keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mies ja alaston ase 33 1/3 - viimeinen solvaus

Alkuperäinen nimi: Naked Gun 33 1/3: The Final Insult
Ohjaus: Peter Segal
Käsikirjoitus: Pat Proft, David Zucker, Robert LoCash
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994
Kesto: 79 min

- Now I know why Ed's been calling every half hour. You've been back on a case, haven't you?

- No, no, I swear, it's another woman.

 
 
Frank Drebin (Leslie Nielsen) on eronnut poliisin tehtävistä vaimonsa Janen (Priscilla Nielsen) toivomuksesta, mutta heidän välillään kuharruskuukausi on ehdottomasti ohi. He aikovat yrittää saada suhteeseensa uutta virtaa illalla, mutta ennen kuin päästään niin pitkälle, Frankin entiset työkaverit eli Ed Hocken (George Kennedy) ja Nordberg (O.J. Simpson) tulevat hänen luokseen ja pyytävät apua päästäkseen vielä kiven sisässä majailevan terroristi Rocco Dillonin (Fred Ward) seuraavan terroristihankkeen jäljille. Frank lupautuukin peitetehtävään ja kun Jane saa tietää asiasta, hän jättää Frankin, vaikka Frank yrittääkin valehdella Janelle, että hänellä on vain toinen nainen. Tämän jälkeen Frank palaa kunnolla tositoimiin ja tie vie hänet peitetehtäviin vankilaan, jossa hän pääsee Roccon lähipiiriin...

Mies ja alaston ase -trilogian viimeisen osan vuoro. En tosiaan ole nähnyt näitä elokuvia ainakaan kymmeneen vuoteen, mutta siinä missä parin ensimmäisen osan kohdalla vielä luotin niistä olevan viihdettä yllin kyllin, niin tämän sarjan viimeisen osan kohdalla epäilykset olivat vähintäänkin kohtalaiset. Tämä ei kuitenkaan johtunut mistään hämäristä muistikuvista elokuvan sisällöstä, vaan joihinkin tätä elokuvaa koskeviin kommentteihin, mihin olin sattumoisin törmännyt viime aikoina. En kuitenkaan lähtenyt tuomitsemaan elokuvaa etukäteen, mutta vaikka Mies ja alaston ase 33 1/3 - viimeinen solvaus olikin trilogian heikointa antia, niin oli tämä silti ihan katsottavaa kamaa.

Elokuvan alussa nähdään Frankin painajainen, joka on sekoitus Lahjomattomia ja Panssarilaiva Potemkinia ja en ilmeisesti ole ainoa, jonka mielestä kohtaus oli yksi elokuvan hauskimmista. Noin muuten elokuva tarjosi näennäisesti samanlaista menoa kuin aiemmat osat, mutta joka tapauksessa se jokin tuntui puuttuvan, olisikohan se ollut ohjaajavaihdoksen myötä puuttunut David Zucker touch, vaikka hän olikin jatkanut käsikirjoittajana. Vitsit tuntuivat vähän väsähtäneemmiltä ja toisinaan fyysisten vitsien kohdalla huumori tuntui sopivan enemmän lapsille (esimerkiksi ruumiinosien vääntymiset ja sellaiset). Myöskään samanlaista vitsien ilotulitusta ei nähty kuin aiemmissa osissa, sillä vaikka tämän tästä aina jotain tapahtuikin, niin monesti oli sellaista pientä tyhjäkäyntiä ihan saman kohtauksenkin sisällä, jolloin yritettiin kuljettaa tarinaa johonkin suuntaan. Elokuvassa nähdään Lahjomattomat/Panssarilaiva Potemkin -parodian lisäksi monia muitakin parodioita, mikä oli okei muuten, mutta ne tuppasivat olemaan vähän pitkiä, kuten nämä Thelma & Louise -parodiakohtaukset; yksikin olisi riittänyt. Tästä valitustulvasta huolimatta elokuvassa riitti niitä kohtalaisen hauskoja hetkiä kuitenkin sen verran, että elokuva oli sitä parempaa keskitasoa, vaikka ei aiempien osien aikana kuultuja kunnon naurunpurskauksia aiheuttanutkaan. Kaikista elokuvan tapahtumapaikoista tykkäsin ehkä eniten Oscar-gaalan tapahtumista, vaikka menikin välillä turhan tutun kohelluskomiikan merkeissä.

Leslien Nielsen oli edelleen ihan mainiossa vedossa, eikä George Kennedykään ollut juuri huonompi kuin ennenkään, mutta jos tätä alun Frankin unta ei oteta huomioon, niin O.J. Simpson ei maistunut ihan samalla tavalla kuin aiemmissa osissa ja... no häntä näkyikin ainakin hivenen vähemmän kuin edellisessä osassa... ehkä syystä. Priscilla Presley oli kanssa aikalailla yhtä hyvä kuin edellisessäkin osassa, vaikka en sitä hänen hahmonsa tuittuilua olisikaan halunnut jaksaa kuunnella. Fred Ward oli kiva elokuvan pahiksena Roccona ja Anna Nicole Smith tämän seksiä tihkuvana mielitiettynä. Mukana elokuvassa: "Weird Al" Yankovic, Shannen Doherty (Beverly Hills 90210), Elliott Gould (Frendit) ja James Earl Jones.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: The Big Lebowski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti