lauantai 19. toukokuuta 2012

Men in Black - miehet mustissa

Alkuperäinen nimi: Men in Black
Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Ed Solomon

Pääosissa: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1997
Kesto: 94 min

- All right, kid, here's the deal. At any given time there are approximately 1500 aliens on the planet, most of them right here in Manhattan. And most of them are decent enough, they're just trying to make a living.
- Cab drivers?
- Not as many as you'd think.

 
 
D ja K (Richard Hamilton ja Tommy Lee Jones) ovat hyvin salaisen Men in Black -palvelun agentteja, joiden tehtävänä on tarkkailla ja valvoa liikennettä avaruuden ja Maan välillä sekä Maassa olevia avaruusolioita. He ovat keikalla, kun jo eläkeiässä oleva D haparoi asetta hakiessaan ja D päättää pistää pillit pussiin ja agentti K tarvitsee uuden työparin. Sellainen on löytymässä NYPD:n poliisista James Darrell Edwards III:sta (Will Smith), joka pysyy nopeasti juoksevan avaruusolion (Keith Campbellin) perässä ja tapaus tekee vaikutuksen K:hon. Edwards pääseekin MIB-tiimiin saaden uuden henkilöllisyyden: agentti J. Agentti J pääseekin heti tositoimiin K:n kanssa, kun Maahan saapuu ötökkä, joka ottaa maalaisjuntti Edgarin (Vincent D'Onofrio) hahmon, ja joka on salaperäisen galaksin perässä...

Ensi viikolla tulee ensi-iltaan kolmas Men in Black -elokuva, joten päätin ottaa nämä sarjan kaksi aiempaa elokuvaa käsittelyyn pikapikaa, sillä postistakin nämä tulivat vasta viime viikolla, vaikka katselua odottavia elokuvia olisikin jonoksi asti. Katseluaikataulu on laadittu siten, että elokuvien lisämateriaalit kommenttiraitoineen, mahdollinen MM-loppuottelu kuin myös Euroviisut on otettu huomioon ja jos kaikki menee putkeen, niin pääsen katsomaan kolmannen osan vielä ensi-iltapäivänään. Nämä aiemmatkin osat tuli nähtyä aikoinaan leffateatterissa ja tämän ensimmäisen osan ainakin pari kertaa sen jälkeenkin ja pitänyt tätä ihan hyvänä leffana, mutta edellisestä katselukerrasta on jo aika paljon aikaa. Hyvin Men in Black - miehet mustissa kuitenkin edelleen iski.

Toisin kuin minä tämän kirjoituksen ulostuottamisen suhteen (aloittelin tätä jo eilen), elokuvassa ei turhia viivytelty, vaan ensin esiteltiin MIB-miesten toimintaa käytännössä, jonka jälkeen toinen näistä eli agentti D ilmoitti vetäytyvänsä MIBistä ja heti seuraavan kohtauksen alussa katsojalle käytännössä selvisi K:n uusi työpari. Ihanan tehokasta! Noin muutenkaan elokuvassa ei liiemmin paikoilleen jääty, vaan koko ajan vietiin juonta eteenpäin pienin annoksin, vaikka katsojalle alkaa vasta noin elokuvan puolessa välissä selvitä elokuvan koko elokuvan juoni, minkä jälkeen jäljellä oli vain sen seuraaminen, miten J ja K estävät pahimman mahdollisen. Sitä ennen he kulkivat melko rauhallisissa merkeissä johtolangasta toiseen, kunnes vähitellen pääsivät jyvälle ja minä kyllä pidin tästä juonenkulun rytmityksestä. Huumori kulki läpi elokuvan mukana ilman, että sitä tuputettiin katsojan sieraimiin täyslaidallisella vitsikkäitä repliikkejä, vaan se nojasi nimenomaan tapahtumiin, vaikka oli niissäkin pari "alta riman" -vitsiä; esimerkiksi Laurelin (Linda Fiorentino) sormella osoittelu -juttu oli vähän kuiva. Lavastuspuolellakin oli onnistuttu, sillä tämä MIB-päämaja sai aikaan vieläkin jonkinasteisen WAU-efektin. Toimivan huumorin, lavastuksen, hyvin toteutettujen avaruusolioiden, hyvän juonenkuljetuksen sekä hauskan scititarinan kera elokuva olikin oikein viihdyttävä kokonaisuus.

Kaiken muun hyvän lisäksi Tommy Lee Jonesin ja Will Smithin kemiat pelasivat oikein hyvin yhteen. Jonesissa oli tässä elokuvassa jotain hyvin leslienielsenmäistä, sillä vaikka hän olikin läpi elokuvan vakavailmeinen, niin silti hän nauratti, vaikka Nielsenistä poiketen Jonesilla ei tosiaan ollutkaan pääosin mitään vitsejä suuhun laitettuna. Jonesin huvittavuuteen vaikuttikin suuresti nimenomana se seikka, että Smith toimi hänen rinnallaan, sillä Smith toi huumoria rennonletkeällä otteellaan ja sillä olikin paljon tekemistä sen kanssa, miksi kaksikko yhdessä olikin niin hyvä tutkapari. Rip Torn oli myöskin hyvä koko MIBin pomona, kun taas Linda Fiorentino vähän vaisumpi ruumishuoneen hoitaja Laurelina. Mukana menossa: Jon Gries (LostKameleonttiBeverly Hills 90210), Carel Struycken (Twin Peaks), Tony Shalhoub (Monk) sekä Fredric Lehne (Lost).

Pisteitä: 4/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Men in Black II - miehet mustissa
 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti