maanantai 21. toukokuuta 2012

Men in Black II - miehet mustissa 2

Alkuperäinen nimi: Men in Black II
Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Robert Gordon, Barry Fanato

Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Lara Flynn Boyle
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 2002
Kesto: 84 min

- Does that come standard?
- Actually it came with a black dude, but he kept getting pulled over.

 
 
1970-luvulla Zartha-nimisen planeetan lähettiläs Lauranna (Linda Kim) saapuu Maahan, koska haluaa piilottaa Zarthan valon Men in Black -miesten avulla vihollisplaneetan Serleenalta (Lara Flynn Boyle), mutta MIB ei sekaannu asiaan, sillä silloin Maa joutuisi suureen vaaraan. Serleena kuitenkin palaa 25 vuotta myöhemmin varmana siitä, että tuo Zarthan valo on vielä Maassa ja hän lähteekin Maassa asustavan kaksipäisen avaruusolion Scradin (Johnny Knoxville) kanssa metsästämään valoa. MIB-päämajassa ollaan kummissaan, sillä paikan pomo Zedkin (Rip Torn) on sitä mieltä, ettei Zarthan valo ole maassa. Ainoa henkilö, joka voisi tietää koko totuuden, on viisi vuotta aiemmin hommat lopettanut agentti K (Tommy Lee Jones), joten agentti J:n (Will Smith) on lähdettävä hakemaan postin työntekijänä toimivan K:n takaisin, mutta ongelmana on vielä se, että J pyyhki K:n MIB-muistin ja nyt K:n tarvitsisi saada muistinsa takaisin...

Yllätin itseni eilen sillä havainnolla, että minun on täytynyt nähdä Men in Black II - miehet mustissa 2 peräti kahdesti, vaikka elin vielä ennen eilistä katselua siinä uskossa, että olin nähnyt tämän ainoastaan leffateatterissa. Tämä havainto perustui siihen, että muistin kesken elokuvaa nähneeni loppukohtaukset pariinkin otteeseen, vaikka varsinainen juoni ei juuri muistissa ollut, mitä nyt K:n muistinpalautusurakan muistinkin. Kolmatta elokuvaa odotan jostain syystä innolla, vaikka muistini mukaan en tästä toisesta osasta saanut läheskään niin paljon irti kuin ensimmäisestä osasta, minkä vuoksi nytkin lähdin vähän vähemmillä odotuksilla tätä elokuvaa katsomaan. Kelpo elokuva Men In Black II - miehet mustissa 2 nytkin oli, mutta ei tosiaan päässyt ensimmäisen elokuvan tasolle.

Elokuvan alussa näytetään pieni pätkä Serleenan edellisestä vierailusta jonkinasteisen salaliittoteoria-aiheisen ohjelman dramatisoimana, mikä sai minut pohtimaan sitä, että tekijät eivät ole osanneet tai viitsineet sisällyttää niitä taustoja varsinaiseen tarinaan mitenkään luontevasti, vaikka pieniä viittauksia menneisiin saatiinkin kuulla pitkin elokuvaa. Minua ei olisi henkilökohtaisesti lainkaan haitannut se, että tätä alkupätkää ei olisi tullut lainkaan, sillä poisjättämällä tarinaa olisi seurannut edes jonkinasteisella uteliaisuudella sen suhteen, että mistä kaikesta on kysymys, sillä tällaisenaan elokuvasta puuttui muutenkin tyystin yllätyksellisyys. MIB-päämaja ja sen toiminta oli esitelty jo kunnolla edellisessä osassa, minkä lisäksi agentti J oli nyt rautainen ammattilainen, joten sellaisia oikeasti hauskoja yllätyksiä ei tullut vastaan. Jollakin vessanpöntön muotoisella kammiolla ei vielä pitkälle pötkitä.

Itse tarinastakin tuntui puuttuvan se hauskin ote, sillä vaikka pidinkin Tommy Lee Jonesista "muistisairaana", niin ihan liian kauan keskityttiin tähän muistinpalautusoperaatioon. Sen olisi kerralla voinut hoitaa pois alta, jotta J:stä ja K:sta olisi saatu hyvin toimiva tutkapari jo aiemmassa vaiheessa, mutta ilmeisesti ideapulasta oli tässäkin suhteessa kärsitty ja muistinpalautusta pitkitettiin, koska a) ei keksitty muutakaan tai b) jotta saataisiin ensimmäisen osan Jeebs (Tony Shalhoub) taas mukaan, eikä siihenkään keksitty muuta tapaa. Elokuva oli jopa vähän tylsä ennen kuin K tuli takaisin kuvioihin, mutta parani sentään jossakin määrin, kun K oli saanut muistinsa takaisin. Ehkä muistnipalautusjutussa haluttiin vaan käyttää aikaa siihen, että ensimmäisen osan asetelma saatiin päälaelleen eli että J on konkari ja K "uusi". Joitakin hauskoja juttuja koettiin kyllä pitkin elokuvaa, mutta ei missään nimessä samoissa määrin kuin ensimmäisessä osassa. Enemmänkin tämä vaikutti vain sellaiselta putkijuoksulta, joka eteni melko suoraviivaisesti sen jälkeen, kun päästiin taas toiminnan makuun. Oli lopun toimintajaksoja ihan kiva katsoa kerran, mutta uudelleenkatsomisarvoa ei oikein ollut, kuten ei myöskään niissä loppukohtausten huipennuksissakaan. Onneksi olin unohtanut suurimman osan tapahtumista, niin elokuvan pystyi melko vaivatta katsomaan.

Elokuva sisälsi jos jonkinlaista avaruusoliota, mutta samanlaiset hauskat hahmot puuttuivat kuin ensimmäisestä osasta lukuun ottamatta ensimmäisen osan mato-otuksia, jotka olivat taas mukana. Ihan niin kuin Gremlins 2:ssa, jossa muuten on sama maskien tekijä, Rick Baker, kuin näissä kahdessa MIB-elokuvassa, tuntui tässäkin kuin olisi yritetty päihittää ensimmäisen osat oliot ja näin minusta tuntui varsinkin pääalieneiden kohdalla. Tietokoneella tehdyissä erikoistehosteissa on viidessäkin vuodessa menty valovuosia eteenpäin, mutta silti jotkut tehosteet näyttivät huonommilta kuin ensimmäisessä osassa. Esimerkiksi Serleenan lonkerot tuntuivat lähes yksinomaan irrallisilta ja näki selvästi, että ne on pistetty kuvaan jälkikäteen; hyvin tehdyistä efekteistä sitä ei huomaisi.

Tommy Lee Jones ja Will Smith pelasivat jälleen kerran hyvin yhteen jopa silloin, kun Jones oli vielä "muistisairas". Kuitenkin Jonesia saatiin odottaa ihan liian pitkään, sillä hän tuli mukaan kuvioihin vasta 25 minuutin kohdalla, joten hän ehti olla mukana menossa alle tunnin. Käsittämätöntä! Tiedä sitten, olisiko sillä ollut jotain asian kanssa tekemistä, että Jones ei ollut kahtena ekana viikkona mukana kuvauksissa. Jo ensimmäinen Jonesin ja Smithin yhteinen kohtaus muuttui hauskemmaksi kuin koko elokuva oli ollut siihen mennessä, kiitos Jonesin jatkuvan vakavuuden Smithin hoitaessa huumoripuolen ja tämä epäsuhta kombo vain toimii hulvattomalla tavalla. Vaikka kyllästyinkin jossain vaiheessa Jonesin hahmon muistamattomuuteen, niin yleisesti ottaen Smith-Jones -kaksikko oli oivassa vedossa läpi elokuvan.

Edellisestä elokuvasta mukana olivat myös tosiaan Tony Shalhoub ja Rip Torn, joista varsinkin jälkimmäinen teki kanssa ihan hyvää jälkeä. Lara Flynn Boyle (Twin Peaks) oli ihan perushyvä naisalienina, vaikkakin ehkä vähän tavanomainen. Minulla on jonkinasteinen inho Johnny Knoxvilleä kohtaan (tykkäsin aikoinaan kyllä Jackassista) ja tässäkin hän vaikutti vastenmieliseltä, mutta roolinsa veti kuitenkin ihan tarpeeksi hyvin. Mukana menossa: Peter Graves (Hei, me lennetään!), Michael Jackson, Martha Stewart, David Cross (Men in Black - miehet mustissa, mutta eri rooli) ja Joel McKinnon Miller (The Truman Show).

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Men in Black III

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti