itse jäin kyllä miettimään, että miksi; kenties perintörahoja tai jotain? Myöskään esimerkiksi Sofian tekemisistä talon ulkopuolella ei sanota mitään suoraan, mikä jättääkin tiettyjä epäilyksiä hänen ajanviettotavoista ilmaan.

Elämä talossa ei kuitenkaan vienyt minua niin hyvin mukaansa kuin olisi ollut suotavaa siitä huolimatta, että näyttelijät olivat ihan hyviä, vaikka minun olikin ihan alussa vaikea erottaa Marina ja Violeta toisistaan. Jotenkin kolmikon elo tuntui olevan ainakin jollain tapaa aneemisen oloista, vaikka sisarusten välillä yksin tai yhdessä tapahtuikin kaikkea pientä, ja tämä aneemisuus sitten tuntui jollain tapaa välittyä myös katsomoon tai ainakaan omalla kohdalla alkupuoleen mahtui paljon tylsiä hetkiä.

Kesken elokuvan tuli ylimääräinen tauko, kun viimeisillään ollutta tykkiä piti jäähdytellä. Tuon tauon luulin ihan hetken ajan olleen syy siihen, että sen jälkeen elokuvakin maistui paremmin, mutta todellinen syy taisi kuitenkin olla juuri ennen taukoa nähty Violetan tekemä ratkaisu, jolla oli sitten kunnolla vaikutusta muihin sisaruksiin. Tämän jälkeen nimittäin Sofiaan ja Marinaan tuli paljon lisää eloa ja talossa alkoi kunnolla tapahtua kaikkea mielenkiintoista ja ne todelliset muutokset niin talossa kuin henkilöissäkin alkoivat. Elokuvan jälkeen toivoinkin, että alkuosa olisi ollut yhtä mielenkiintoinen kuin tämä loppupuoli, sillä silloin elokuva olisi saattanut olla jopa vieläkin vähän parempi. 

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Batman Begins

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti